Тракийски конник се завърна след 122 г. в Лозен


Тракийски конник се завърна след 122 г. в Лозен
Статуя на тракийски конник, намерена в Лозен
26 Април 2015, Неделя


До края на април все още може да се разгледа временната изложба „Светилището на Тракийския конник при с. Лозен“,

Автор: Десант

експонирана в едноименното хасковско село. Тя е организирана от Националния археологически институт с музей при БАН в сътрудничество с местното читалище „Просвета” по повод честването на неговия 90-годишен юбилей.
Събитието е забележително с това, че експонатите се завръщат в Лозен цели 122 години след откриването на светилището, в което са намерени, което става през 1893 г. То е едно от най-интересните и големи тракийски оброчища в България, от което са известни 62 вотивни плочки и 11 статуетки на Хероса, както и колективна находка от римски монети и други древни артефакти.

Паметниците са експонирани в дюкяна на дядо Слави от началото на ХХ век, в който се помещава и етнографската сбирка на селото. Те са датирани предимно от ІІ и ІІІ в., като се отличават с характерна иконография, която в някои случаи е без паралели от други места. Уникално е и изписването на епитета на божеството Гейкесенос – тракийското име на местността, в която се е намирало светилището. Експонатите са част от богата колекция на фонд „Каменни паметници” на Националния археологически музей в София.

С престижната изложба Лозен отбелязва и 285 г. от основаването си. Селището се намира близо до мястото, където се събират границите на България, Гърция и Турция. Старото му име е Диниклия или Дийникли (от турската дума „динек“, означаваща „сопа“, която местните хора ползвали за отбрана) и е влизало в състава на Харманлийска околия. Но първите му обитатели са траките от племето одриси, които са се заселили тук заради бистрите лековити води, непристъпните канари и тайнствените пещери, с които изобилства този регион.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки