На „гърба“ на тържествата в Ереван, Турция чества своя победа


На „гърба“ на тържествата в Ереван, Турция чества своя победа
Паметникът, посветен на турската победа, който се издига в Националния парк в Гелиболу
24 Април 2015, Петък


Край Дарданелите вече започна отбелязването на 100-годишнината от Битката при Чанаккале, като кулминацията ще е на 24 април

Автор: Диана Славчева

На „гърба“ на тържествата в Ереван във връзка със 100-годишнината от арменския геноцид, Турция организира на 24 и 25 април възпоменателно отбелязване на едновековния юбилей от победата си при пролива Чанаккале (Дарданелите) и полуостров Гелиболу по време на Първата световна война. Сраженията там започват на 18 март 1915 г. и се водят по суша и море между войските на Антантата (Франция, Великобритания, Русия) и Централните сили (Османската империя, Австро-Унгария и Германия).

Победата на турската армия, предвождана лично от Мустафа Кемал Ататюрк, всъщност се постига чак след деветмесечни кървави боеве, през януари 1916 г. Очевидно датата 24 април е избрана за кулминация на честванията неслучайно, като се има предвид, че същия ден не само в Армения, но и на много други места по света, ще бъде ознаменувано столетието от кланетата над арменците в границите на Османската империя, извършено през същата година, когато се състои и битката при Чанаккале.

Привидният повод е, че в утрото на 25 април 1915 г. Ататюрк нарежда на войниците от  своя 57-ми полк: „Заповядвам ви не да атакувате, заповядвам ви да умрете“!
За тържествата по повод стогодишнината от турската победа, които се провеждат под патронажа на Реджеп Тайип Ердоган и започнаха още в края на миналата седмица, са поканени държавни и правителствени ръководители от 106 страни, включително и от България. А също и представители на 36 международни организации, между които ООН и САЩ.

Апропо, преди време амбициозният турски президент покани в Чанаккале и държавния глава на Армения Серж Саркисян, което си беше чиста провокация на официална Анкара по адрес на Ереван.
Преди дни изтече информация, че най-вероятно САЩ няма да вземат участие в честването на юбилея в Турция. Американският посланик в Азърбайджан Робърт Секута заяви по този повод, че решението на какво мероприятие ще присъстват официални лица от Съединените щати се приема от официален Вашингтон. „Мога да кажа само, че доколкото в този период, за който става дума (1915 г., б. а.), САЩ не са се били включили в Първата световна война, е възможно нашата страна да не присъства на събитията, посветени на битката при Чаканкале“  – подчерта той, цитиран от азърбайджански медии.

По-рано бе съобщено, че  броят на държавите, които ще вземат участие в набелязаните за 24 април в Турция мероприятия, е намалял на 25. Дотогава Ердоган заявяваше, че са изпратени покани до държавните глави на 106 страни, а после тази цифра бе намалена до 77, като Анкара до последния момент продължава да се опитва да увеличи техния брой.
В същото време американският посланик в Армения Ричард Милс съобщи, че САЩ ще бъдат официално представени в Ереван за годишнината на геноцида. Лично президентът Барак Обама обяви състава на делегацията, която ще присъства в Цицернакаберд – тя ще бъде оглавявана от финансовия министър Джейкъб Лу и в нея влизат също американският посланик в Армения Ризард Милс, както и членовете на конгреса Джеки Спайър, Франк Палоне, Анна Ешу и Дейв Трот.

В началото на март очаквано президентът на Туркменистан обяви в съвместна пресконференция с турския президент Ердоган, че на празнуването на победата при Чанаккале ще има представители на страната му.
С ориенталска хитрост по време на традиционните чествания в Чанаккале турците извеждат на преден план не само своята победа, ами поставят акцент и върху значението на тази битка за целия свят, като канят на честванията и своите противници по време на войната – Австралия и Нова Зеландия, Сенегал и Великобритания. През годините на тези тържества се отправят послания за мир и братство.

Така и на церемонията, поставяща началото на тазгодишните мероприятия в Чанаккале на 18 март, премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че „докато ние сме живи, тираните в света няма да живеят спокойно“. И допълни: „Така, както отворихме обятията си за повече от 2 милиона наши сирийски братя, босненци и граждани на Косово по време на войната в Косово, за нашите братя от иракския град Халабджа, така земята на Анадола ще стане пристанище за угнетените“!

В сряда в телевизионния ефир на „Канал 24“ той отбеляза, че историята на турците и арменците не се ограничава само със събитията през 1915 г. И изтъкна, че в момента работи над книга, в която щял да обясни как трябва да се тълкува историята на Османската империя.
В опитите си да прави мили очи пред световната общност, официалната власт в Анкара разпространи във вторник – броени дни преди възпоменателните церемонии в Армения, изявление, с което Турция поднася съболезнования на децата и на внуците на изкланите по времето на Османската империя арменци.

От канцеларията на Давутоглу посочват, че с Армения трябва „да превържат раните от този век и да възстановят своите човешки отношения" – израз, който очевидно е използван, търсейки се целенасочено паралел с изреченото от папа Франциск І през миналата седмица, че „скриването или отричането на злото прилича на кръвотечаща рана, която не е бинтована“.

Паметливите медии обаче припомнят, че подобни съболезнования бяха изказани и миналата година на потомците на жертвите от кървавите събития, разиграли се преди век на турска територия. А сега комшиите ни са решили с грандиозните чествания, които организират край Дарданелите, да  отклонят вниманието на света от отбелязването в Ереван на стогодишнината от извършения от предците им геноцид над невинния арменски народ.

За повече помпозност, в рамките на планираните в Чанаккале мероприятия, ще бъде открит Музей на града и Център по изучаване на Дарданелската операция. Ще бъдат организирани също конференции, фестивали, симпозиуми, изложби, кинопрожекции и възстановки на битката, станала причина за тържествата.
Почетният караул при мавзолея на Ататюрк ще бъде облечен в униформи на бойците, сражавали се при Чанаккале, а в 4 ч. сутринта местно време посетителите ще бъдат нагостени със супа от булгур.


И Ердоган, и Давутоглу се чудят как да отклонят вниманието на световната общественост от честванията в Ереван и осъждането на арменския геноцид

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки