Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
Марзие Афкхам
17 Април 2015, Петък


Добри дни за дипломатите с нежни имена, успехи в укротяването на атома и неуспехи в овладяването на Космоса


За първи път в Иран жена стана посланик

За втори път в история на Иран и за първи път след победата на ислямската революция през 1979 г. жена ще бъде назначена за извънреден и пълномощен посланик на републиката. Тази чест е оказана на Марзие Афкхам, която досега изпълняваше длъжността на прессекретар на иранското външно министерство. Засега не се съобщава в коя страна ще бъде изпратена тя. Неизвестно е също кой ще поеме досегашния й пост.
До настоящия момент единствената жена посланик в историята на страната е била Мехрангиз Долатшахи. През 70-те години на миналия век тя оглавяваше дипломатическата мисия на шейство Иран в Копенхаген.

Както отбелязва в. Haaretz, действащият президент Хасан Рухани заложи защитата на правата на жените като важна част от своята предизборна кампания през 2013 г. Изданието припомня, че първата дама, назначена за министър в ислямската република през 2009 г., се появи при неговия предшественик Махмуд Ахмади Нежаде.
В края на март властите в Иран снеха обвиненията, предявени на британката с ирански произход Гончех Гавами, която прекара няколко месеца в затвора. Тя стана известна с активната си борба срещу законите, ощетяващи правата на жените, в частност – срещу забраната за достъпа на представителките на нежната половина на човечеството до спортните арени, където се провеждат състезания между мъже.


Златни рибки създават проблеми в Колорадо

Хиляди домашни златни рибки, населяващи езерото Телер в град Болдер, щата Колорадо, са заплашени от унищожение. При това да ги ликвидират се канят... местните работници от Службата за парковете и дивата природа. Според тях, присъствието на домашните рибки в дивата природа застрашава другите обитатели на водния басейн.

Историята с появата в него на златните рибки, които по принцип плуват в домашните аквариуми, е достатъчно загадъчна. Преди три години от тях е нямало и следа във водоема. Специалистът по биология на пресните води Бен Суигъл предполага, че всичко е започнало с решението на един от местните жители да се отърве от домашните си любимци като ги изхвърли в езерото. Само след година няколко от „златните“ особи се размножили усърдно, оставяйки почти 4-хилядно потомство. 

„Засега това е версията, която поддържаме. Не смятам, че някой е хвърлил във водата „рибна бомба“, макар че в света, в който живеем, всичко е възможно“ - отбелязва експертът в интервю за телевизионния канал The Daily Camera.
Експертите са на мнение, че наличието в езерото на „неродни“ обитатели заплашва с разпространението на заболявания във водоема и нарушаване на природния баланс и призовават населението да не се отървава от нежеланите си домашни рибки по този начин.

В телевизионния ефир бе съобщено, че работниците от Службата за парковете и дивата природа обмислят два варианта за изваждането на златните рибки от езерото – или да ги уловят, пресушавайки предварително водния басейн, или да ги замаят с електрически ток, след което да ги изгребат от повърхността.
Както и да бъдат извадени, нежните създания няма да се радват на по-радостна съдба. От екологичното ведомство, взимайки предвид превъзходните вкусови качества на златните рибки, планират да нахранят с тях хищниците в местния рехабилитационен център за животни.


Започна строителството на първата АЕЦ в Турция

Във вторник в Турция бе поставено началото на строежа на първата в югоизточната ни съседка атомна електроцентрала. Тя ще бъде изградена в град Аккую, разположен в източната част на страната на средиземноморското крайбрежие. Проектът е на стойност 19 милиарда евро и ще бъде осъществен от руската компания „Росатом“. Очаква се аецът да бъде пуснат в експлоатация през 2020 г.
Церемонията по полагането на първия камък на мястото, където ще се вдигне първият от предвидените общо четири реактора, всеки от които ще бъде с мощност 1200 мегавата, бе уважена от турския министър на енергетиката Танер Йълдъз и шефа на „Росатом“ Сергей Кириенко.

За да разнообрази снабдяването си с електроенергия и да намали енергийната си зависимост от Русия или Иран, Турция започна амбициозна програма, която предвижда изграждането до 2030 г. на три електроцентрали. След тази в Аккую, втората АЕЦ ще е в окръг Синоп, на брега на Черно море. Проектът за нея е на стойност 15 милиарда евро и бе възложен през 2013 г. на консорциум, обединяващ турската компания ЕUAS, японските фирми „Мицубиши“ и „Иточу“ и френската „Же Де Еф Сюез“.
В края на 2014 г. турският премиер Ахмет Давутоглу публично обяви планове за строеж на трета АЕЦ до 2030 г.

Срещу строежа на електроцентралата в Аккую възроптаха еколози, които го подложиха на остри критики заради вредното му въздействие върху околната среда. Те са притеснени и от  разположението на АЕЦ-а в зона със силна сеизмична активност. В тази връзка в сряда турският министър на енергетиката увери, че съоръжението ще издържи на земетресение с магнитуд 9 и че курортите по турското средиземноморско крайбрежие няма да пострадат от този проект.


„Фалкон 9“ не успя да се приземи успешно

Поредните изпитания на предвидената за многократно използване първа степен на ракетата „Фалкон 9“ на частната американска компания Space X завършиха във вторник с неуспех. Същия ден спейсшатълът изведе на орбита товарния кораб „Драгон“, който носи 1950 кг полезен товар за експедицията на международната космическа станция (МКС) – предимно провизии, кафе машина, оборудване и материали за научни експерименти.
Той ще трябва да се върне на Земята след около половин месец, като ще донесе обратно резултатите от научните експерименти. По договор с НАСА на стойност 1,6 млрд. долара корабът вече извърши пет „редовни“ рейса до МКС, като трябва да я „посети“ още шест пъти.

В момента в околоземна орбита се намират шестима космонавти от различни страни.
Това е вторият опит да бъде прихваната последната степен на ракетата носител с идеята да се приземи върху специална плаваща платформа с размер на футболно игрище, закотвена край бреговете на Флорида. „Фалкон“-ът бе изстрелян от базата на американските ВВС, разположена в близост до космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида. 


Европа ревниво брани циганите

Националният център за равните възможности в Белгия тези дни яростно скочи срещу белгийската полиция с обвиненията, че при въвеждането на данни в своите регистри за извършители на престъпления или заподозрени в криминални прояви органите на реда използвали определението „цигани“. От своя страна, правоохранителите поясняват, че с тази квалификация нямат за цел да преследват някого на етническа основа, а само да отбележат, че той е скитник.

В защита на циганското братство застават и най-висшите европейски институции. Така например Съветът на Европа съобщи, че през следващата седмица ще бъде представен първият „Наръчник за борба с антициганските настроения чрез човешки права и образование". Изданието ще е насочено към младите цигани и ще ги съветва „как да се справят с расизма, произхождащ от отделните хора и от институциите“.

В сряда пък ЕП призова в резолюция да се положат повече усилия, за да се сложи край на дискриминацията и езика на омразата срещу ромите. Евродепутатите настояват също 2 август да бъде признат като ден в памет на зиганите, убити по време на Втората световна война.


Макет на АЕЦ-а в Аккую Ракетата „Фалкон 9“ преди старта си от Кейп Канаверал Снимка: Reuters

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки