Приемът по мярка „Млад фермер“ започва на 1 юни


Приемът по мярка „Млад фермер“ започва на 1 юни
28 Април 2015, Вторник


Предвидени са средства за придобиване на квалификация в областта на земеделието


Приемът по мярка „Млад фермер“ от новата Програма за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. ще бъде отворен на 1 юни. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Бюджетът ще бъде 35 милиона евро. В този програмен период „Млад фермер“ е определена като подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски производители" и е насочена към стартиращи или вече започнали дейността си земеделски стопани. По нея се предоставя безвъзмездна финансова помощ от 25 000 евро при стандартен производствен обем на стопанството от 8000 евро. Ще бъдат субсидирани млади фермери, които искат да увеличат обработваемата земеделска площ на стопанството си, да придобият сгради, да строят или ремонтират стари постройки, свързани с дейността им, да купуват селскостопанска техника, машини, съоръжения и оборудване. Ще се финансират още създаване, презасаждане и възстановяване на овощни градини, лозя, ягодови плантации.

Предвидени са средства и за увеличаване броя на животните във фермата, за придобиване на професионална квалификация в областта на земеделието, както и за преминаване към биологично производство.
Могат да подават документи физически лица и еднолични търговци, като кандидатите трябва да са на възраст от 18 до 40 ненавършени години към датата на подаване на заявлението за подпомагане. Те трябва да са регистрирани за първи път като земеделски производители не по-рано от 14 месеца преди датата на кандидатстването.

Друго изискване е да са започнали да отглеждат животни в собствена или наета ферма за същия срок. Пак по време на него, преди подаването на документи трябва да са внесли заявления по схемата за единно плащане на площ, за необлагодетелствани райони или за националните доплащания за животни, както и да са започнали да се осигуряват като земеделски производители.
Оценяването на проектите на младите фермери ще става чрез начисляване на точки по определени критерии. 25 точки например ще получават проекти на млади фермери, които имат завършено средно или висше образование в областта на селското стопанство, ветеринарната медицина или пък са с икономическа специалност със земеделска насоченост.

Също толкова точки ще получат, ако са преминали 150-часов курс по мярка 111 "Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания" от Програмата за развитие на селските райони.
Ще се дават 30 точки, ако проектът е за дейности, които се осъществяват изцяло в сектор "Животновъдство", а 20 точки - ако е изцяло в сектор "Плодове и зеленчуци". Също толкова ще се начисляват за проекти на млади фермери, чиито стопанства са в процес на преход към биологично производство на земеделски продукти и храни или вече са преминали към него.

5 точки ще се начисляват на проекти, които се изпълняват на територията на някоя от следните области: Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София, Перник. „Млад фермер” ще е една от трите мерки, по които се очертава прием тази година. От общо 20 схеми по новата Програма за развитие на селските райони през 2014 г. не бе отворена нито една. Сега в средата на април стартира мярката за инвестиции в земеделските стопанства, която обаче не покрива разходи, насочени за напояване, както и вложения на групи производители.

Преди стартирането на „„Млад фермер” през юни се очаква да се отвори схема за консултантски услуги, която трябва да осигури средства на службата за съвети в земеделието за безплатното изготвяне на бизнес планове на земеделски производители.
До края на годината е възможно да започне и прием на проекти за преработка на селскостопанска продукция, става ясно от интервю на земеделския министър Десислава Танева. Самата програма, която ще действа до 2020 г. и е с бюджет от 2,9 милиарда евро, обаче все още не е одобрена от Европейската комисия.  Последният й работен вариант беше изпратен от нашите представители в края на февруари.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки