Патриотите бяха гости на форум в Македония


Патриотите бяха гости на форум в Македония
На трибуната на форума излязоха всички, които са допринесли в последните години за разрастването на Сдружението за македонско-българско приятелство
24 Април 2015, Петък


Сдружението за македонско-българско приятелство в Битоля отбеляза петгодишнината от създаването си

Автор: Десант

Представители на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ бяха гости на честването на 5-годишнината от учредяването на Сдружението за македонско-българско приятелство (СМБП), което се проведе на 18 април в македонския град Битоля. Във форума взеха участие над 2000 делегати и представители на сдружението от цяла Македония. Това е най-голямото събиране на българите в бившата югославска република от Втората световна война насам.

Девойки в народни носии посрещаха гостите с хляб и сол. Сред тях бяха заместник-председателят на българския парламент и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, народните представители от родолюбивата коалиция Милен Михов, Юлиан Ангелов, Красимир Богданов, областни координатори на „Национален фронт за спасение на България“, както и десетки активисти на партията на СКАТ. Присъства и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, който бе предложен за този пост от Патриотичния фронт.

„Македонските власти трябва да уважават българската етническа принадлежност на тези, които декларират това. Хората тук трябва да знаят, че в мое лице Македония има своя депутат в Европарламента. Трябва да се използва опитът на България в евроинтеграционния процес, защото за Македония няма друго бъдеще, освен членство в ЕС“, подчерта Ангел Джамбазки в приветственото си слово към делегатите на форума.
В своя доклад за дейността на Сдружението неговият председател Маринела Петреска се спря на въпросите, свързани с правата на българите, живеещи в Македония, и методите за облекчаване на режима за получаване на българско гражданство.

Тя обърна специално внимание на законопроекта, внесен от групата на Патриотичния фронт, който предвижда значително облекчаване на тази процедура.
Конференцията завърши с прочувствена реч на Петар Колев от Щип, който беше обявен за лидер на българската общност в Македония. Той също бе на мнение, че за Македония няма друга алтернатива освен европейската. „Апелирам за разум, мъдрост и толерантност, но и за решителност. Време е европейската енергия да победи балканския манталитет... Много приятели ме питат дали не ме страх да се декларирам като българин от Македония.

Борбата за идеята, борбата за по-добро бъдеще, борбата за европейска Македония не е въпрос на смелост или страх. Тя е въпрос на чест и отговорност“ – изтъкна той в словото си.
Петар Колев е добре познат на зрителите на телевизия СКАТ, тъй като известно време бе водещ на предаването „Облаче, ле бяло“. В момента е съветник по въпросите за българите в чужбина на народния представител от Патриотичния фронт Красимир Богданов.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки