Как да се справим с лош съсед


Как да се справим с лош съсед
23 Април 2015, Четвъртък


От години моето семейство и още няколко други сме подложени на системен тормоз от съсед, който е превърнал живота ни в ад.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Оставям настрани психическото му състояние, въпреки че налудничавият му поглед плаши малките деца в квартала. Обитаваме жилищен блок в един от най-големите комплекси в Бургас, само в нашия вход има 24 апартамента.
Психичноболният живее сам на осмия етаж, където се е барикадирал, излиза навън само за да си вземе храна. Гледа в банята си кокошки, а нечистотиите от тях изхвърля в канализацията. Навсякъде се носи тежка, непоносима смрад. Вече на няколко пъти наводнява жилището си, в банята му най-вероятно има теч, защото водата вече се е стекла до втория етаж. Няколко семейства се разсипахме да правим ремонти, но ни казаха, че докато не се отстрани причината за теча, резултат от ремонтите няма да има.
Какво ли не опитахме да го накараме да пусне в дома си водопроводчици да видят какъв е проблемът, но той ръмжи отвътре, че ще убие всеки, който се опита да влезе.
Пускали сме жалби до полицията, до прокуратурата, до общината. Отвсякъде ни казват, че той е собственик на жилището си и никой не може да го застави да отваря вратата, щом не иска. За кокошките само ни се изсмиват и толкова.
Кажете ни какво да правим? Има ли някакво решение или да напускаме жилищата си?

Иван Димитров,
Бургас

Решение на вашия казус може да откриете в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). В чл. 11, ал. 1, т. 10, б. е предвидено като правомощие на Общото събрание на етажната собственост приемането на решение за изваждане от сградата на собственик, ползвател или обитател по реда на чл. 45 от Закона за собствеността (ЗС) за определен срок, но не по-дълъг от три години.

Съгласно посочената от ЗС разпоредба собственикът на етаж или на част от етаж се изважда от сградата по решение на Общото събрание за срок до три години:
а) ако използва или допуска да се използват неговите помещения по начин, който излага сградата на опасност от пожар или от значителни повреди;
б) ако систематически нарушава правилника или решенията на Общото събрание за вътрешния ред в сградата или добрите нрави.

Общото събрание може да вземе решение за изваждане само след като собственикът е бил предупреден писмено от управителя, че ще бъде изваден от имота и ако и след това предупреждение не е прекратил нарушението.
От изложеното следва, че на първо място трябва да е налице една от хипотезите, посочени в буква а) или буква б), което във вашия случай е налице.
На това основание управителят или председателят на управителния съвет на етажната собственост, в зависимост каква форма на управление е избрана от етажните собственици, трябва да отправи писмено предупреждение до собственика, че ако нарушенията продължават, ще бъде изваден от имота.

Ако и след това вътрешният ред в сградата продължава да се нарушава Общото събрание може да приеме решение за изваждане на нарушителя от жилището за срок до 3 години.
Необходимо е в решението, с което се налага тази мярка, да са описани нарушенията на вътрешния ред, както и обстоятелството на отправено писмено предупреждение до лицето. За съдействие за изпълнение на решението на Общото събрание може да се обърнете към органите на полицията и прокуратурата.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
noisebgone.com
01.07.2020 14:35:35
1
0
Справянето с шумните съседи не трябва да води до конфликти. Контролирайте ги с интелигентни технически решения www.noisebgone.com дава различни решения в зависимост от вашия проблем
3
n
18.07.2015 07:12:52
1
0
На едно място в Интернет на български език (мисля от тази година) някой беше написал нещо като "особено в провинцията, където недостига на добри специалисти лекари е голям- все по-слаби специалисти доктори и дори нестабилни хора- навлизат в системата на здравеопазването"- но аз не знам дали това е вярно.Видях случай в български град тази година- когато в един лекарски кабинет, дойдоха възрастни мъж и жена от Разград (с направление от лекар) които казаха, че идвали тук (в този град), защото в техния град (Разград), останали едни доста странни лекари- но аз не знам дали това е вярно.
2
privat opinion privat solution
24.04.2015 04:20:07
1
0
tesi problemi e dobre da se reshavat ot slushbite za sozialno podpomagane
1
Анонимен-читател
23.04.2015 09:55:59
2
6
Ако,съседа е психо-болен-нее щастлив човек нужно е да му дадем Библия-детска с рисунки или да му дадем ксерокопие от живота на Господ Исус.-Да му споменем някой път без повод-Съседе,вярваш ли в Господ Исус Христос...Чел ли си за Христос...Искаш ли да четеш за него...-Ние сме християни.И той съседа ще се промени...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки