Създават развъдна асоциация за чистопородни говеда


Създават развъдна асоциация за чистопородни говеда
Бъдещата асоциация ще работи в две направления – развъдни и комерсиални, обявиха нейните учредители по време на кръглата маса в Пловдив
21 Април 2015, Вторник


Сред задачите й ще бъде локализирането на стадата и съхраняването на тяхната порода


Развъдна асоциация за породите говеда Херефорд, Абърдийн Ангус и други чистокръвни разновидности ще бъде учредена в Сливен на 30 април. Това решение взеха фермери, участници в кръгла маса в Пловдив, на която се обсъдиха възможностите за създаване на развъдна асоциация в месодайното направление.
"Има глад за чистопородни животни, особено в планинските райони. Най-близко те могат да се купят от Румъния и Германия, алтернативи са Австрия и Ирландия. Едно шестмесечно теле от Германия струва 1900 евро", даде пример Ивайло Земенски, управител на говедовъдна фирма в Симитли.

Цената на 14-15-месечно говедо от Сибиу, Румъния, е 1800 евро, 3000 евро струва 18-месечен бик с родословие от Германия, 3500 - от Англия, посочи той. „Трябва да работим така, че да постигнем висока цена и качество като в Западна Европа и за българските животни“, заяви селекционерът д-р Иван Омайников от Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода в България - Добрич.

"Качеството на месото у нас е много по-различно от това, което може да се купи само на 1500 - 2000 км на запад. Ние можем да отглеждаме, но не и да угояваме", коментира фермерът Младен Радев. "Новото сдружение трябва да запознае нашите фермери с практикуваните в ЕС ефективни системи на отглеждане и хранене", убеден е Радев.
Бъдещата асоциация ще работи в две направления - развъдно и комерсиално. По първото следва да се развие порода с достатъчно генетично и генотипно разнообразие, за да се произвеждат животни с висока икономическа ефективност, казаха инициаторите за новата организация.

Сред задачите ще бъде локализирането на стадата и обективизиране на тяхната принадлежност чрез официално родословие или геномен тест. Първостепенните показатели са лесните отелвания, млякото на майките, отличните угоителни качества, фертилността и темпераментът.
Обективната оценка на развъдните резултати ще е в основата на бъдещото сдружение. То ще се стреми към обективност в преценката на новопостъпващите животни.

В провеждането на изложения, конкурси и разпродажби ще присъстват чуждестранни съдии и оценители. По този начин учредителите се надяват постепенно да се формира вътрешен pedigree пазар, подчертаха животновъдите.
Необходимо е у нас да се използва ефективно системата (S) EUROP. Тя е въведена в България и се ползва в кланиците, но дефакто не се дава цена за трупен клас. Фермерите настояват да се въведе бонусна система за качество и бонус за порода.
Една от най-важните задачи ще бъде създаването на доверие между фермерския и преработвателния сектор, както и предвидимост за качеството и количеството на суровината.

В комерсиалното направление усилията трябва да се съсредоточат за създаване на сертифицираща програма за продуктите от двете и други породи и техните кръстоски.
Идеята е да се наложи използването на животните Абърдийн Ангус за юници във фермите млечно направление и увеличаване на доходите от мъжки телета. Популяризиране на месото от тях като топ вкус и качество ще бъде приоритет, казаха още фермерите.
Общото събрание за учредяване на новата развъдна асоциация ще се състои от 11 часа на 30 април в Информационния център по животновъдство в Сливен.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
privat opinion privat solution
22.04.2015 13:28:35
0
0
naj vkusnoto goveshdo meso idva ot jushna anerika no i e naj skapoto,
kato poglednete v internet VIDOVE GOVEDA ,OVZE ,KOSI ,PTIZI I DRUGI I MOSHE DA OTKRIETE MNOGO VIDOVE KOITO SA PODHODJASHTI ZA OTGLESHDANE V BALGARIA ZATOVA E DOBRE DA SE SASDADAT GENNI BASI SEVERNA I JUSHNA BALGARIA ZA NAJ ZENNITE I DOHODONOSNI SHIVOTNI KOITO DA SNABDJAVAT I PRODAVAT NA FERMERITE KOITO SHELAJAT DA RASVADJAT NJAKOI PORODI
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки