Албански сепаратисти нападнаха граничен пост


Албански  сепаратисти нападнаха  граничен пост
24 Април 2015, Петък


Властите в Македония окачествяват инцидента като терористичен акт, бивш командир на АОК твърди, че е инсцениран от спецслужбите


Македонската полиция съобщи, че около 2,30 ч. през нощта във вторник група от около четиридесетина маскирани въоръжени лица е нападнала полицейски пост край пограничното село Гошинце, разположено близо до Косово. То се намира на около 105 км от границата с България.
Вътрешното министерство на Македония окачестви случилото се като терористичен акт. На пресконференция в Скопие говорителят на полицията Иво Котевски информира, че атакуващите са носели маскировъчни униформи със знаци на военизираната групировка Армия за освобождение на Косово (АОК) и са разговаряли помежду си на албански език.

Те са пленили четирима полицейски служители, като на трима от тях са били сложени белезници, а четвъртият е бил пребит – всичко това нападателите заснели с видеокамера. 
„Ние сме от АОК и предайте на всички, че нито Али Ахмети (лидера на Демократичен съюз за интеграция, който е част от управляващата коалиция и е най-голямата политическа партия, защитаваща интересите на македонските албанци), нито Никола Груевски (македонския премиер) не може да ви спаси. Искаме наша държава и не искаме никакви Охридски договори. Ако хванем пак вас или някой друг, ще ви ликвидираме всички“, заявил главатарят на групата на албански език, като думите му превеждал друг от нападателите.

Терористите взели оръжието и радиостанциите, които намерили в полицейския пост, и счупили мобилните телефони на униформените.
На тръгване наредили на „закопчаните“ полицаи да напуснат пеша поста след половин час и ги заплашили, че ако тръгнат по-рано или по-късно, ще бъдат ликвидирани. Пребитият полицай, който нямал белезници, свалил техните от ръцете им след 30 минути и четиримата изпълнили заръката на нападателите си, като по пътя чули картечна стрелба.
Според македонското електронно издание „Плус инфо“ групата е била забелязана в Кумановско-Липковския регион още преди двадесетина дни. Неназован източник коментира пред медията, че не е изключено да има и други подобни инциденти на територията на Македония.

От местната администрация обаче отричат пред медиите в последно време там да е забелязано засилено полицейско присъствие или въоръжени хора с неустановена самоличност. От там твърдят, че местното население не изпитва национална омраза и не желае конфликти.
Община Липково е населена предимно с етнически албанци, които съставляват 97,42%, според последното преброяване. По време на въоръжения конфликт в Македония през 2001 г. именно оттук минаваше фронтовата линия.

Неотдавна въоръжен инцидент имаше и в района на правителството в Скопие, когато на Велики четвъртък избухна силна експлозия на метри от сградата на министерския съвет. Според информациите взривното устройство е било хвърлено от другата страна на река Вардар, населена предимно с албанско население.
Година по-рано, също около Великден, беше стреляно в сградата на правителството, а преди две години тя беше нападната с гранатомет. И трите случая досега остават неразрешени.

Припомняме, че междуетническите сблъсъци между македонски и албански сепаратисти се състояха между януари и ноември 2001 г. и формално приключиха с подписването на Охридското споразумение, което разшири правата на албанското население, съставляващо около една четвърт от населението на Македония и наброяващо 2,1 милиона души.
Армията за освобождение на Косово бе разпусната, но пък на нейно място бе сформиран албанският Демократичен съюз за интеграция.
Що се отнася до случилото се в нощта на вторник срещу сряда, бившият командир на АОК в Липково заяви, че инцидентът в Гошинце е инсцениран от македонските специални служби.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки