Съветниците в Добрич скъсиха площада пред дома на Йовков


Съветниците в Добрич скъсиха площада пред дома на Йовков
Заради разширението на бар „Бакарди” бе отнета част от пространството пред Дом-паметник „Йордан Йовков”
17 Април 2015, Петък


Решение на Общински съвет – Добрич, с което бе дадено съгласие за изменение на Подробния устройствен план (ПУП) за пространството

Автор: Пламен Николов

между Дом-паметник „Йордан Йовков” и клуб „Бакарди”, разбуни духовете в добруджанския град. По искане на собственика на елитното заведение местният парламент обособи два нови имота.
Единият е с площ 641 кв.м. и е предназначен за „обществено обслужване”. Другият терен с площ 4417 кв. м. остава за Дом-паметника на големия писател. Така всъщност парцелът, ползван от „Бакарди”, се разширява за сметка на площадното пространство, алеите и зелените площи, които досега бяха в рамките на имота на литературния музей, чиято обща площ бе 5508 кв.м.

Това е вторият опит за разширение на едно от най-посещаваните добрички заведения. За първи път съветниците дадоха съгласието си на 17 декември 2013 г. Тогавашният областен управител Недко Марчев обаче прати решението им в съда, където административните магистрати го обявиха за нищожно. На 16 февруари 2015 г.  в Общината е депозирано ново искане от представителя на „Бакарди клуб” ООД Катя Янакиева.
Сградата, в която сега се помещава питейното заведение, е триетажна и е строена по времето на румънската окупация на Южна Добруджа. По силата на Крайовската спогодба става собственост на българската държава.

През изминалите седем десетилетия е изпълнявала различни функции – била е библиотека, детска градина, а в края на миналия век запустява. Дотогава бе в списъка на културните паметници с местно значение, от който бе извадена по време на управлението на НДСВ и бе дадена за партиен клуб на царската партия. В края на мандата на кабинета „Сакскобурготски” изведнъж бе закупена от частна строителна фирма, която пък я препродаде на „Бакарди клуб”.

Фирмата е собственик само на сградата и не притежава дори и квадратен метър от земята под нея, но пък пред заведението има лятна тераса и зимна градина.
Има спор и за собствеността на терена, тъй като за него има издадени два акта. Според единия документ имотът е общински, според другия – държавен. До момента от Областна управа не са предявили претенции за държавна собственост.

В добричкото обществено пространство витаят различни предположения относно плановете на собствениците на „Бакарди” за исканите от тях над 600 кв.м. Коментират се различни варианти за бъдещи градоустройствени решения – от изграждане на допълнителни сгради до поява на паркинг за автомобили, което изглежда най-вероятното, защото паркирането в района е изключително трудно – заведението е разположено на едно от най-натоварените добрички кръстовища и клиентите му са принудени да спират колите си върху тротоарите, нарушавайки закона.

Тепърва добричката общественост ще очаква отговор на множество въпроси, като най-важният е дали разширението на един бар, пък бил той и най-елитния в добруджанския град, е от толкова голям интерес за гражданите, та е нужно да се отнема от терена на една от емблематичните забележителности на Добрич, включена сред 100-те национални туристически обекта.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки