Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
Абу Бакр ал-Багдади
24 Април 2015, Петък


Последните дни изобилстват от куриозни инциденти


Търси се приемник на лидерския пост в ИД

Както съобщиха тези дни световните медии, лидерът на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) Абу Бакр ал-Багдади е бил тежко ранен по време на въздушния удар, нанесен от силите на международната коалиция. Позовавайки се на собствени източници, „Гардиън“ отбелязва, че нараняването му е толкова сериозно, че ръководството на организацията, съмнявайки се, че той ще се възстанови, вече е започнало да се оглежда за негов приемник на ръководния пост.

Видният екстремист е пострадал при бомбардировка по конвоя от три автомобила в района на границата между Ирак и Сирия, с който е пътувал Багдади. При атаката загиват трима джихадисти. Това се случва още на 18 март и оттогава водачът на ИД не може да се възстанови и да поеме управлението на групировката. По данни на източниците на „Гардиън“, властта на главатаря на джихадистите чувствително е отслабнала, следствие на което се е засилило влиянието на Съвета на шурите (мюсюлманските общини).

Медиите припомнят, че за Багдади това е втора близка среща със смъртта. На 14 декември м.г. американски самолет порази кола от конвоя му. При този инцидент загина един от най-близките му хора – Ауф Абдул Рахман ал-Ефери.
През 2014 г. на два пъти се появиха информации, че лидерът на ИД е бил ранен, но после това се оказа невярно.


Разлято кафе виновно за самолетен
инцидент със сръб-ския президент


Управлението на гражданската авиация в Сърбия съобщи, че инцидентът със самолета „Фалкон-50“ на президента на страната Томислав Николич, който той преживя на път за Ватикана на 17 април, е станал заради разлята чаша с кафе. 
По данни на телевизионната компания RTS пилотът Боян Зорич случайно е разлял тонизиращата си напитка върху панела с приборите за управление на аероплана и когато започнал да я бърше със салфетка, задействал аварийния превключвател.

Това, от своя страна, е довело до изключване на двигателя и стремителна загуба на височина.
Екипажът все пак успял да възстанови управлението над самолета, но въпреки това е взето решение полетът да се преустанови и президентският „Фалкон“ е бил върнат в Белград.
От управлението на гражданската авиация съобщават, че невнимателният авиатор временно е отстранен от полетите.


Радиоактивен дрон „кацна“ върху японското президентство

Безпилотен самолет със символа за радиация бе открит върху покрива на сградата, където се намира кабинетът на японския премиер Шиндзо Абе, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на  медии от Страната на изгряващото слънце. Върху дрона наистина е била засечена радиация, но с ниски нива, съобщава АП. Освен това, машината е била оборудвана с камера и на „борда“ й е открита бутилка с вода.

Държавният глава на Япония в момента се намирал в Индонезия за Азиатско-африканска среща на върха.
Летателният апарат бил с диаметър 50 сантиметра. Не се знае кога и как се е озовал на президентския покрив. Той бил открит от представител на канцеларията на Абе, който развеждал служители из офисите.

Местни телевизии показаха кадри с десетки полицаи около летателното устройство.
Припомняме, че във вторник японски съд даде разрешение за рестартирането на ядрена електроценрала, отхвърляйки като неоснователни притесненията за сигурността на сектора след злополуката в АЕЦ „Фукушима 1“, настъпила през 2011 г.


В Габон откраднаха 300 кг слонова кост от съдебна зала

Триста килограма слонова кост, конфискувана от бракониери, бяха откраднати от съдебна зала в Ойем, Северен Габон, където стоката се съхранявала от няколко месеца, съобщи Световният фонд за дивата природа (WWF), цитиран от АФП.
Количеството е еквивалент на бивните на около 50 слона, се казва в изявлението на еколозите.

Слоновата кост е била конфискувана през последните месеци заедно с незаконни оръжия и в следващите дни и трябвало да бъде прехвърлена в склад в столицата Либървил.
Това е трети случай, в който държани от габонското правителство количества слонова кост изчезват. Досега никой не е бил изправен пред съда, отбелязва природозащитната организация. Тя припомня, че подобни случаи е имало и в други страни от Централна Африка, сред които и Камерун.
Според специалистите от 2002 г. досега заради бракониерството и трафика на слонова кост са изчезнали 62% от горските слонове в басейна на Конго.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки