Онкоболните да не се доверяват на самозвани „лечители“


Онкоболните да не се доверяват на самозвани „лечители“
При провеждане на химиотерапията е задължително ежедневно в менюто да се включват зеленчуци – особено зеле, спанак и зелени салати
16 Април 2015, Четвъртък


Дъщеря ми е оперирана от рак на гърдата. Интересува ме повече информация за заболяването, за храните, на които следва да се набляга,


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

и които да се избягват – особено сега, когато започна химиотерапията.
И. В.,
Долна Митрополия

През последните години злокачествените заболявания се нареждат на второ място по важност  сред всички заболявания: по честота, по затруднения в поставянето на ранна диагноза и лечение, по смъртност. Както е известно, за лечението им се прилагат три основни метода: хирургичен, лъчев и химиотерапевтичен (лекарствен).
Химиотерапията е нож с две остриета. От специалистите в цял свят се използва наименованието химиотерапевтичен метод, но той не е съвсем точен, тъй като при него се прилагат лекарствени средства, получени не само по химичен път. За клиницистите по-точно и по-приемливо е названието лекарствено лечение.

Най-общо и характерно свойство на противотуморните лекарства е да потискат растежа на разрастващата се тъкан и да нарушават процеса на делене на раковите клетки. Наред със своя противотуморен ефект, тези лекарства въздействат, в една или друга степен, и върху някои незаболели органи и тъкани, чиито клетки се делят бързо, например кръвотворния апарат, лигавицата на стомашно-чревния тракт и други.

Токсичният нежелан ефект на противотуморните вещества зависи от прилагания препарат и поносимостта на болния. От една страна, тези лекарства са силно действащи и с редица нежелани ефекти, а от друга – немалка част от злокачествените тумори са труден обект за лечение. Всичко това представлява сложна задача за разрешаване и предявява към лекарите сериозни изисквания. В комплексното лечение на болните, подложени на химиотерапия, при появата на нежелани реакции важно значение има преценката на възможностите за предотвратяване и потискане на тези нежелани явления.

Сред факторите, оказващи противодействие на нежеланите реакции при прилагането на химиотерапия, на едно от първите места стои лечебното хранене. От естествен функционален процес, то се превръща в основен лечебен метод към общата терапия. Лечебното хранене трябва да действа заедно с нея. Установено е, че е възможно да се намали токсичното въздействие на медикаментите, като се сихронизира динамично приемът на лекарства с диетичното хранене. Това означава индивидуализиране на диетите. Много логично е храненето на болния човек да бъде построено при отчитане на неговото индивидуално състояние.

Препоръчителна диета

Най-общо при злокачествени заболявания се препоръчва ежедневна консумация, на плодове и зеленчуци и то около 10 вида пресни продукти дневно. От тях на първо място се предпочитат зелевите разновидности, защото съдържат веществото индол-3-карбинол, което потиска делението на раковите клетки.

Задължително от друга страна пък е намаляване количеството на приеманите мазнини, избягването на алкохол, осолявани и мариновани ястия. Консумацията на месо също трябва да се намали максимално, като се разрешава само приемът на младо телешко или агнешко месо (без тлъстини и с етикет за биопроизводство), приготвено задължително на скара, а също и на риби. Забранява се категорично употребата на мед, газирани напитки и витамини от групата В. При това е необходима постоянна консултация с лекуващите лекари.

Науката „диетология“ е установила, че съществуват храни, които облекчават и даже потискат нежеланите симптоми, които се появяват по време на химиотерапия, а някои потискат и растежа на туморните клетки. Такива са:

Яйца: Консумацията на яйца се препоръчва в по-големи количества по време на химиотерапия, защото те възстановяват много от загубените хранителни вещества, както и важни хранителни елементи на клетката. Освен това те съдържат голямо количество селен, който играе важна роля при отстраняване на нежеланите последствия от това лечение. От значение е и фактът, че жълтъците на яйцата съдържат витамините Д и Е, които помагат на организма да се справи с токсичните лекарства.

Джинджифил: Облекчава гаденето и повръщането, които се чести последствия от химиотерапевтичното лечение. Подправката се прибавя към храната или от нея се приготовя чай.

Зеленчуци: Както вече се посочи, ежедневното им включване в менюто е задължително. Зелето, спанакът и марулята, изобщо листните зеленчуци, са особено препоръчителни за борба с последиците от химиотерапията. Още повече, че те съдържат витамините А, Е и К, които подпомагат червените кръвни клетки да се възстановяват след токсичната атака на лекарствата. Възстановява се и т. нар. оксихемоглобин. Те съдържат и антиоксиданти, които имат известен антитуморен ефект.

Фасул и бобови изделия: Те са добър източник на белтъчини и витамини. Подпомагат в известна степен и функцията на имунната система.
Кисело мляко: Съдържа т. нар. пробиотици, които са микроорганизми, възстановяващи храносмилателните функции, нарушени от химиотерапевтичните лекарства. Предотвратяват и появата на диарии и загуба на тегло.

Как да се борим със застрашаващото острие на химиотерапията. Разбира се, това е реторичен въпрос, който фигуративно насочва вниманието към борбата с нежеланите последици от това иначе животоспасяващо лечение. Преди всичко трябва да се обърне внимание на появата на крайно неприятния металически вкус, който болният получава при употреба на месо и вода. Като противодействие се препоръчва пиенето на ароматизирана минерална вода или поставянето на резен лимон към консумираната чешмяна вода.

Месото може да бъде подменено с риба или сведено до минимално количество. Препоръчва се също така увеличен прием на фибри. При появата на разстройство задължително е спирането на употребата на мастни и пържени храни. Също така трябва да се избягват кофеинът, подсладените и газирани напитки.
Храните, които се понасят добре, включват: овесена каша, плодове, но без корите им, сладки картофи, ориз.

Някои видове химиотерапевтични средства дразнят и увреждат лигавицата на устата, поради което пикантните и горещи ястия трябва да се избягват, а също и алкохолът. Устата трябва да се поддържа винаги влажна и след хранене да се изплаква със солена вода.
Категорично се забранява употребата на т. нар. „хранителни добавки“ и на зелен чай. Обикновено те съдържат вещества, които влизат в токсични взаимодействия с противораковите лекарства.

Дългогодишни наблюдения са установили, че особено зависими от хранителния режим са ракът на гърдата и на храносмилателните органи – стомах и черва. Науката е доказала, че ракът на гърдата е зависим от женските полови хормони, известни като естрогени. Едногенно отделящите (вътре в организма) естествени естрогени засилват растежа на клетките на половите органи и особено на млечната жлеза. Безспорно стимулиращият растежа им ефект се отнася с особена сила и за раковите клетки.

От друга страна, пък са открити т. нар. растителни естрогени – фитоестрогени, които имат противоложно действие и слабо активират клетъчния растеж. Най-много те се съдържат в соята и лененото семе. Зехтинът също има доказано антиестрогенно действие и трябва да бъде предпочитаната мазнина за готвене на раково болните. При болни от рак на гърдата или след оперативното им лечение не се препоръчва употребата на слънчогледово олио, маргарин, майонеза, червени меса и пържени храни.

Трябва да се избягват още: птиче месо (поради третиране на птиците с антибиотици и хормони), полуфабрикати, рафинирана захар и изделия, които я съдържат (сладкиши, сладки напитки, бонбони, чипс и снакс). Тези храни увеличават натрупването на мазнини в организма, които пък от своя страна увеличават ендогенното (вътрешното) ниво на естрогените.
Препоръчва се пълнозърнест хляб, ориз, макарони, а също така и спанак, зеле, моркови, тикви, чушки, ряпа, домати, броколи, карфиол, брюкселско зеле, не тлъста риба, царевица, соя, лук, ягоди, сурови ядки, кисело мляко.

При рак на храносмилателните органи храненето трябва да става 5-6 пъти дневно, но на малки порции. Разрешени храни са: мляко (прясно и кисело), млечни кремове и супи, калкавал и извара, зеленчукови супи и пюрета, плодови пюрета, желета, месни бульони и нетлъсти меса на скара, риба, бял хляб, бисквити и сладкиши, прясно краве масло.
Забранени за консумация са: алкохол и алкохолни напитки, газирани напитки, сладолед, силни подправки, твърди несмилаеми храни – сурови плодове, туршии, лук, чесън, пържени ястия и яхнии. При стеснения на стомаха в случаите на напреднал рак се дават течни или кашави ястия с богато калорийно съдържание: мляко, кремове, кайма, супи, разбити яйца, млечно-яйчени десерти, зехтин и други.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки