Синята зона като форма на рекет


Синята зона като форма на рекет
Дали една площ е зелена или не, се определя от направеното заснемане в кадастралната карта
23 Април 2015, Четвъртък


Така нареченият паяк ми прибира колата вече три пъти, защото я паркирам на място, което общинските чиновници упорито наричат „зелени площи“,


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

а всъщност става дума за пясък, кал и чакъл. Да не говорим, че въпросната „градинка“ постоянно е запълнена с коли като моята, защото хората просто няма къде да паркират. Районът около нас е презастроен, няма нито един паркинг, предблоковите пространства са претъпкани от автомобили. Само последния път, за да си освободя колата от наказателния паркинг, платих 180 лева.
Сега депутатите приеха 200 лева глоба за паркиране в зелени площи и градинки. Какво означава това? Че оттук нататък освен на паяка, ще плащам и на държавата за това, че няма къде да паркирам?
Моя ли е вината, че няма къде да паркирам? И как да изляза наглава с алчните за глоби чиновници, които виждат във всяко кално парче земя градинка?

Стоил Пейчев,
Пловдив

Информацията, която сте изложили, е неточна. Посочената глоба в размер на 200 лева беше приета на първо четене от Народното събрание с приемане на Закона за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата (ЗДП).
Тя обхваща не само случаите на паркиране в зелени площи, но и паркирането на тротоари в нарушение на ЗДП. Тепърва предстои  второто четене на закона във водещата комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, а впоследствие и в пленарна зала, когато ще стане ясно дали това ще е окончателният размер на глобата.

Дали една площ е зелена или не, се определя както от направеното заснемане в кадастралната карта, така и при приемането на подробните устройствени планове по реда на Закона за устройство на територията от съответния Общински съвет.
Ако смятате, че определен имот е загубил характера на зелена площ, следва да се обърнете към кмета на общината и към Общинския съвет, които са органите, притежаващи компетентността да извършат проверка, и ако е необходимо - да променят подробния устройствен план, като отразят реалното положение на нещата.          

Следва да имате предвид, че предложените законодателни промени представляват опит за решаване на проблема, свързан с неправилното паркиране и престой на моторни превозни средства (МПС) върху детски площадки, паркове, градини и тротоари. 
Ежедневно граждани, предимно възрастни хора, майки с малки деца и детски колички и хора с увреждания се сблъскват с невъзможността да се придвижват безопасно и спокойно по уличните тротоари, в парковете, градините и детските площадки, защото същите са заети от автомобили.

Въпреки засиления контрол на всички институции и съставянето на множество актове за нарушения на ЗДП, водачите на МПС заплащат наложените им санкции, които са с нисък размер, и продължават да не спазват изискванията на нормативните разпоредби, като така се избягва постигането на дисциплиниращия ефект на закона.
Това именно доведе и до приемането на първо четене на по-висок размер на глобата в тези случаи. Дали той ще се запази в този вид при второто четене на закона, ще зависи от решението на пленарния състав на Народното събрание. 

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки