В отговор на вашите въпроси


30 Април 2015, Четвъртък


Има ли изпитани рецепти от народната медицина,



които да облекчават подуването на стомаха?
Иванка М. Делчева,
Чирпан

Образуването на излишни газове в стомаха и червата се нарича метеоризъм. Обикновено се получава след приемането на храна или когато се пропусне някое ядене през деня.
Газовете се получават при бързо хранене, интензивно приемане на течности, пиенето със сламка, консумацията на течности по време на хранене, смученето на бонбони, дъвченето на дъвка, тютюнопушенето.

Другият източник на газове в стомаха и червата са образуващите се странични продукти при непълното усвояване на храната.
Ето няколко прости рецепти от областта на народната медицина, които биха могли да намалят или ликвидират проблема:

Рецепта 1: Джинджифил се нарязва на тънки филийки. Една от тях се поръсва със сол и се слага в устата. Поглъща се само образувалият се сок. След 15-20 мин. филийката се изплюва. Ако гаденето или газовете не са преминали, може да се посмуче още една такава филийка джинджифил.

Рецепта 2: Смесват се нарязани листа мента (2 части), корен валериана (1 част) и копър (1 част). Две ч.л. от сместа се заливат с 200 мл вряла вода, оставят се за 20 мин., след което се прецеждат. Настойката се приема на две равни части сутринта и вечерта.

Рецепта 3: Прави се вода с копър. В термос или чайник се слага 1 с.л. семена от копър (или ситно нарязани стебла), заливат се с 1 ч.ч. вряла вода и се оставя да изстине в продължение на 1 час. Прецежда се и се изпива. Това е дозата за един ден. Ако се приготви по-голямо количество, то трябва да се съхранява в стъклен съд на студено, като преди употреба се подгрява до стайна температура.

Рецепта 4: Прави се настойка от масло от копър и вода в съотношение 1:10. От нея се приема по 1 с.л. 3-6 пъти на ден.
Няколко съвета. Трябва да се изпиват всеки ден 1,5-2 л вода, като редувате минералната с чешмяната. Добре е сутрин да се изяжда по 1 с.л. ленено семе. Да се пият чайове от мента, лайка и мащерка. 30-минутна разходка всеки ден, особено след храна. По-малко алкохол и никакви цигари.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки