Големите риби от хотела убиец опитват да се спасят


Големите риби от хотела убиец опитват да се спасят
Багер разчиства отломките на „Вероника
17 Април 2015, Петък


Накрая като нищо ще излезе, че виновни за срутването на „Вероника” са единствено жертвите

Автор: Илияна Христова

Виновни са работниците, т. е. жертвите – на тази стратегия залагат големите риби, замесени покрай срутването на хотел в комплекс „Слънчев ден”. Трагедията от миналата седмица отне живота на четирима души, които намериха смъртта си, след като са били накарани да се завират под наклонения и разрушен наполовина хотел „Вероника”.

Те са били спазарени на борсата за бачкатори във Варна, където всеки ден десетки хора чакат да бъдат наети срещу някой лев. Роми са, но не се е чуло Хелзинският комитет или други правозащитници да ги защитават. Да браниш обикновения работник в България не е доходно. Печелившо е, ако измисляш накърнени етнически, полови и верски права за пред чуждестранни донори.

Собственикът на „Слънчев ден” Георги Гергов мълча пет дни, след което единствено изказа съболезнования. Мълчаха и Бойко Борисов, Георги Първанов, Сергей Станишев и други политици, под чието крило пловдивчанинът развиваше бизнес империята си. Ресорният министър Лиляна Павлова също мълча седмица, а след това каза, че до 30 април ще се извършва проверка. Т.е и тя не взе отношение.  Подобно необелване на дума е обидно, високомерно и абсурдно на фона на жертвите и инцидента.

Изявления дойдоха най-вече от Община Варна и холдинг „Планекс”, който е трябвало да извърши ремонта. Но кметството не намери вина в себе си. В обясненията на градоначалника Иван Портних, а и на главния архитект Виктор Бузев, личеше голямо внимание и любезен тон по отношение на холдинга – да не би някой да сметне, че се хвърля отговорност върху него.

Подобна учтивост не е случайна.
„Планекс” е влиятелно дружество с международна дейност, но по-важното е, че дълги години работеше в тесни връзки с Община Варна, особено с главния архитект и зам.-кмет по времето на Кирил Йорданов – Вили Жечев. Единият от собствениците на фирмата – Пламен Андреев, бе общински съветник преди години.

Холдингът наема „Бултранспорт груп” за подизпълнител на разрушаването на хотела. Те пък ангажират фирмата „Дигинг”. Нейният шеф се казва Георги Георгиев. Според работници, свидетели на трагедията и трудили се по същото време на съседен обект в „Слънчев ден”, въпросният господин е вкарал клетниците в сградата, за да режат арматура и събарят колони.
Кметът Портних съобщи, че Георгиев е арестуван, но прокуратурата уточни, че само бил  извикан за разпит.

Работници разказват, че той изчезнал веднага след инцидента, а се появил на другия ден, за да приказва с журналисти. Разярени роми го разпознали, но бизнесменът се направил на друг човек. Той отказва официални изявления. Стана ясно обаче, че е наел доста известен варненски адвокат, който рядко губи дела.Само един от загиналите е с трудов договор. Според информация на „Десант” липсата на документални правоотношения на повечето загинали е ключовото „алиби” на всички замесени по веригата. Те ще се мъчат да докажат, че циганите на своя глава са влезли да режат желязо, или пък, че виновен е бригадирът им Йовко. След като няма документи – няма подчинен и началници.

И следователно няма как да бъде дадено нареждане – такава ще е стратегията им в съда. Трагедията става извън работно време – още един солиден „довод”, че ромите са действали самоволно.
Но това категорично се отхвърля от всички работници, явяващи се свидетели на случилото се. Според тях именно Георгиев бил ръководител на ремонтните дейности и той  заповядал на хората да влязат в хотела. А Йовко, а и още един  бригадир, когото те назовават Юри, яростно са се противопоставяли, но никой не обърнал внимание на възраженията им.

А ето и още подробности, които показват колко цинично и отвратително е да се стоварва вината върху беззащитните бачкатори.
Георги Гергов от години планира цялостна промяна на въпросния участък от „Слънчев ден”, като неведнъж е заявявал пред медии какви нови мащабни проекти замисля. През 2014 г. неговото дружество „Международен панаир Пловдив” иска разрешение за събаряне на хотел „Вероника” и вдигане на нов на негово място. Община Варна позволява. ДНСК обаче спира разрешението, защото теренът е свлачищен, а и проектът противоречи на Закона за черноморското крайбрежие. Във връзка с това дори отнасят наказание главният архитект и служители на общинската администрация.

Тогава „Международен панаир Пловдив” подава второ искане, което вече е одобрено – за реконструкция и обновяване на „Вероника”. То включва събаряне на част от сградата и вдигане на 11-и етаж, т.е. надстрояване на досегашните 10. Именно при тази  „реконструкция” става срутването, при което загинаха хора.
Тук трябва да се запитаме каква е тази „реконструкция”, която позволява събаряне и надстрояване, и не е ли това законова вратичка за чисто нови градежи?! Разследването трябва да каже и дали не се е целяло „случайно събаряне” при ремонта – което си е още една вратичка за нови градежи.

В деня преди трагедията хотелът вече се бил наклонил следствие на упорит няколкодневен опит да бъде съборен. „Поради констатирани пропуски в технологичния ред на работите, извършвани от подизпълнителя, няколко часа преди аварията сме разпоредили прекратяване на разрушителните работи и е издадена категорична забрана за допускане на работници в сградата. Нареждането е връчено на представител на фирмата подизпълнител на обекта и изпратено до седалището й”, заявиха от холдинга. Което вероятно е така.

Но остава да виси въпросът как така оставят някой си Георгиев да се разпорежда на обекта им. Звучи невероятно компания като „Планекс” да допусне друг, когото те не познават, да командва.
В крайна сметка институциите обявиха, че ще проверяват инцидента в течение на две седмици и едва тогава ще оповестят заключението си. А като знаем, че прокуратурата проверява много по-бавно, се чудим дали изобщо ще дочакаме някакъв резултат?


Курортният комплекс преди бил база на БКП и БСП

Комплексът „Слънчев ден“ преди 1989 г. е бил собственост на Българската комунистическа партия. По силата на Закона за имуществото на БКП, БЗНС, ОФ, ДКМС, САБПФК и БПС от 1991 г. активите му са одържавени и иззети. Това става ясно от публикувано в Търговския регистър решение на Варненския окръжен съд от 1993 г., с което „Слънчев ден" е вписано като еднолично акционерно дружество с държавно имущество.

През 1999 г. комплексът е приватизиран от „Ем Ем консулт - Емил Касабов“ срещу 8 млн. долара за мажоритарния пакет акции. Впоследствие собствеността е разпределена между няколко фирми. Сред тях са корпорация „Съединение", представлявана от Иван Соколов, който в момента е председател на Съвета на директорите на „Международен панаир Пловдив“ АД, „Тегея" ООД на Георги Гергов и фирмата „Контракт плюс“ на покойния банкер Емил Кюлев, чиято „Росексимбанк" финансира сделката. 

През 2000 г. Георги Гергов е избран за председател на Съвета на директорите и за изпълнителен директор на „Слънчев ден". Към момента на сделката в комплекса има четири хотела – „Палас“, „Марина“, „Мираж“ и „Вероника“, разполагащи общо с 1060 легла. От сайта на „Слънчев ден" се разбира, че понастоящем капацитетът му е 680 легла в „Палас“ и „Марина“.
Според последния документ за актуално състояние, публикуван в Търговския регистър, в Съвета на директорите на „Слънчев ден" влиза и „Съни тур" ЕООД с едноличен собственик на капитала Георги Гергов, синовете му Тодор и Цветомир Гергови и Ташона Иванова.


Хотелът убиец в годините на разцвета си

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки