Президентството проси пари от спонсори за бала на сираците


Президентството проси пари от спонсори за бала на сираците
През 2014 г. президентът Росен Плевнелиев посрещна 235 абитуриенти, тази година търси спонсори да нахранят 152 деца
01 Май 2015, Петък


Ако е наистина склонен към благотворителност, Росен Плевнелиев би могъл да нахрани 152 деца и сам, с една заплата

Автор: Камен Колев

Администрацията на президента публично призна, че не е в състояние да плати разноските за традиционния абитуриентски бал за сираци, който се организира от държавния глава всяка година.
Оказва се, че институцията няма пари да посрещне и почерпи 152 младежи от 40 институции за деца в неравностойно социално положение. В сряда прессекретариата на Президентството разпространи съобщение, в което призовава за „подкрепа за абитуриентския бал в рамките на инициативата „Подкрепи една мечта" и в знак на солидарност и съпричастност към младите хора в неравностойно социално положение”.

В съобщението се призовават организации, фирми и граждани, които желаят да подпомогнат благотворителната инициатива, да преведат средства по банкова сметка на Администрацията на президента.
Простите изчисления показва, че ако един куверт за абитуриентската вечер е 30-40 лева, разноските за бала на децата от домовете няма да надхвърлят размера на една месечна работна заплата на президента Росен Плевнелиев.

С увеличението на възнагражденията на депутатите в началото на годината, заплатата на държавния глава скочи с 372 лв. - повече от една минимална заплата, и достигна 5772 лева – най-високото възнаграждение сред всички държавници.
Основната заплата на депутатите стана 2886 лв., или със 186 лв. повече, премиерът Бойко Борисов вече получава 4473 лв. - с 288 лв. повече. Толкова е и месечното възнаграждение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Базовият доход на министрите се увеличи с 242 лв. и стигна до 3752 лева.
Самият държавен глава, ако е склонен към благотворителност, сам, с една заплата би могъл да покрие разноските по абитуриентския бал на децата в неравностойно положение. Дори да дари част от възнаграждението си, биха могли да му помогнат членовете на кабинета, както и депутатите в Парламента.
Нощувките на абитуриентите пък биха могли да са безплатни, тъй като държавната администрация ползва резиденции и хотелска база в София.

Практиката да се събират пари от спонсори за абитуриентския бал на сираците не е от тази година, но от две години насам броят на децата, които са поканени на мероприятието, е намалял два пъти. Ако през 2013 г. те са били 260, тази година са 152.
Моралът изисква, ако президентът не е в състояние да посрещне и нахрани 13 дузини деца в неравностойно положение, да не си приписва заслугите за това и да не демонстрира благотворителност, каквато всъщност не притежава.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки