Суматоха между Соломон и слон в стъкларски магазин


24 Април 2015, Петък


В паниката, заради която турските държавни и партийни ръководители изпаднаха тези дни покрай честването на столетието от арменския геноцид, Турция отмени планирания

Автор: Диана Славчева

за 24 април чартърен полет Истанбул – Ереван. С него до арменската столица имаха намерение да летят, за да отдадат почит на жертвите на геноцида, редица представители на обществени организации от югоизточната ни съседка.
Истеричният ход, с който се анулира специалният авиорейс, вече минава всякакви граници. Изпълнението му наподобява смутеното поведение на слон, който се суети в тесен стъкларски магазин. Хем се чуди как да опази бляскавите витрини около себе си, хем непохватно ги троши наред, та нищо читаво да не остане...

Е, въпреки тази дебелокожа постъпка на властимащите край Босфора, някои турски дейци все пак ще присъстват на 24 април в Цицернакаберд. Както уточнява арменският депутат Арагац Ахоян: „Заради безопасността им, не искаме да огласяваме имената на гостите от Турция. Мога да кажа само, че един от тях е лидер на сериозна партия, бивш депутат в турския парламент, а другият е кмет“.

Суматохата около събитието не подмина и нашите управляващи. Президент и други висши държавни лица получиха покани и за честванията в Ереван и за паралелните юбилейни тържества, които Турция вдига на същата дата – 24 април, в Чанаккале по повод 100-годишнината от нейната победа на това място (виж стр. 34-35). Явно доста са умували в държавната ни администрация, така че мъдро и по соломоновски да разрешат казуса кой къде ще ходи, и то хем да не обидят комшиите, хем да не разгневят и арменците, от които в България има една много добре интегрирана в обществото ни етническа общност. В крайна сметка в Ереван страната ни официално ще се представлява от зам.-председателя на Народното събрание Красимир Каракачанов, а в Чаканкале неин представител ще е посланикът ни в Турция Красимир Тулечки.

Апропо, Каракачанов така или иначе по това време ще е в арменската столица, за да вземе участие в Световния социално-политически форум „Срещу престъплението геноцид“, започнал на 22 април. А пък амбасадорът ни едва ли не си му е служебно задължение да се завърти на турското мероприятие.
По соломоновски във връзка с геноцида се измъкнаха и от управляващата в Германия коалиция. По повод годишнината от масовите убийства на арменци в Османската империя, на 24 април там ще бъде приета резолюция, в която се казва: „Вашата съдба е пример от историята на масовите унищожавания, етнически прочиствания, преследвания, дори геноциди, с които е белязан ХХ век“!

Така хората на Меркел изтънчено свързват ористта на армените и понятието „геноцид“, без директно да характеризират убийствата им през 1915 г. с термина, около който се разгорещиха толкова страсти тези дни.
Някои панически бягат от използването му, запращайки го като горещ картоф в някое кьоше, други направо се изчервяват при споменаването му и слава Богу, че все пак се намират и такива, които си го използват в прав текст в контекста на злочестата съдба на арменците отпреди сто лета.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки