Институции си затварят очите пред системно замърсяване


16 Април 2015, Четвъртък


На 22 октомври 2014 г. изпратих неоспорими доказателства за извършителя на системно замърсяване на притоците на река Луда Яна за цялото лято на миналата година,



които са съотносими с рецидив на замърсявания от минимум две години назад.
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) призна, че извършителят на инкриминираното системно замърсяване е „Асарел медет“. Но вместо да приложи принудителни административни мерки по чл. 158 точки 1, 2 и 3 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), респективно европейското право по околна среда, с цел спиране на тези залпови и постоянни замърсявания от страна на Комбината, включително и отнемане на комплексното разрешително при несправяне с проблема в срок, от страна на Екологичното ведомство не бяха предприети никакви мерки, нито за рецидива бе уведомена прокуратурата.

Освен до МОСВ, доказателствата бяха изпратени и до комисаря по околна среда в ЕК, до „Зелените“ в ЕП, до  главния прокурор Сотир Цацаров и до Министерски съвет.
Районната прокуратура в Панагюрище обаче прекрати досъдебното производство, образувано срещу неизвестен извършител по мой сигнал за замърсяване на р. Луда Яна на 8 май 2014 г. Това е поредното доказателство, че с благословията на главния прокурор, прокурори от РП – Панагюрище, с „Асарел медет” и всички държавни институции, имащи отношение по казуса за замърсяването от комбината, се опъва чадър над „Асарел медет“.

Настояваме ВСС и Военноапелативна прокуратура да предприемат действия за установяване на укривателство на извършителя на системни престъпления и геноцид над населението.
Константин Дичев
Гражданско движение за борба
с организираната политическа
престъпност (ГД БОПП)


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки