Агитацията на чужд език остава само с глоба


Агитацията на чужд език остава само с глоба
Глобата от едва 200 лева няма да спре скандалният депутат от ДПС Хюсеин Хафъзов отново да агитира предизборно на турски език
24 Април 2015, Петък


Депутатите от ГЕРБ, РБ, БСП и ДПС отхвърлиха предложенията на Патриотичния фронт за по-високи санкции на тежките изборни нарушения

Автор: Десант

Правната комисия към Народното събрание на заседанието си от 22 април не подкрепи предложенията на народните представителите от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ да се наказват със затвор тежките изборни нарушения. Това стана с пет гласа „против" (на БСП и ДПС), 10 - „въздържал се" (от ГЕРБ и Реформаторският блок) и два - „за" (ПФ).
Промените в Наказателния кодекс предвиждаха по-големи глоби в размер от 10 до 20 хиляди лв. и затвор до три години за предизборна агитация на език, различен от официалния на страната български. Към днешна дата това нарушение се наказва само с парична санкция от 200 до 2000 лв.

„С тези промени щеше да се обяви агитацията на чужд език за криминално престъпление. Отхвърлените поправки от парламентарната комияи предвиждаха още завишаване на санкциите за купуване и продаване на гласове, наличието на изборни бюлетини в секциите, извън броя, който е установен в Изборния кодекс“, заяви депутатът от Патриотичния фронт Христиан Митев минути след края на заседанието на комисията.
Той добави, че основен противник на предложенията на ПФ е антиконституционната партия ДПС.

„Народните представители от етническата формация неведнъж са си позволявали да водят предизборна пропаганда на турски език в така наречените райони със смесено население. Това поведение на депутатите от ДПС се насърчава и поради факта, че сегашните санкции в НК са прекалено занижени. Проявите на Лютви Местан са емблематичен пример. Телевизия СКАТ многократно е показвала тези нарушения, като само ще припомня случая в Айтос преди последните парламентарни избори през 2014 г. Тогава депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов, станал известен с фразата си за „ваканцуването“, проведе цял митинг на турски език. Въпреки че бе заведено наказателно производство спрямо него, все още решение няма, а самите глоби определено не спират депутатите от ДПС да нарушават закона“, припомни Христиан Митев.

Криминализацията на агитацията на чужд език е само част от пакета поправки на закони, свързани с изборния процес, предложени от Патриотичния фронт. Те ще бъдат разгледани от правната парламентарната комисия през следващите седмици.
Патриотите предлагат в чл. 3, ал. 1 на Изборния кодекс да се въведе задължително гласуване, като е добавена и възможност хората с увреждания и трудноподвижните също да упражнят своя глас. Нова алинея 3 предвижда санкциониране на негласувалите. Това нововъведение в изборното законодателство идва като изпълнение на предизборните обещания на ПФ за въвеждане на задължително гласуване.

Друго предложение в новия законопроект е пред всяка избирателна секция да има табела с телефон, на който гражданите да могат да подават сигнали за нередности до компетентните органи, включително и до дежурен прокурор. Досега действащата практика е показала, че по писмените сигнали за нарушения в изборния ден има много бавна реакция, отбелязват вносителите.

От Патриотичен фронт настояват още и да се забрани практиката с раздаване на различни подаръци и награди по време на предизборните кампании. Изключително важни са и предложенията на патриотите за промяна в НК, според които за склоняване към гласуване да се присъждат от 1 до 6 години затвор, за неправомерно отпечатани бюлетини - от 1 до 5 години затвор и до 3 години зад решетките плюс глоба между 10 и 20 хиляди лева – за водене на избирателна кампания на език, чужд от официалния в страната ни.
Предложението за промяна в Закона за събрания, митинги и манифестации предвижда създаването на нова алинея, според която подобни прояви да се провеждат само на български език.

Депутатите от родолюбивата коалиция предлагат и промяна в Кодекса на труда, според която работодателите могат да дават на гласувалите половин ден отпуск.
В края на заседанието на правната комисия към НС бе приета поправка в Закона за политическите партии, която забранява зачестилите умишлени „кражби“ на наименованията на формации, коалиции и парламентарни групи.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки