Кредитен фонд поема банкови гаранции на земеделците


Кредитен фонд поема банкови гаранции на земеделците
28 Април 2015, Вторник


Нов кредитен фонд към ДФ „Земеделие“ ще поема част от банковите гаранции на българските земеделски стопани. Паричният ресурс за него ще се набави от Европейския земеделски фонд


за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), съобщиха от Министерството на земеделието.
Той е част от новите финансови инструменти за улесняване на достъпа до банкови кредити на земеделските производители с европроекти. Досегашният Национален гаранционен фонд (НГФ), който е дъщерно дружество на Българската банка за развитие, също ще продължи да действа. В края на 2011 г. със Закона за бюджета фондът бе определен за изпълнител и на гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Той поема част от риска в случай на неплащане от страна на фермерите, като по него в предишния програмен период можеха да кандидатстват стопани с проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“  и мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“.
Националният фонд е с потенциал в размер на 1,1 млрд. лв. От стартирането на гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) до края на 2014 г. са подкрепени над 400 малки и средни фирми в сектор „Земеделие“, се посочва на официалната страница на НГФ.

Най-голям е интересът по проекти от 121-ва мярка на ПРСР, там са близо 90% от броя на одобрените. Общата стойност на заемите по тази мярка е в размер на 126 млн. лева. Гаранциите, издавани от НГФ, са за срок до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране е септември 2015 г.
Схемата обаче не работи добре и интересът към нея е слаб, тъй като условията на 14-те банки, с които НГФ има договори, са близки до пазарните - лихвата, например, достига 9%.

Фондът работи и в момента, друг е въпросът колко ефективно и удачно, коментира това зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. По думите му той трябва да създава много по-облекчени условия за земеделците, още повече, че рискът се финансира и поема от ЕЗФРСР, посочи той. Затова правилата, по които работи НГФ, се очаква да бъдат променени чрез нова процедура.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки