Хормонално-политическа теория за касапницата по пътищата


Хормонално-политическа теория за касапницата по пътищата
24 Април 2015, Петък


Нещата няма да се променят с ремонт на закона или с написването на нов, защото дефектът е в чипа, а той е поколенчески повреден

Автор: Борислав Михайлов

Трагедията с 6-годишния Петьо от Панагюрище, прегазен от характерното за нашите пътища човекоподобно същество „мутра с джип”, за пореден път насочи обществения гняв и първосигналната политическа реакция в обичайната грешна посока – ремонт на закона. По-строги санкции за убийците на пътя. Повече полицаи в крайпътните храсталаци.
Глупости на търкалета! Или по-точно казано: глупости на колела! Всеки щраус би постигнал същия резултат само с едното заравяне на главата в пясъка. Което е и по-евтино, да не говорим, че не пилее обществена и „законотворческа” енергия…

Грешката е системна, а не епизодична и дефектът не е в многострадалния Закон за движение по пътищата (който вече е променян десетки пъти), а в задкормилните устройства. Или ако щете – в чипа, както би казал Царят. И поради това няма рецепта за бърз и ефикасен преход от състоянието на безконтролна лудост към статуса на нормални европейци, спазващи законите, зачитащи правата на другите участници в движението, имащи човешкия живот и върховенството на закона за свое вътрешно убеждение, а не за извънземно…

Движението по българските пътища
и съпътстващата го постоянна кървава жетва


са продукт на вече 25-годишна генна мутация. В резултат много български шофьори могат да бъдат класифицирани в една от следните три категории: тестостеронен дебил, силиконова кифла, богоравно с имунитет.
Нормалните, като че ли са малцинство, което в някаква степен е и отражение на демографската картина, етническите характеристики на населението и социалното разслоение.

Дефинирането на споменатите три категории шофьори е елементарно просто.
Тестостеронен дебил е както оня, който преди да сгази Петьо вече има към 20 акта и няколко блъснати човека, а след като уби детето, нагло възкликна „Ми к`во да направя?!”. А също и всеки келеш, който кара с 250 км в час и прави клипчета за кифлите в социалните мрежи.

Звучи като екзотика, но убиецът на детето от Панагюрище е и своебразен социално-политически типаж: той е „бизнесмен”, който кара кола за над 100 бона, но официално се води безработен. Би могъл дори да получава инвалидна пенсия – няма да е чудо невиждано.

За неговата категория шофьори може да се приложи баналното сравнение, че някои комплексари компенсират липсата на нормален размер мъжко достойнство с размера на пистолетите си. Същото е и с джиповете – при тях размерът определено има значение. Такава работа върши и цената на возилото, която е пряко свързана с възможността да вдигнеш 250 или 300 км/час – това не е по силите на малолитражка или на кола за 1000 лева.

Тестостеронният дебил винаги има адреналин в излишък и често е готов да го демонстрира дори в юмручен бой. Тези дни по мрежите се върти едно почти симпатично клипче на такъв келеш. Той кара няколко километра като редосеялка, засичайки всичко живо в трите ленти на столичен булевард, после минава на червено, сетне изпреварва колкото коли може, движейки се по трамвайната линия, и накрая се вбесява, че не го пуснат с предимство при връщането му на пътя. Разлютеният келеш слиза от колата си и се нахвърля да бие шофьора, дето си кара по лентата и не му отстъпва веднага място, но попада на българин с размерите на Боримечката. Адреналиненото тестостеронче опитва хватка, но получава як шамар и моментално се спаружва като вчерашна маруля.

Симпатично за гледане, но всъщност
нищо ново и нищо добро – нрави отджунглата.


Не по-малко опасна по пътищата е силиконовата кифла, независимо дали кара огромен  джип като тестостероновия си любовник, или лъскаво „мини”. За тази категория шофьорки оправянето на прическата или на червилото, докато чакаш на червен светофар, е детска игра от времето на чернобелите филми.
В днешно време обичайната гледка е да се шофира, докато се говори по телефона, който се държи с дясната ръка на лявото ухо. Това занимание почти винаги върви с пафкането на цигара.

Редно е да ви предупредя, че ако не сте от тази специална категория участници в движението, то не трябва да се опитвате да правите този акробатичен номер – опасно е за вас и за останалите.
Излишно е да се казва, че кифлата никога не използва мигач при тръгването от колоната паркирали автомобили, но пък винаги е готова да покаже среден пръст на оногова, който не я възприема като свещена крава, седнала в автомобил. Между другото, чувал съм подобни дами да псуват по-добре и от Стоичков, но рядко съм виждал някоя от тях да спре на пешеходна пътека.

Противно за гледане, но всъщност нищо ново в епохата на чалга културата.
Третата категория генномодифицирани участници в движението – богоравно с имунитет - всъщност е най-стара. Тя датира още от годините на ранния соц. Тогава се появиха първите коли с „буркани”, както и шофьорите с онези „легитимации” сред шофьорските документи. Не бива да се забравя и кастата на шофиращите със „слънчоглед”  на съседната седалка и милиционерска фуражка при задното стъкло. В исторически план репликата „Ти знаеш ли кой съм аз?!” дори изпреварва появата на катаджийското словосъчетание: „А сега к`во правим?”…

Някак си дори е неудобно да се припомнят десетките инциденти в последните години с коли на НСО, при които неизменно виновен се оказва другият. Както и навика на депутати, министри и всякакви други „правоимащи” да се придвижват с такава скорост, сякаш им гори огън под гумите.

Не възприемам оправданието, че високата скорост намалява риска да станеш жертва на атентат; нито твърдението, че повечето от шофиращите по този начин имат специални умения и школовка, камо ли тезата, че бързат по важни държавнически дела.
За жалост подобно поведение на пътя демонстрират и повечето от шофьорите на полицейски коли, дори когато не бързат за никъде или карат личните си автомобили – просто по навик. В случая навикът наистина е втора природа… 

Без извинение за напомнянето, но един от емблематичните примери е онзи граничен полицай, който прегази бебе в количката му в бургаското село Крушевец, при това на тротоара, а за капак се оказа пил и напушен с „трева”...
Всичко казано дотук обрисува само едната страна на джунглата, която наричаме пътно движение.
Неразделна част от касапницата на пътя, встрани от едрото и дребно хулиганство,  са отчайващо бедните шофьорски умения на повечето от хората, които наричаме любители шофьори.

И тук причините са с поне 25-годишна давност и имат много общо с превръщането на шофьорските курсове в печеливш бизнес. Някога тримесечните (най-малко) шофьорски курсове днес вече са едномесечни, а часовете за кормуване намаляват, независимо какво се отчита по документи. Отпадна и обучението на полигон, а години наред купуването на шофьорска книжка минаваше за едва ли не легализиран черен бизнес. Няма го и задължителният някога психотест.

Което е повод да припомним онзи психичноболен, който неотдавна бе заснет в неколкократните си опити да засече и дори убие мотористи на пътя, а после от полицейския арест замина направо за психодиспансера. В случая дори не може да се каже, че са луди тези, които са му дали книжка, защото отправката трябва да е към онези, които отмениха психотестовете. И дори към един по-широк кръг от управляващи, благодарение на които през годините на прехода 144 203 човека придобиха статут на регистрирани психично болни, а 19,5% от българите през даден етап от живота си са преживели психично разстройство.

При това положение звучи повече от наложително връщането на психотестовете преди започването на шофьорски курс. Въпреки че и нормален човек може да „изпуши”, пътувайки всеки ден сред тестостеронни дебили, шофиращи кифли и прочие джигити.
Но има и още една категория свръхопасни шофьори и потенциални убийци – неграмотните. Чудо велико, че се изисква поне основно образование, за да изкараш шофьорски курсове.
Не е новина, но е редно да се припомни - България е първа по неграмотност в ЕС. По данни на Центъра за демографска политика необразованите български граждани вече са между 50-60%. А ако се върнем към официалните данни, трябва да изтъкнем, че в тази категория попадат и 41% от лицата до 16 години.

Въпросът не е дали тези хора са напълно неграмотни и колко от тях ще си купят фалшива диплома за някакво ниво на образование, за да завършат шофьорски курсове, а какво се случва, когато неграмотният шофира кола с няколкостотин конски сили под капака. Или дали полуграмотният шофьор има същото уважение към закона и другите участници в движението? И дори какви са съотношенията между тестостеронната нагласа за безумно шофиране и липсата на задръжки, която в известна степен е естествена и разбираема за нискоинтелигентния и необразован човек?

В края на тази хормонално-политическа теория за касапницата по пътищата е редно да споменем и заобикалящата ни действителност, която също е наше дело – като граждани, избиратели, строители, управляващи.
У нас пътищата са ужасно лоши и се поддържат отчайващо зле. Същото в голяма степен се отнася и за организацията на движението, пътния контрол и състоянието на автопарка – всички те с такива, каквото ни е всичкото.

Поради което не трябва да се бърза с поредния ремонт на Закона за движение по пътищата. Правилата са едни и същи не само в Европа, а кажи-речи в целия свят – значи не би трябвало да е проблем приемането на нов закон (поне) на средно световно ниво.
Що се отнася до дефектите в чипа, отстраняването им е наистина поколенчески проблем. Единствената ни утеха се крие в обстоятелството, че когато шофират в Германия или дори в далечна Америка, българските шофьори много бързо влизат „в пътя”.
Което ни вкарва в задънената улица на още един въпрос с повишена трудност и трайност: кога ще станем нормална държава?

Анализирай това
Грешката е системна, а не епизодична и дефектът не е в многострадалния Закон за движение по пътищата (който вече е променян десетки пъти), а в задкормилните устройства. Или ако щете – в чипа, както би казал Царят.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки