В отговор на вашите въпроси


23 Април 2015, Четвъртък


Има ли изпитани рецепти от народната медицина за лечение



на  раздразнено дебело черво?
Иванка М. Делчева,
Чирпан

Синдромът на раздразненото дебело черво (СРДЧ) е често срещано храносмилателно разстройство. Нарича се още чревна невроза, мукозен колит, спастичен колит или спастичен колон. Обикновено засяга хората на възраст между 25 и 50 години; два пъти по-често срещан е при жените.

При СРДЧ контракциите на мускулатурата на червата стават неритмични и некоординирани. Това състояние се отразява на нормалното движение на храната и обикновено води до затлачване на храносмилателния тракт от неизхвърлените отпадни материи и предизвиква натрупването на слуз и токсини в червата.
Симптоматиката в началото на заболяването се изразява в подуване на корема в долната му дясна част, запичане или диария, които могат и да се редуват.

Характерни са коремните болки, слузните изпражнения, подуването, както и непоносимостта към някои храни и подправки. В резултат на всичко това понякога се появява тежко главоболие, съпроводено дори с повръщане. Появява се страх от приемането на храна, което може да доведе до развитието на анорексия.
Причината за появата на СРДЧ все още е неизвестна. Съществува теория, че той се дължи на нарушения в чревните хормони холецистокинин, мотилин и вазоактивен чревен пептид, осигуряващи перисталтиката на червата. Някои учени твърдят, че може да е замесен вирус или бактерия.

Основно факторите за появата на заболяването обаче трябва да се отнесат към начина на живот, включващ както стреса, така и неблагоприятния хранителен режим. Не се изключва възможността развитието на СРДЧ да се дължи и на хранителни алергии. Честият прием, под формата най-вече на самолечение, на антибиотици, антиациди и слабителни средства, нарушава нормална бактериалната микрофлора на червата и също е вероятна предпоставка за появата на това заболяване.

Поставянето на диагнозата СРДЧ обаче изисква преди това изключването на редица смущения с подобни признаци, като рак на дебелото черво, доброкачествени тумори, болест на Крон, депресия, дивертикулит, ендометриоза, хранително отравяне, инфекциозна диария, исхемичен или язвен колит и лактозна непоносимост.
Лечението със средствата на народната медицина обикновено е ефективно, когато се прилага в комплекс с редовна двигателна активност и съобразено диетично хранене.

Рецепта 1: Смесват се 10 г пелин, с по 20 г хвощ и равнец. Заливат се с 2 ч. ч. вряла вода. Съдът се оставя захлупен 2-2,5 часа, след което настойката се прецежда през ситна цедка. Приема се по половин ч.ч. 3-4 пъти дневно 10 мин. преди хранене.

Рецепта 2: (при СРДЧ от стрес):  Една с.л. валериана се залива с 1 ч.ч. гореща вода и се оставя за изстине в продължение на половин час. Прецежда се и 20 мин. преди всяко хранене се изпиват няколко глътки.

Рецепта 3 (при СРДЧ, съпроводен със запек): Приемат се на гладно всеки ден по 1-2 с.л. сок от алое (тригодишно).

Рецепта 4 (при СРДЧ, съпроводен със запек): Смесват се по 1 с.л. ленено семе и семе от живовлек. Заливат се с 2 ч.ч. гореща вода и се оставят така цялата нощ. На сутринта настойката се прецежда и се изпива на гладно.

Рецепта 5 (при СРДЧ, съпроводен със запек): 1 с.л. наситнен зърнастец се залива с чаша гореща вода. Оставя се за 20 минути, после се прецежда и се изпива преди сън. Ако се получи обратният ефект - диария, дозата на билката се намалява на 1 ч.ч.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки