И през пролетта вирусите не си почиват


30 Април 2015, Четвъртък


Въпреки че времето най-после постепенно започна да се затопля, все още се редуват по-мрачни с по-слънчеви дни. Отделно ни мъчи пролетната умора.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

И въпреки че като цяло опасният период на настинките и гриповете е зад гърба ни, какво все пак трябва да предприемем, за да се предпазим от здравословни проблеми през пролетния сезон?
Геновева Златанова,
София

Наистина, все още съществуват възможности от простудни страдания, които при наблюдаваната стабилност на времето се превръщат в съществен фактор. Тази синоптична обстановка налага страдащите от исхемична болест на сърцето (гръдна жаба или състояния след прекаран инфаркт), от хронични възпалителни заболявания на тъканите, стари счупвания на кости и др. да продължават да бъдат особено внимателни към своя режим на живот и труд.

Понижената съпротива на организма в началото на пролетта се приема като важен фактор за достигане на сезонния максимум на някои вирусни заболявания (брусница, лещенка, заушка, рубеола), чиито причинители намират през този сезон човешкия организъм по-лесно уязвим. Неблагоприятните метеорологични условия, в съчетание с отслабналите защитни сили на организма, трябва да се имат предвид и като сериозна предпоставка за заболяване на децата от рахит (с подчертан връх през април и май), а също и различни витаминни недоимъци.

През този сезон започват т. нар. поленови алергии: възпаления на очната лигавица и/или на носната кухина. Характерни за тях са сезонността (пролетно-летния сезон), повторяемостта, наличието на дихателни смущения, в някои случаи доста тежки и съчетаването им с хранителна алергия. Най-честата причина за това са поленовите зърна на цъфтящите горски и овощни дървета, тревите, цветята и плевелите.

Ето защо се препоръчва полагането на усилия за намаляване на контактите със специфичния алерген (тичинков прашец). Изисква се и плътно затваряне на прозорците от момента на появата на полените, а също така да се избягват разходките след изгрев слънце, по възможност и климатичните инсталации у дома, на работното място и в личния автомобил.

Не е излишно да се подчерта, че биоклиматичните особености, характерни за пролетните месеци, от друга страна, са благоприятни за провеждане на балнеолечение на определени заболявания. Това са някои болести на бъбреците и пикочните пътища (цистит, пиелити, бъбречно-каменна болест), функционални заболявания на централната нервна система, заболявания на черния дроб и жлъчката, Базедова болест и т. н.
И все пак пролетта означава повече възможности за прекарване на чист въздух. Пък и през тези месеци започват да цъфтят и да се събират много ценни лекарствени растения, които при нужда могат да ни бъдат полезни.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки