Валери Симеонов: Поставихме въпроса за ревизия в енергийния сектор


Валери Симеонов: Поставихме въпроса за ревизия в енергийния сектор
17 Април 2015, Петък


Скоро ще бъдат оповестени драматични факти за реалното положение в родната енергетика, обеща председателят на ПГ на ПФ


В предаването на телевизия СКАТ „Паралакс“ бяха дискутирани някои от най-важните законодателни инициативи и действия, предприети досега от депутатите на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“. Гост в студиото бе председателят на парламентарната група на ПФ Валери Сиемонов. Публикуваме с незначителни съкращения стенограмата от разговора, който водещият Валентин Касабов проведе с него в ефира на патриотичната медия.

Валентин Касабов: Патриотичният фронт внесе на 8 април изключително важни промени в Изборния кодекс (ИК). Какви са те?

Валери Симеонов:
ПФ внесе законопроекти за промяна не само на Изборния кодекс, но и на НПК и Закона за митингите и събранията. Това не означава автоматично, че те ще бъдат приети от Народното събрание. Но се надявам това да стане, тъй като няма сериозна причина да не бъдат одобрени от останалите парламентарни групи. Още повече, че партии като ГЕРБ и РБ още преди съставянето на кабинета се обявиха за въвеждането на задължително гласуване.

При преговорите след изборите ПФ постави като неизменно искане спешни промени в изборните закони. На българския народ е повече от ясно, че ако не настъпят такива промени, отново ще има огромно купуване на гласове на малограмотни избиратели от ДПС, ББЦ и „Атака“. Именно така бяха манипулирани евроизборите през миналата година. Една такава търговия с избирателния вот подменя истинския глас на хората.


В. К.: Кои са новите аспекти в предлаганите от ПФ промени в Изборния кодекс?

В. С.:
Освен че въвеждаме задължителното гласуване, предвиждаме и санкции, ако не бъде упражнено това задължение. Защото гласуването, освен право, е и задължение съгласно Конституцията на страната. Всеки, който не е гласувал без основателна причина, ще си понесе санкцията.

На първо място ще бъдат глобени тези, които получават социални помощи, като бъдат лишени от тях. Не може държавата да отделя средства за храна, за издръжка на децата им, а те да не отидат да упражнят правото си на глас.
За хората с нормални доходи се налага една неголяма санкция от 50 лв. Въпреки че сумата изглежда малка, мисля, че тя ще има дисциплиниращ ефект. Парите от глобите ще влизат в държавния бюджет.


В. К.: Как ще бъдат събирани тези санкции?

В. С.:
Това сме го регламентирали в чл. 242 от ИК. Зависи за кои санкции става въпрос. Отнемането на социалните помощи ще става от съответния областен управител с административен акт и наказателно постановление. Паричните глоби ще станат възможни с измененията в НПК и Закона за митингите.
Въпреки че става въпрос за санкции, а не за стимули, смятаме, че с тези промени ще успеем да накараме над 80 процента от населението да отиде пред урните.
Естествено, предвиждаме облекчаване на тези санкции и опрощаването им за хората над 80 години.

Мерките няма да се отнасят и за лицата с увреждания и за тези, представили болнични листове, както и документи за служебна и учебна заетост.
В тази връзка, за да облекчим гласуващите, предвиждаме промени в Кодекса на труда, с които се въвежда половин работен ден за хората, които ще упражняват своя вот. Макар че по принцип изборите се провеждат в неделя, има служители, които са на работа и тогава, така че ние ще ги улесним да гласуват и те.

С промените с чл. 151 в КТ работодателят се задължава да изплати цялото им възнаграждение за изборния ден. В Европа гласуването се извършва и работни дни и е напълно възможно това да се въве-де и в България.
Сред важните промени, които ПФ предлага, е и начинът за създаване на изборни секции извън страната. Така гласуването зад граница може да се извършва само в дипломатическите представителства на България. Това означава, че тези 148 секции в Турция в услуга на ДПС ще останат в миналото.

На парламентарните избори през 2014 г. НФСБ имаше представители в тези секции и се убедихме за сетен път в т. нар. „стадно гласуване“, че често в тъмната стаичка се събират по двама души, че се провежда открита агитация на турски в полза на ДПС и се изготвят готови заявления за гласуване, които само се подписват от нищо неразбиращите гласоподаватели.
Дори имаше пропаганда от заместник-кмет на район в Истанбул, който влизаше в изборните помещения. Изобщо за пореден път се доказа, че изпълнителната власт в Турция се намества в българския изборен процес. Това става предимно чрез така наречените преселнически организации, но и чрез подобно директно вмешателство.

ПФ предвижда и създаването на общи звена между прокуратурата и МВР, действащи в предизборния период и по време на самия вот. Те ще отговарят по места за провеждането на честни и прозрачни избори.
Така ще се прекрати прехвърлянето на отговорността между прокурори и полиция кой да води разследванията за търговия с гласове. Известно е, че по нарушенията в изборния ден се работи цяла седмица след вота, което прави раследването безсмислено.


В. К.: При условие, че се въведе задължително гласуване, купуването на гласове не се ли обезсмисля?

В. С.
: Ние предлагаме този пакет от мерки, за да подобрим честността на вота. Дори ако парламента не приеме задължителното гласуване, може да се приложат част от мерките. Това също ще бъде от голямо значение за прозрачността на изборния процес. За какво става въпрос – ПФ предлага да се въведе т. нар. „активна регистрация“, съгласно която 35 дни преди вота всеки български гражданин, който има право на глас, трябва да отиде и да се регистрира в общината или в специално създадени за това пунктове.


В. К.: Това обаче не е ли излишно при условие, че гласуването стане задължително?

В. С.:
Това е още една предпазна мярка срещу купения вот. Той няма да отпадне веднага и затова с „активната регистрация“ искаме да отделим тези, които продават гласа си за 20 лева, от тези, които отиват до урните отговорно и съзнателно.


В. К.: Това ще попречи ли на купувачите на гласове да организират регистрацията на хората?

В. С.:
Да, купувачът ще ги организира, но сега това ще трябва да се направи на два пъти, което ще вдигне цената на купения вот. Още повече самата активна регистрация ще става в общините. Това ще затрудни неимоверно много емисарите на ДПС и другите търговци на гласове.
Не по-малко важно е, че с промените в ИК ще завишим санкциите за тях. За установено купуване на вот, предлагаме наказанието да се повиши от 1 до 6 години затвор, а за фалшификация на изборни протоколи – от 2 до 5 години затвор.

Въвеждаме и забрана за раздаване на подаръци по време на предизборните събития – предимно тениски, шапки, химикалки, хранителни продукти. Това са стоки за дълготрайна употреба и са на стойност над 20 лева. Затова предлагаме текст в Закона за митингите и събранията, с който това се прекратява. Ще бъдат позволени само знаменца, печатни и агитационни материали на стойност до два лева.
Промените в НПК предвиждат, че по време на кампанията може да се използват СРС-та. Това досега не беше така, защото се считаше, че изборните престъпления са маловажни. Но избирателят може да бъде принуден да гласува със заплаха или насилие или чрез натиск ще бъде купен гласът му.

Пример за нещо такова са записите от корпоративния вот в мините на Христо Ковачки, където хората бяха принуждавани да гласуват за БСП.
Не на последно място, предлагаме промяната, че всички събрания, митинги и предизборни събития се провеждат само на български език. Въвежда и санкции за агитация на чужд език – затвор до 5 години и глоба до 20 хиляди лева.


В. К.: Какви са вашите очаквания за предложените от ПФ промени в изборното законодателство? ГЕРБи РБ започнаха да дават заден ход за въвеждането на задължителния вот.

В. С.:
Те приемат задължителното гласуване по принцип, но искат то да се въведе с референдум, който да се проведе с местните избори през октомври. Изчакването обаче ще означава и този вот да бъде опорочен. Водят се разговори с всички политически сили в Народното събрание, като досега няма конкретни отговори. За Патриотичния фронт е важно да изпълни това, което сме поели като ангажимент пред нашите избиратели, защото в коалицията има само сериозни и отговорни политици с дългосрочна визия за развитието на България.


В. К.: Промените в ИК ли са най-важният политически акт на Патриотичния фронт досега?

В. С.:
За мен това е вторият по важност политически акт на ПФ. Най-трудното решение го взехме след изборите – дали да подкрепим коалиционно правителство, или да минем в опозиция и да предизвикаме нови предсрочни избори.
Нов вот нямаше да промени съотношението на политическите формации в Народното събрание, но щеше да коства значителни средства на данъкоплатците и най-вече щяха да бъдат пропилени близо три месеца в условията на политическа нестабилност.

Още по време на предизборната кампания аз изрично повтарях на срещи из страната и по медиите, че ПФ ще подкрепи всяка добра за България идея или управление, без значение на коя партия принадлежи, но без ДПС. Това е в основата на политическа философия на НФСБ – „България над всичко“! Ние обаче не се изживяваме като единствената партия в България.
Противопоставянето на българските политически сили и разделението на обществото е в услуга на ДПС. Именно тази етническа формация трябва да бъде отстранена и в името на това трябва да се преглътнат политическите различия.


В. К.: Какво е участието на ПФ в предоговярянето на условията за американските електроцентрали?

В. С.:
Основната заслуга на ПФ е, че поставихме въпроса за ревизия в енергетиката. Няма друга политическа сила, която с такава последователност да настояваше за реформи в този проблемен сектор на икономиката.
Ние изискахме това да влезе в програмата на правителството, което и стана. Ревизията се осъществява, проведоха се и много срещи, в които участвам като председател на Времената парламентарна комисия за проверка на енергетиката.

Искам да поздравя министър Теменужка Петкова за успеха при предоговарянето на условията за плащането с американските централи „Марица Изток 1“ и „Марица Изток 3“. Цената на техния ток, който продават на НЕК, бе намалена три пъти.
НЕК обаче има още дългове заради политиката на кабинета на Пламен Орешарски и включването на огромен брой ВЕИ-та в енергийната система. Затова и сега държавната компания има дългове в размер на 3 млрд. лв.

Заседанията на Комисията все още са секретни, но скоро ще бъдат оповестени драматични факти за реалното положение на родната енергетика, както и имената на виновниците за това.
Искам да подчертая, че с обединени сили не само няма да допуснем увеличаване цената на електронергията, а дори ще може да се стигне до нейното намаление. Така ще изпълним още едно обещание от предизборната програма на Патриотичния фронт.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки