„Бащата на Бургас” стана жертва на политически игри


„Бащата на Бургас” стана жертва на политически игри
Проектът за паметник на „Бащата на Бургас“ на скулпторът Радостин Дамасков и Инициативния комитет начело със съветника от НФСБ Георги Дражев
17 Април 2015, Петък


С нелепи доводи Общината в морския град се опитва да си присвои инициативата на НФСБ и телевизия СКАТ за изграждане на паметник на Коджакафалията

Автор: Георги Ваташки

Каузата за изграждането на паметник на големия дарител и благодетел на Бургас Александър Георгиев – Коджакафалията стана жертва на политическите игри на местната власт в Бургас. Шефът на комисията по култура Руслан Карагьозов ГЕРБ внесе в началото на седмицата предложение, с което се отменя решението за изграждането на монумент на „Бащата на Бургас“. То беше взето през юни 2012 г. по идея на групата съветници на „Национален фронт за спасение на България“.
Приемането на докладната записка на патриотите бе отлагано месеци от мнозинството от ГЕРБ в местния парламент, като бяха измисляни най-различни бюрократични спънки, които да възпрепятстват реализацията на идеята.

От името на Постоянната комисия по култура към Общински съвет – Бургас, която е изцяло доминирана от хората на Бойко Борисов, Карагьозов предлага мястото, посочено от съветниците на НФСБ за издигането на мемориала да бъде променено. Той трябваше да се изгради до бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи, върху терен, който някога благодетелят е предоставил безвъзмездно на бургаската община за строителството на приют за сираци.

Вместо това герберите предлагат паметникът да бъде поставен на мястото на някогашния монумент на Коджакафалията, издигнат през 1911 г. след смъртта му в близост до сегашния Бургаски свободен университет. Общинарите искат там да бъде сложена реплика на този монумент, който бива разрушен от комунистическата власт през 1950 г.

Като мотив за тази внезапна инициатива герберите се позовават на писмо от февруари тази година от набързо сформиран инициативен комитет, съставен от никому неизвестния Черноморски институт на бившия червен евродепутат Маруся Любчева и няколко НПО-та, получаващи редовна общинска издръжка. Нелепият довод „против“ издигането на мемориала на мястото, посочено от Националния фронт, е, че „то било в посока „север“ и по тази причина осветлението било неподходящо.

„Оригиналният паметник, въпреки че е изграден по проект на известния италиански архитект Рикардо Тоскани, всъщност е представлявал надгробен мемориал. Личност като Александър Георгиев – Коджакафалията трябва да има достоен паметник, който не само да напомня за неговото дело и живот, но и да се дава пример на бъдещите поколения за патриотизма и скромността на един истински българин“, заяви пред „Десант“ съветникът от НФСБ в ОбС-Бургас Георги Дражев. Той е начело на Инициативния комитет, който заедно с партията на СКАТ още през 2011 г. представи проект за паметника с автор скулптора Радостин Дамасков.

Изграждането на мемориала на „Бащата на Бургас“ така и не започна досега, въпреки решението на местния парламент отпреди три години, заради отказа на местните общинари да финансират проекта. По тази причина телевизия СКАТ и НФСБ поеха инициатива за набиране на средства за издигането му. Въпреки това, проектът попадна във водовъртеж от изтънчени нормативни хватки, които спънаха реализацията му.  Последно бе провален конкурсът за дизайн на монумента, организиран през септември 2014 г. Назначената от кмета Димитър Николов (ГЕРБ) комисия така и не взе окончателно решение и идеята за пореден път бе отложена за „по-добри времена“.

Очевидно с наближаването на изборите те вече настъпват. В сегашната докладна записка се предлага паметникът на Коджакафалията да бъде в непосредствена близост до така наречената Централна автоспирка. Нейното изграждане предизвика огромни затруднения за пътния трафик и най-вече основателния гняв на бургазлии. Очевидно с репликата на някогашния паметник на благодетелят на морския град от гербаджийската му администрация се надяват да замажат очите на избирателите, използвайки името на този голям българин.


Александър Георгиев – Коджакафалията

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки