Седмото изкуство в действие


Седмото изкуство в действие
30 Април 2015, Четвъртък


За съжаление днешното българско кино не предлага патриотични филми, а политиците толерират внедряването на чужда култура, нрави и обичаи


Автор: Карикатура: Николай Арнаудов

Електронните медии се надпреварват, бабите и децата пък бързат да не изпуснат турския филм, а други пък индийския сериал. И едните, и другите показват все едни красавци, макар и често брадати, а жените са направо брилянтни, от хубави по-хубави...
Как да не зарежеш работата, как да не си поплачеш, като гледаш съдбите на представителките на нежната половина на човечеството в далечна Индия и в близкия Анадол. Там агата е над всички, а законите на клана са жестоки.

Бедните не се зачитат за хора, а любовта и свободата на щерките им не се признава. Затова трагедиите им са всекидневие. И често девойки и невести биват избивани по най-жесток начин за „честта“ на даден клан.
В този смисъл сериалът „Завръщането” е поучителен затова, че с цената на живота си младите жени си търсят правата и искат да променят правилата на живота, борейки се за свободата на любовта.
Индийските филми също усилено се стремят да прокарат идеята на младите за свободата на любовта и воюват срещу догмите на старото поколение и премахване на кастите в техния живот.

Но да хвърлим поглед към родните сериали. На „Столичани в повече“ нито заглавието му е заглавие, нито идеята му е идея, от която човек да се поучи. Всички говорят на уличен език, уж пускат някакъв хумор, уж ни представят нещо като съвременен реализъм, пък се получава една бъркотия, от която трудно можеш да разбереш за какво става въпрос. Заглавието на „Под прикритие“ поне подсказваше за какво се говори във филма.  Уж се учим от американското кино, където след многото преследване, стрелби и убийства на финала герой е доброто ченге, пък при нас за положителен герой децата възприемаха боса на наркодилърите, а не ченгето под прикритие.

Навремето имаше национална политика на киноразпространението. Прожектираха се  преди всичко български филми, след това тези от другите държави, било то Съветски съюз, Индия, Франция, САЩ или латиноамериканските страни.
За кинопроизводството и киноразпространението се отделяха много средства, а киносалоните бяха пълни. Кинотехниката непрекъснато се обновяваше, внедряваха се нови системи за прожекции на филми, изграждаха се киноклубове и т. н. Филмите се обсъждаха в училищата, в трудовите колективи, сред войниците.

По Черноморието и курортите се изграждаха прекрасни летни кина с широк екран, предлагащи качествен звук и изображение.Сегашната политика обаче с нищо не подпомага възпитание на подрастващото поколение, защото напълно липсват патриотични филми, както и сюжети от богатата ни национална култура и история. Политиците си затварят очите при явната тенденция да се внедряват чужда култура, нрави и обичаи сред българското население.

Съседни държави пък бълват киноленти, които изопачават исторически факти и истини с цел пропаганда срещу страната ни. За съжаление нашите политици и управляващи изобщо не реагират на подобни фалшификации. Както няма реакция от тяхна страна и на съществуването на една напълно противоконституционна партия като ДПС на  политическата сцена у нас.
Как и по чие нареждане в България се внедри една партия за „права и свободи” и какви права може да искат българките в нашата страна или за какви свободи се борят мъжете ни, след като ние си ги имаме по Конституция и по закони. И всеки български гражданин се ползва от тези права и свободи, независимо от вероизповеданието си.

Така че не е ли по-естествено такава партия да бъде създадена в Анадола, където хората нямат права и свободи, както се показва във филма „Завръщане”.
Очевидно представителите на върхушката в ДПС искат правата и свободите за себе си – те да са аги, а жените им да си веят шалварите и да си забулват лицата.
За съжаление в Родопа планина, в Лудогорието, в Югоизточна Стара планина и на други места в България се завръщат старите обичаи на мюсюлманството.

И населението в тези райони, вместо да получава светско възпитание и култура, вместо девойките и жените да се радват свободно на любовта си, срещат насилие и принудително забулване и нахлузване на шалвари, като се задължават да спазват религиозните забрани и обреди.
Мода или какво предизвиква млади мъже да си пускат бради, оприличаващи ги на ислямисти – то и нашите хайдути и революционери са носели мустаци и бради, ама дълги. А обвинените по делото за радикален ислям в Пазарджик го правят предизвикателно и пропагандно.
Ганчо Ганчев,
Бургас


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки