Отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик...


Отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик...
Хиляди деца са отделени от родителите си. Повечето от тях така и не срещат повече близките си
24 Април 2018, Вторник


Терминът „геноцид” е въведен за първи път в началото на 30-те години на XX век от полския юрист Рафаел Лемкин.

Автор: д-р Петър Ненков, военен историк

Терминът „геноцид” е въведен за първи път в началото на 30-те години на XX век от полския юрист Рафаел Лемкин. Той получава международен правен статут след края на Втората световна война с приетата на 9 декември 1948 г.

Конвенция за преследване и наказване на престъплението геноцид. Тя го дефинира като тежко престъпление против човечеството, свързано с  целенасочено и систематично унищожаване на дадена национална, етническа и религиозна група посредством тежко физическо или психическо нараняване, убиване, възпрепятстване на възпроизвеждането на членовете на тази група, насилствено отнемане на деца и причиняване на тежки условия за живот, с цел унищожение.

С тази Конвенция се осъжда садизмът на арийските варвари, унищожили повече от 6 милиона евреи в лагерите на смъртта.

Днес е прието, че първият геноцид в историята на ХХ век е извършен от турските власти над арменския народ. Арменският геноцид обаче не е първият в Европа.
След поражението на България в Междусюзническата война, през лятото и есента на 1913 г. над българите  н Одринска и Беломорска Тракия се развихря  дива вакханалия от животински страсти и зверства, извършени от аскера и башибозука, целяща тяхното пълно унищожение и прогонване от родните им места.

По своята зловеща характеристика това етническо прочистване и съпровождащите ги жестокости, извършени от турските власти, е престъпление срещу човечеството, изпреварило с две години ужасяващия геноцид над арменския народ, извършен от водачите на младотурците Енвер паша, Талят паша и Джемал паша.

Репресиите над арменците започват в края на ХІХ в. Жертвите през този период са около 300 000 души. През 1915-1916 г., по време на Първата световна война, турската армия понася тежки поражения в Кавказ от руската царска армия. Тя излива гнева си над беззащитното арменско население, което смята за пета руска колона в страната.

Следствие на извършените от младотурците масови кланета и насилствена  депортация загиват 1 000 000 арменци. Общо от 1895 до 1921 г. са избити 1 543 271 представители на този етнос, а много други са изселени от родните си места. Дванадесет арменски области в днешна Източна Турция са напълно обезлюдени от този етнически елемент.

През Първата световна война, през февруари 1915 г. са мобилизирани 60 000 арменски войници в турската армия. Те са затворени в трудови лагери и впоследствие са избити.

Оцелелите след войната не могат да се завърнат по родните си домове. Те са принудени да се заселят в различни страни на света, в това число и в България.

Силната им и справедлива омраза към турските поробители и палачи ги кара да се включат масово в българската армия през Балканската война (1912-1913 г.). На 4 октомври 1912 г. Щабът на действащата армия разрешава на арменците,  живеещи в България, да сформират рота от доброволци в състава на Македоно-одринското опълчение и възлага на завършилия Школата за запасни офицери в Княжево запасен подпоручик Карекин Наждехт да сформира и оглави ротата.

В хода на боевете, численият състав на ротата нараства до 273 души. Тя е включена в 12-та Лозенградска дружина в състава на Кърджалийския отряд на генерал майор Никола Генев. Арменските доброволци получават бойно кръшение на 4 ноември в боя с турците при Мастанли (дн. Момчилград). На 6 ноември при връх Узунхамитлер (Орлица) в Източните Родопи те започват ожесточени боеве с турците. Мощното  им „Ура“ оглася околността и възвестява спечелената победа.

След края на войната, арменската рота извършва дълъг и изнурителен поход през Кешан, Ипсала, Фере, Дедеагач, Гюмюрджина, Димирхисар, Петрич, Щип,Кочани и се завръща в София, където се демобилизира и се разформирова.

За проявен героизъм командирът на ротата, поручик Нъждехт, е награден с офицерски орден „За храброст”, а войводата Адраник Озанян е повишен в чин подпоручик и награден с войнишки орден „За храброст”. Същото отличие получават още 24 арменски доброволци, а 10 други са удостоени с медали „За военни заслуги”.

Днес арменските власти твърдят, че кланета над техните сънародници са много добре планирани от турското правителство и това дава право те да бъдат класифицирани като геноцид. Това твърдение на арменската държава е прието и от международната общност в лицето на ООН и от Европейския парламент. 

Турция твърди обаче, че събитията от Първата световна война не са геноцид, а че някои турски военни са „отишли малко по-далече в действията си“.  Тя възразява срещу използването на термина "геноцид" за описване на събитията от онова време и не поема отговорност за тяхното извършване, въпреки призива на известния турски писател и Нобелов лауреат Орхан Памук, да признае тези срамни  събития в нейната история.

Заради думите си той насмалко не бе линчуван от бесни турски националисти и лежа в ареста. Срещу него бе заведено дело от прокуратурата за уронване достойнството на турската държава и честта на турската армия, но бе оправдан от съда!

Всяка година арменците отбелязват на 24 април с факелни шествия и митинги в родината си и по света, където има тяхна диаспора, годишнината от геноцида. Нека склоним глава пред Голготата на тези мъченици и направим така, че повече никога да не се повторят ужасите на тези злодеяния.


Оцелели деца намират убежище извън пределите на Турция с помощта на Червен кръст

В категории: История , Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Читател
24.04.2018 10:55:14
1
0
До коментиращия по-долу. Не ви ли е срам да пишете несвързани глупости под сериозни статии като тази?
1
айде пишете като хората
24.04.2018 10:35:35
0
1
айде пишете като хората.

косят трева - с чии пари? И на кого пречи в градските условия? A МПС-тата по тротоари, улици, градинки - няма кой да ги окоси? (справи с проблема)

Ето сега и кмет на Младост, София -подкупи. Нали били спряли високо строителство в квартала? Сега пък кметът бил взел подкуп?

А и с военните/полицията - който пише, хубаво. Ама защо ще го публикувате? Ние не сме военни, нали. има специализиран печат... свършете малко работа, па пишете...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки