Никой не е по-голям от хляба


Никой не е по-голям от хляба
28 Април 2015, Вторник


В Благоевград за 17-и пореден път ще се проведе Националният ученически конкурс, посветен на насъщния и Деня на Земята


Никой не е по-голям от хляба – гласи една от най-хубавите български поговорки. Друга твърди, че насъщният е по-голям и от царя. Неслучайно той е неотменна част от нашата трапеза – и в делник, и най-вече на празник. Почти няма народен обичай или празничен ден от църковния и светския календар, в който централно място да не заема обредната пита. С хляб и сол посрещаме скъпите гости. Него споменаваме и в молитвата „Отче наш“ - „Насъщният ни хляб дай ни днес“! Него приемаме при Светото причастие...

Той е най-свещеното благо, почитано от хилядолетия по целия свят. Може би затова вече 17 години поред, по повод Международния ден на Земята – 22 март, в Благоевград се организира Национален ученически празник под наслов „За хляба наш“. Тази година той ще се проведе в дните от 28 до 30 април. В югозападния български град, ширнал се в долината на Струма, ученици от цялата страна ще мерят сили в познанията си за насъщния.

Целта на организаторите е подрастващите да научат повече за производството и значението на хляба; да се запознаят отблизо с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти, а също и да проучат традициите на другите европейски народи. Не на последно място, идеята е да се повиши интереса на младите българчета към събирателска и краеведческа дейност, както и да се провокира по-задълбочен интерес към професиите, свързани с хлебопроизводството.

Програмата за празника включва редица изложби – не само на различни хлебни произведения и апетитни погачи, коя от коя по-хубави и по-засукани, но и на детски рисунки, старинни уреди и пособия за приготвяне на насъщния и други.
Общо 7 са конкурсите, на които ще мерят тази година сили учениците. В надпреварата под наслов „Хлябът – живот, традиции, бъдеще” ще бъдат отличени най-добрите в следните направления: рисунка и приложно изкуство, стихотворение, разказ/приказка и есе, албум с издирени и описани традиции и обичаи, народни мъдрости за хляба (притчи, легенди, предания и др.) и лично творчество, научна разработка или проект по теми, свързани със суровините и технологиите за производството на хляб, с обредните и празничните хлябове в миналото и днес, домашно приготвени хляб и хлебни изделия (всекидневни, обредни, празнични и др.), сценично представяне на ритуали и драматизации, изпълнение на песни и танци, свързани с производството и употребата на хляба, макети и старинни уреди и пособия за производството на хляб.

Оспорвана ще е надпреварата не само за най-красиво изработени хлебни пити и други продукти, но и за научна разработка, където ще се състезават ученици от VІІІ до ХІІ клас. Тематичните направления, по които те са разработили проектите си, включват разглеждане на зърненожитните култури, използвани в хлебопроизводството; суровините, необходими за замесването на тестените изделия; приготвянето на насъщния в миналото и днес; химичния състав на брашното и много актуалната днес тема „Хляб и здраве“.
Проектите на учениците ще бъдат придружавани с постери и мултимедийна презентация. Есетата пък ще са на тема „Да пребъде хлябът“. А категорията „приложно изкуство“ ще изисква представяне на произведения – керамика, декоративни пана и др. – също тематично свързани с темата на празника.

С най-голям интерес се очаква сценичното представяне на ритуал, драматизация, танц и песен, възпяващи хляба и показващи мястото му в българските традиции и култура.
Не по-малко атрактивно ще бъде и шествието на участниците и гостите на предстоящия празник в Благоевград, както и тържественият концерт – спектакъл, който ще се превърне в кулминация на празненствата, посветени на най-скъпоценния символ на живота и същевременно неговото най-съкровено тайнство.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки