До Париж и обратно


До Париж и обратно
Вижте как ни посрещат хората, похвали се Бойко Борисов след срещата си с Франсоа Оланд в Париж
17 Април 2015, Петък


Какво по-хубаво за една малка страна от това древни съкровища от земите й да предизвикват възторга на посетителите на световноизвестния парижки музей Лувър,

Автор: Ани Петрова

а премиерът й да бъде приеман с почести в Елисейския дворец, където да намира подкрепа за стремежа си да осигури енергийната независимост на своята страна?
Нищо по-хубаво! Но все пак е друго нещо, когато поне за част от този впечатляващ воаяж до Париж на премиера Борисов и министрите Бъчварова, Калфин, Лукарски и Рашидов, наш гид да е самият Борисов.

„Бяхме изключително добре и радушно посрещнати и от френския президент – социалист, знаете, и от премиера Валс, и спечелилия местните избори ръководител на десницата Саркози. Просто във всички посоки България се ползва с изключително голям авторитет в момента като правителство, за което благодаря на всички вас, на партиите, които ни подкрепят. Просто, както президентът Оланд каза: „Видя, не отидох в България година и половина докато те нямаше, а сега ще дойда, иначе щеше да се разсърдиш”. Хората бяха там и слушаха”, разказва Борисов.

„Четири милиона ще видят това, което е изложено в Лувъра“, допълва премиерът, след което цитира директора на националния музей на Франция, който признава, че не е сигурен кое представлява по-голяма ценност – Панагюрското съкровище или картината на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“.

„Намерихме необходимия мотор, който да ни помогне в осъществяването на идеята за газов хъб. Франция е държава, която има изключително влияние в Европейския съюз“. Това коментира ден по-рано, във вторник, министър-председателят Бойко Борисов на съвместния си брифинг с президента на Франция Франсоа Оланд.

В Елисейския дворец Борисов запозна Оланд с потенциала на България за диверсифициране на газовите доставки, свързани с възможностите за изграждане на газов хъб, развитие на проекта „Южен поток“, изграждане на интерконектори от LG терминалите, осъществяваните от „Тотал”, „Репсол” и „ОМВ” проучвания за добив на газ в Черно море, добивът на газ от „Мелроуз рисорсиз”, добре развитата газопреносна система на България, съобщиха от пресцентъра на българското правителство.

Президентът на Франция добави, че енергийната диверсификация е изключително важна за България. „Ние желаем френските фирми да бъдат ангажирани изцяло в този процес. С министър-председателя Манюел Валс искаме EDF да присъства в България, за да може да допринесем с отговора за енергийната сигурност“, подчерта Оланд.
По отношение на икономическото развитие той отбеляза, че българската икономика разполага с огромни възможности, за да приеме френски фирми.


Жан-Люк Мартинез:
Тази изложба е чудесен подарък за Франция

„За мен историята на България беше една мечта, защото само бяхме чували за българските археологически открития, но не бяхме ги виждали. Вежди Рашидов направи така, че трудът на археолозите да бъде познат във Франция и това е най-големият подарък, който българският министър на културата направи на френската научна общност и на музея „Лувър”. С тези думи президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез благодари на министър Вежди Рашидов за уникалната българска изложба, открита късно във вторник във френската столица.

Той бе награден от българската страна с най-високото и престижно отличие на Министерството на културата – „Златен век” с огърлие. Церемонията в салоните на българското посолство в Париж събра посланици и дипломати, историци, археолози, журналисти. Сред гостите бе и председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Полина Карастоянова. Тук бе и проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.
Както е известно, дейностите по цялостната организация на българското участие в изложбата ни в Лувъра се осъществяваха именно под ръководството на проф. Божидар Димитров.


Панагюрското съкровище ще остане в Лувъра до 20 юли

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки