Въздушнокапкови инфекции


Въздушнокапкови инфекции
Чаят от липа оказва благоприятно въздействие при вътрешнокапкови инфекции
30 Април 2015, Четвъртък


По-рано въздушнокапковите инфекции бяха известни като „простудни“ заболявания, тъй като се свързваха причинно със студените месеци.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Доказа се обаче, че техни причинители са вируси и бактерии, заразата с които се предава по въздушнокапков път, а простудата само благоприятства за това.
Съществуват и други причини, които предразполагат организма към този вид заболявания: запрашеността на въздуха с някои органични и неорганични вещества и химически съединения, които дразнят лигавицата на горните дихателни пътища.

Широкото разпространение на тези заболявания се обуславя от няколко важни техни характеристики: относително най-лесен начин за предаване на заразата; висок индекс на инфектиране за повечето от тях; къс инкубационен период. Значението на капковите инфекции се определя от широкото им разпространение и свързаните с това сериозни социални, икономически и медицински проблеми, включително и честите и нерядко тежки усложнения. Особено важно значение те имат за детските и старческите възрасти.

Става дума за заболявания на горните дихателни пътища – главно хрема, възпаление на лигавицата на гръкляна (ларингит), на трахеята (трахеит), на бронхите (бронхит). Като най-тежно усложнение се смята белодробното възпаление (бронхопневмония), също предизвикано от вируси и бактерии.
В повечето капкови инфекции еволюцията на заболяването е добра – болестта е самоограничаваща се и завършва с оздравяване. При малки деца, възрастни хора и у лица с предшестващ имунен дефицит или хронични заболявания (на белия дроб, бъбреците, диабет и др.) протичането е по-тежко.

Профилактиката в тези случаи играе първостепенна роля. Освен ваксините, се прилагат и специфични противовирусни синтетични препарати. Що се касае до антибиотиците, то тяхното приложение трябва да става само при действителна нужда и само по преценка на лекаря.
Не бива да се забравя, че много полезни, но все пак помощни средства, са и природните илачи – гръден чай, запарки от ружа, липов или бъзов цвят, мащерка, хардал (синап) и пр.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки