63 години от първия полет на летище „Узунджово“


63 години от първия полет на летище „Узунджово“
Базата е обявена за продан, но ветерани от авиацията се събират всяка пролет там, за да си припомнят славните времена на българската армия
17 Април 2015, Петък


На 14 април 1952 г. от летище „Узунджово“ до едноименното село край Хасково излита военен самолет.

Автор: Янко Георгиев

Това е първият регистриран полет от авиационната база, официално открита една година по-късно.
Летището отдавна не функционира, закрито е през есента на 1998 г., но въпреки това на паметната дата т. г. там се събраха ветерани, служили някога на бившата авиационна база, за да отбележат 63 години от това първо излитане.

На честването, посветено и на Деня на авиацията, присъства и о. з. полк. Видин Ковачев, който е приел летището за експлоатация на 26 февруари 1953 г.
В продължение на 40 години полкът в село Узунджово се явява първата преграда пред нарушителите на въздушното пространство на България.
Оборудвана с 36 бойни МИГ-а, базата в Узунджово е пазила Варшавския договор от юг. Оказва се, че точно от това летище са направени най-много бойни полети в историята на авиацията в България.

Тук са осъществени и най-много прехвати и въздушни схватки. „В бойни условия умират редица летци, но само един - заради техническо-логистична неизправност на полета“, споделят съратници и сподвижници на 21-ви авиационен полк.
Бившите служители определят, че прославеният МИГ-21 е най-сигурният самолет, въпреки думите на военни експерти от Западна Европа, които го наричат „ковчег“. Скоростта, която са развивали тези самолети, е стигала до 2100-2300 километра в час. Заради доброто оборудване и уменията на летците от „Узунджово“, родената през 1953 година изтребителна част е наречена „унищожителна за враговете на България“.

Освен фолклорната програма на деца от училището в с. Узунджово, гостите на тържеството посетиха и разгледаха експозицията "Нашето летище".
На 16 октомври 2012 г., по случай 100 години от Балканската война и от използването на самолета като бойно средство, в селото бяха открити паметни плочи с имената на легендарните български летци от времето на Първата световна война Радул Милков, Продан Таракчиев и Райна Касабова. Под тях беше закопана гилза с послание за поколенията.

Мемориалният комплекс в Узунджово е изграден по инициатива на група бивши военнослужещи от летището начело с о.з. полковник Стоил Костов и о.з. полковник Видин Ковачев и с активното съдействие на местното дружество на СОСЗР "Генерал Стоян Велков", както и с помощта на Министерството на отбраната, Община Хасково, командването на ВВС, поделенията в Граф Игнатиево и Хасково и десетки дарители.
В момента някогашното славно летище на България, собственост на Министерство на отбраната, не представлява интерес за държавата. През 2014 г. правителството взе решение за продажба на имота, който е с площ 2 661 254 кв. м, застроен с 80 сгради и има данъчна оценка 7 374 709 лв.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки