Български легенди и предания оживяха в багри и текстил в Париж


Български легенди и предания оживяха в багри и текстил в Париж
Ръководителят на клуб „Пленер“ Елица Гигова с картината „Едно незабравимо лято в с. Яврово
26 Април 2015, Неделя


Пловдивският клуб „Пленер“ откри изложба на детски рисунки в българското посолство във френската столица

Автор: Елиана Николова

На 6 април, десетина дни преди откриването на грандиозната българска експозиция „Епопея на тракийските царе“ в бележития музей Лувър в Париж, група ученици от СОУ „Свети патриарх Евтимий“ в Пловдив, обединени в клуб „Пленер“ с ръководител художничката преподавател Елица Гигова, наредиха изложба в българското посолство в Париж. С нея те се включиха в третото издание на фестивала „Пролетна мистерия“, организиран от асоциация „Мисия България“.
Българските гости бяха топло посрещнати от ръководителя на проекти в тази организация Ирина Верне.

Малките художници представиха най-новите си живописни творби, свързани с историята и традициите на България. Сред най-интересните платна бе одухотвореният портрет на Яворов, нарисуван от шестокласника Даниел Кирков, сюжети от книги на големия български писател Николай Хайтов, претворени в рисунки от правнучката му Деница Алексиева, както и картината „Шипка“ от шестокласничката Радина Чехларска, която пътуваше със сестричката си Александра – първокласничка. Тя пък се представи с творба, изпълнена в техниката „декупаж“.

Общо над 12 деца изложиха своите произведения, създадени по време на пленерите, проведени под ръководството на тяхната преподавателка – художничката Елица Гигова, внучка на Николай Хайтов.
Тя създаде този клуб преди няколко години, като формулира неговата задача „Да съхраним и претворим духовното богатство на България“. На дело това означава, че във всяко свободно от училище време малките му участници пътуват в различни градове на родината ни, свързани с богатото ни историческо минало и с името на изявени личности от героичната ни летопис.

Плод на техните пътувания до Карлово и Калофер, Сопот и Чирпан, Батак, Банско, Бачковски манастир, Асеновград, родното място на Хайтов – село Яврово, и др. са множество картини и портрети на Васил Левски и Христо Ботев, на Пейо Яворов и Иван Вазов, стенописи от манастирите, природни пейзажи и илюстрации към Хайтовите „Диви разкази“ и филмите „Козият рог“ и „Капитан Петко войвода“ и др.
Учениците в клуб „Пленер“ редовно взимат участие в различни национални изложби, където неизменно печелят награди. Неотдавна за своите портрети на Левски и Аспарух отличие получи седмокласничката Деница Алексиева.

В българското посолство в Париж свои картини представи и ръководителката на учениците Елица Гигова. Нейните платна „Полет“, „Родопско села“ и текстилни изработки предизвикаха голям интерес сред посетителите на изложбата.
За парижката публика бе изненада представянето на легендата „Орфей и Евридика“, умело интерпретирана от режисьора Митко Узунов към посолството. В тържеството, съпътстващо изложбата, взеха участие и дъщерята на Николай Хайтов – писателката Елена Хайтова, и орфеистът, носител на множество международни награди Никола Гигов, както и група „Патиланци“ от Париж.

Краят на това събитие бе увенчан с прекрасното изпълнение на пиано на участничката в клуб „Патиланци“ Виктория Роботова.
След тази впечатляваща изява в нашето посолство децата от клуб „Пленер“ разгледаха редица забележителности във френската столица, а на следващия ден посетиха забележителния Монтмартър – хълмът на художниците, откъдето малката Александра получи най-скъпия си подарък – специално направения й портрет от парижки майстор на четката.

Това не е първото пътуване на малките пловдивски художници. Преди две години те правиха изложби съвместно с деца от Венеция, с които заедно рисуваха мечтите си върху огромно 200-метрово платно. Тяхната жажда за рисуване и изява като творци сигурно ще продължи и занапред. Това е неизбежно, тъй като талантливите пловдивчанчета вече са набрали достатъчно голяма първоначална скорост в своята родина, докосвайки се до богатите български традиции, и сега съвсем естествено са започнали да опознават и света.


Участниците в изложбата „Легенди, предания и пейзажи от България

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки