Портрет на български художник на пощенска марка в САЩ


Портрет на български художник на пощенска марка в САЩ
Росен Райков
27 Април 2015, Понеделник


Росен Райков, който живее отвъд Атлантика от 14 години, е сред най-търсените от холивудски звезди и сенатори творци на маслени портрети

Автор: Георги Ваташки

На 7 април Американската пощенска служба (USPS) с тържествена церемония представи във Вашингтон нова пощенска марка с лика на Мая Анджелоу – известна писателка, поетеса, актриса и защитник на човешките права. Нейният образ върху марката е дело на живеещия в Америка български художник Росен Райков, известен зад Океана с псевдонима си Рос Росин. Нарисуваният с маслени бои върху платно портрет е част от колекцията на Националната портретна галерия във федералната столица на САЩ.

Мая Анджелоу, която почина на 28 май 2014 г. на 86-годишна възраст, е родена под името Маргарит Джонсън в Сейнт Луис, Мисури. Тя е известна като един от най-динамичните гласове на американската литература на ХХ век. Автобиографичната книга "Знам защо птицата в клетка пее" й спечелва признание с живописното описание на живота на чернокожите в южните щати. Тя е автор общо на 36 книги, множество публикации в пресата както и на лекции по граждански права. Комплектът пощенски марки с нейния портрет включва цитат от книгата й „Писма до дъщеря ми", който гласи: „Опитай се да бъдеш дъга в нечий облак".

„Като рентген четката ми се опитва да премине отвъд външността, достигайки божествената частица, душата, която обединява всички ни. Винаги съм искал да нарисувам Мая Анджелоу, тъй като тя е била глас, вдъхновил милиони - не само като индивид, но и като легендарна поетеса и икона на борбата за граждански права, която е преминала границата на поколенията. Бях привлечен от предизвикателството да нарисувам всеопрощаващата й усмивка и аурата й на безусловна любов и разбиране, които усещаш при разговор с нея", споделя пред медиите Райков след представянето на марката.
Той живее в страната на неограничените възможности със семейството си от 2001 г. и за това време е успял да си изгради репутация сред висшите политически кръгове на САЩ. Българинът е нарисувал около 350 портрета, а цената на картините му варира от 18 000 до 35 000 долара.

Той е търсен портретист, като сред клиентите му са предимно сенатори, съдии и университетски професори. Нашенцът е сътворил над 500 маслени платна, които се радват на голям успех, защото работите му са изключително модерни и много близки до първообраза. Сред личностите, които присъстват в картините му, са Абрахам Линкълн, Джордж Вашингтон, Теодор Рузвелт, Джаки Кенеди, куклата Барби, Бритни Спиърс, актьорите Морган Фрийман и Одри Хепбърн, Нелсън Мандела и много други известни лица.

Портретът му на Вивиан Лий в ролята на Скарлет О'Хара в легендарната киносага „Отнесени от вихъра" пък украсява офиса на собственика на CNN Тед Търнър.
Росен Райков е роден в Русе на 23 март 1964 г. Той започва да се занимава с рисуване, когато е едва на шест години. Интересът му към изкуството съвсем не е случаен, а донякъде е предопределен от професията на майка му. Костадинка Райкова е дългогодишен библиотекар и завеждащ отдел „Изкуство” в русенската библиотека „Любен Каравелов”.

На деветгодишна възраст Росен вече взема уроци по рисуване при някои от известните художници в дунавския град, след което е приет в столичната Гимназия за изящни изкуства „Илия Петров". Едва 19-годишен той става член на Съюза на българските художници – един от най-младите в историята му, и се дипломира с отличие по маслена живопис в Националната художествена академия.

Последната година от неговото следване се оказва преломна за творческото му развитие – един японски мениджър го избира сред 2000 художници да го представлява в Страната на изгряващото слънце. Там нашенецът твори в продължение на пет години, създавайки портрети на видни бизнесмени и политически лидери. Постепенно поръчките, които получава, както и самостоятелните му изложби го отвеждат до Франция, Англия, Германия, Белгия, Гърция и Близкия изток.

Русенецът е рисувал президента на Кипър и ливанския патриарх, чиято резиденция е във Ватикана. Много от неговите маслени портрети са изложени на известни места, като Бейзболната зала на славата в Купърстаун, Ню Йорк и Националната портретна галерия "Смитсониън" във Вашингтон.
Росен Райков е рисувал дори Исус, но специалният му интерес е насочен към американската история. Точно затова русенецът се впуска в предизвикателството да сътвори своя най-голям шедьовър – „Среща във времето”.

Платното е с размери около 4 на 6 метра и на него са изобразени 18-те американски президента на ХХ век, събрани в залата „Крос хол” на Белия дом. Той работи над картината в продължение на 4 години и крайният резултат е толкова впечатляващ, че е нает да увековечи върху платно двамата президенти от фамилията Буш в общ портрет. Картината, която предоставя единствената възможност да се видят заедно Буш старши и младши, е изложена в президентската библиотека в Тексас.

Преди 2010 г. русенецът става и първият българин, чийто портрет попада във фонда на Вашингтонската галерия. Това е изключителнo сложна процедура, защото самата галерия не купува портрети, а трябва да се намери меценат, който да плати за картината. Отделно се изисква творбата да мине през три отделни комисии по селекцията, които да решат дали изобщо си заслужава даденото платно да бъде прието в галерията – дори като дарение от автора. А портретът, за който става дума, е на съратника и дясната ръка на бореца за граждански права Мартин Лутър Кинг – американския сенатор и посланик на ООН Ендрю Йънг.

Той е бил конгресмен три мандата, преди президентът Джими Картър да го назначи в ООН, и е сред от най-уважаваните политически личности в САЩ. Райков го рисува в продължение на 6 месеца върху платно с размер от 4 кв. метра и при това напълно безплатно, тъй като се сприятелява с политика.
„Той е жива легенда, която внушава респект, но в същото време е толкова приятелски настроен и достъпен. Това е нещо уникално и точно тези негови черти се опитах да уловя в портрета”, споделя за вестник „Атланта войс" нашият сънародник.
Сред последните му работи е портретът на британския крал Джордж V, баща на кралица Елизабет II. Творбата е подарък по случай диамантения юбилей на кралицата и е лично одобрена от британския монарх.

Най-скъпото за самия Росен Райков негово творение обаче е портретът на Васил Левски, който русенецът подари през 2010 г. на нашето президентство. Тогавашният държавен глава Георги Първанов му връчи президентския Почетен знак, който се присъжда за значими постижения в областта на изобразителното изкуство.
Към днешна дата талантливият нашенец работи по 50 часа седмично, като почти не му остава време за хобитата му – старите филми и голфа.
„Рисуването ми помага в изучаването на човешката природа. Надявам се чрез работите си да помогна да се потисне агресията, която е скрита в човешката природа", споделя Росен Райков.


Двамата Буш, нарисувани от българина Художникът с холивудската звезда Морган Фрийман Марката с Мая Анджелоу

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки