Дъщерите на Бачо Киро като четнички


Дъщерите на Бачо Киро като четнички
Първородният син на Бачо-Кировата дъщеря Димитра – Андрей, се жени за внучката на Александър Дюма
29 Април 2015, Сряда


През 1876 г. дъщерите на даскал Киро Петров – Ирина и Димитра, са сътветно на 19 и 15 г.

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

Когато научава, че Цанко Дюстабанов е сформирал чета от 120 души, с която да се включи в Априлското въстание, той ги води при него, въоръжени с пушки и саби, и му казва: „Приеми, войводо, и моите две любими дъщери в редовете на твоята дружина, защото аз не ще имам време да стоя у дома и да ги варда от варварите. По-добре да умрат на бойното поле, отколкото да попаднат в ръцете на немилостивия азиатец.“ А на прощаване  заръчва на Ирина и Димитра с всеки изстрел да повалят по едни душманин и с всяко замахване на сабята да съсичат по един поганец.

Даскалските щерки изпълняват бащината заръка. Ирина се отличава с изключително точната си стрелба. Тя е донесла в торбата си 110 патрона, направени лично от нея, с които убива  и ранява 111 башибозуци и турски аскери, защото с един от изстрелите уцелва наведнъж двама османлии. Преди да се включи в дружината на Цанко Дюстабанов, тя е ушила знаме за четата на поп Харитон, в която участва баща й.

Едва 15-годишната Димитра пък действа със сабята като истински Крали Марко. Когато след разпръскването на четата ги подгонват турските потери, при една схватка тя се добира до главатаря на тази, която ги преследва – Юсуф ага, и го поваля със сабята си. Турците са смаяни от това юначество и не вярват, че едно девойче е сразило водача им, въпреки че са го видели с очите си.

Ирина и Димитра успяват да се спасят от погромите, като 4 месеца се укриват в Габровския Балкан. Когато османците се насищат на убийства и грабежи, се връщат в Бяла черва и там дочакват Освобождението. Ирина се омъжва за сина на прочутия войвода Филип Тотю – Тодор Тотев, и ражда двама сина и една дъщеря. Децата й завършват гимназия и стават държавни чиновници. Най-големият й син Кирил, кръстен на дядо си, стига до зам.-министър в правителството на Васил Радославов.

Ирина Кирова Тотева умира през 1894 г. На погребалното шествие носят знамето, което е ушила за четата на поп Харитон, опазено от двама четници по време на въстанието.
Още по-интересна е историята на по-малката дъщеря и на нейното поколение. Димитра се омъжва за учителя Петър Даскалов. Тя има двама сина и две дъщери. Първородният Андрей след завършване на гимназиалното си образование е изпратен да следва в Париж.

Там той се запознава с Валери, внучка на прочутия писател Александър Дюма. Тя е очарована от младия българин, който отлично говори френски, чел е в оригинал романите на нейния дядо, рецитира й стихове на френски поети, но също така и на български, най-вече Вазов и Ботев. Разказва й, че неговият дядо е произнесъл защитната си реч в стихотворна форма. Дружбата им прераства в любов и те се женят. Знаменателно е обаче, че всичките им деца са кръстени с български имена.

След завършването на френския университет Андрей започва дипломатическа служба и се издига до чин посланик. Най-малкият син на Петър Даскалов и Димитра Петрова – Теодоси, завършва военно училище и започва да гради офицерска кариера. Като артилерийски командир участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, стигайки до чин генерал. През 1938-1942 г. е министър на войната, поради което през декември 1944 г. е изправен пред т. нар. Народен съд на новата власт, осъден е на смърт и е разстрелян през март 1945 г.
Майка му не доживява до този трагичен момент. Тя умира през 1941 г. на 84-годишна възраст.


В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Асен Димитров
25.08.2023 14:26:08
0
0
Пра-пра дядо ми Цоньо Димитров Попов е брат на Неделя - жената на Бачо Киро и това което прочетох сега за тези наши роднини Ирина и Димитра / кръстена на дядо си Димитър / , много ме зарадва, паметта и още жива за тях. Благодаря.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки