Обостряне през пролетта на хроничните болести


16 Април 2015, Четвъртък


Обичайната за този сезон авитаминоза провокира доста здравословни проблеми


През пролетта някои хронични болести се обострят. В особена степен това се отнася за сърдечносъдовите, както и за стомашните и нервно-психическите заболявания.
Това се дължи на обичайната за този период от годината авитаминоза. Но в много по-голяма степен на нарушената съгласуваност в работата на различните органи и системи в организма в резултат от прехода от по-ниска към по-висока обща физическа активност.
Освен това през пролетта се извършва и генетичното пренастройване на активността на ферментите и хормоните в стомашно-чревния тракт, свързано с приема на свежа храна.

Активизират се и редица хормонални процеси в организма, което от своя страна води до известна нестабилност в работата на нервната система. Това е свързано с увеличаване времетраенето на светлата част на деня, с по-голямото излагане на действието на слънцето, а оттам и повишеното радиационно въздействие върху организма.
Всичко това подлага организма на човека на стрес, в резултат на което най-малкото може да се появи умора, главоболие, сънливост, липса на желание за по-висока физическа и интелектуална активност.

Преди месец (в броя на „Десант“ от 6 март 2015 г.) в отговор на читателски въпрос дадохме съвети за справянето с така наричаната пролетна умора. В тях влизаха цялостното пречистване на организма с оризова диета, укрепването на имунната система с морски дарове, нуждата от повишена консумация на свежи плодове и зеленчуци, както и необходимостта от повишаване на физическата активност.
Към това следва да се припомнят още някои, всъщност отдавна известни истини, касаещи общото неразположение на организма.

На първо място, за предпочитане е пресните плодове и зеленчуци да са отглеждани у нас. Причината е известна – вносните се берат още зелени и узряват по време на транспорта и престоя си в складовете. Но присъщият им набор от витамини и други полезни вещества се оформя цялостно само когато те са на корен, а не обрани и в транспортна опаковка.
На второ място, от особено значение е установяването на точен дневен режим, който осигурява храненето, физическата и друга активност, както и лягането и ставането в едни и същи часове. Това помага за справянето с безсънието. Също така полезно известно ограничаване консумацията на стимулиращи напитки, като кафето, силния чай и алкохола.

Освен общото неразположение обаче, най-често активизиращите се хронични болести са циститът, язвата и синузитът. Обострянето на тези заболявания, привидно несвързани едно с друго, обаче се дължи на цялостното състояние на организма. А то е свързано с неправилното хранене през зимата, с преохлаждането, което е типично за пролетта, когато рано се хвърлят топлите дрехи, както и с податливостта на отслабения през студения период на годината организъм към грип и настинки.
Лечението с природни средства чрез рецептите, които предлагаме в карето по-долу, предоставя възможност за отстраняване на острите симптоми на тези заболявания, а при системното им прилагане и до пълното излекуване.

Лечение на язва, цистит и синузит с природни средства
Рецепта 1 (при язва на стомаха):  Полезен е чай от широколист живовлек. Пие се вместо кафе и вода всеки път, когато човек ожаднее. Приготовлението му е чрез запарка на 1 с.л. от билката в 400 мл вряла вода. Употребява се, когато се охлади до телесната температура. Противопоказно е да се пие студен.

Рецепта 2 (при язва на стомаха): Взема се един картоф, обелва се и се настъргва на едро ренде, после се изстисква Полученият сок се смесва с леко затоплена вода в пропорция 1:1. (Трябва да се знае, че стомахът не обича студените храни и питиета.) Сокът се изпива сутрин на гладно 30-40 мин. преди закуска. След месец болката в областта на язвата трябва да изчезне, а по-късно и самото заболяване. При лечението трябва да се спазва диета за язва на стомаха.

Рецепта 3 (при язва на стомаха): Вземат се 300 г пчелен мед, за предпочитане полифлорен, но непременно чист, няколко гръцки ореха и 1 с.л. (с връх) краве масло (за предпочитане домашно). Всичко това се смесва в емайлиран съд и се запича във фурната при температура 100 градуса в разстояние на 20 мин. (фурната трябва да е предварително нагрята). След това се разбърква отново. Приема се 3 пъти дневно по 1 с.л. половин час преди храна без вода или друга течност.

Рецепта 4 (при язва на стомаха): Сок от свежи зелеви листа лекува това заболяване по-добре от всякакви фармакологични средства. Желателно е да се изпива по 1 водна чаша такъв сок 4 пъти дневно. Може да се комбинира със доматен сок (приготвен от пресни летни домати) и/или със сок от плодовете на ракитник (облепиха). Полезно е в хода на това лечение сутрин преди закуска да се изпива по 1 с.л. слънчогледово олио, съхранявано на тъмно и сухо място.

Рецепта 5 (при язва на дванадесетопръстника): Разбива се на пяна белтъкът от едно яйце, смесен с 1 ч.л. пудра захар. Приема се на гладно по 1 с.л. 1,5 часа преди хранене в продължение на 10 дни.

Рецепта 6 (при хроничен синузит): Приготвя се мазило от равни част спирт (ракия, водка), мед, растително масло, прясно мляко, сок от лук и настърган домашен тъмен сапун. Всичко това се слага в подходящ съд и се вари на водна баня, докато се разтопи сапунът. Взема се клечка за уши, потапя се в приготвената смес (която трябва да е вече със стайна температура) и се поставя в болната ноздра (или в двете) 3 пъти на ден за 15 мин. Курсът на лечение продължава 3 седмици. Ако е необходимо, може да се повтори след 10 дни.

Рецепта 7 (при синузит и простуда с хрема): Взема се корен от хрян, измива се и се обелва, след което се настъргва на ситно ренде. С това трябва да се запълни до 1/3 чаена чаша. Към хряна се добавя сокът от три лимона, изстисквани с корите, но без семките. Разбърква се добре и се получава гъста смес. Приема се сутрин по половин ч.л. 20 мин. преди закуска. Курсът на лечение е 4 месеца. Ако се налага, може да се повтори отново след 14 дни. Профилактично това лечение може да се прави два пъти в годината – пролет и есен. След 2 години острите пристъпи на синузита ще изчезнат.

Рецепта 8 (при цистит): Взема се три литра прясно мляко. Поставя се на огън да заври. Когато това стане, се взема легенче и в него се излива голяма чаша от млякото. Когато температурата му може да се търпи, поставят се краката в легенчето, а кръстът се увива с одеяло. Когато млякото почне да изстива, добавя се още една чаша. И така, докато се изсипят в легенчето трите литра. След процедурата млякото може да се постави в хладилник и на следващия ден отново да се кипне, за да се повтори лечението.

Рецепта 9 (при цистит): Четири с.л. ситно нарязани плодове от шипка (пресни или сушени) се заливат с 1 л вода. Поставя се на огъня и ври 15 мин. После се оставя да изстине и се прецежда през ситна цедка. Приема се по половин чаша 4 пъти на ден преди храна.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки