„За” и „против” прясното мляко


16 Април 2015, Четвъртък


Според най-новите изследвания консумацията му води до диабет, рак и атеросклероза


В редакцията се получи писмо от нашия читател Пенчо Пенов, живеещ понастоящем в Атина, Гърция. „Много често следя здравните предавания, излъчвани по телевизия СКАТ, и особено тези на професорите Деянов и Мермерски – ни пише той. И продължава: – И двамата препоръчват консумирането на млечни продукти, особено на известното българско кисело мляко... Споменава се, че казеинът (съдържащ се в млякото) се отлага в стомаха и червата и полепва по лигавицата им, тъй като при  възрастните хора, за разлика от децата до 3-годишна възраст, липсват нужните ензими, които го разграждат“.

Нашият читател иска да знае кои са тези ферменти, къде се произвеждат в човешкия организъм и кога намалява тяхната концентрация, а също и има ли билки, които могат да подпомогат продукцията на съответните ензими.
Още от деца ни внушават, че трябва да пием мляко, че то съдържа калций, който стимулира растежа на костите, както и множество други полезни вещества. Най-новите изследвания, търсещи връзка между състава на млякото и биохимичните процеси, протичащи в човешкия организъм след консумацията му, обаче внесоха съмнения в досегашните теории за ползата от този продукт.

Един от основните аргументи на противниците му е, че човекът е единственият бозайник, който консумира мляко от друг биологичен вид. Факт, който може би не изглежда странен или страшен поне на пръв поглед. Сравним ли обаче състава на кравето и човешкото мляко, нещата започват да изглеждат доста по-различно.
Млякото, което сучат бебетата, покрай множеството си полезни съставки, съдържа и вещества, които развиват освен тялото, но и човешкия мозък.

В кравето мляко те липсват и това е съвсем естествено – природата се е разпоредила телетата да наддават много повече на тегло, тъй като висшата умствена дейност за тях е неприсъща. Оттук се налага изводът, че една от причините за наднорменото тегло е тъкмо консумацията на мляко и млечни продукти.
Следващите аргументи на противниците на млякото и млечните продукти стават още по-значими. На първо място, една от крайно неприятните съставки на продукта е лактозата, която се разгражда под действието на ензима лактаза до простите захари глюкоза и галактоза. Да, но това става само в детския организъм, не и в този на възрастния, където нужните ферменти спират да се произвеждат.

Подобна е ситуацията, както пише и нашият читател, с казеина. Казеинът е протеин в млякото и е единственото вещество от своя вид, чиято функция е чисто хранителна, а не структурна или метаболитна. Тоест, тук в още по-голяма степен се изяснява, че става дума за натрупване в излишък на хранителни вещества в организма.
Проблемът при казеина е същият както този с лактозата – само децата до 3-годишна възраст могат да го разлагат на прости съединения, които да се усвояват.
При възрастния човек той просто се натрупва в стомашно-чревния тракт, разлага се бавно и не изцяло, като остатъците от него преминават в кръвта, а оттам се отлагат в кръвоносните съдове и водят до тяхното постепенно стесняване с всички рискови последици от това.

Друга вредна съставка на млякото е холестеролът. Доц. д-р Димитър Попов, който дълги години преподава в Университета по хранителни технологии в Пловдив, отбелязва: „С препоръчваните дневни дози мляко и млечни продукти се внасят около 160 мг холестерол. Това е твърде голямо количество, което се съдържа например в 50 резенчета колбас! При това холестеролът, поглъщан с млякото, е т. нар. окислен холестерол, който е по-опасен. Окислението става при доенето, както и по време на различните манипулации при преработката на млякото.“

Според доц. Попов и множество други изследователи (като автора на книгата „Млякото – смъртоносната отрова“  Робърт Коен, добре известния д-р Спок и др.) мит е и че калцият в млякото подхранва костната система на човека и възпрепятства развитието на остеопороза в по-късна възраст.
Установено е, че прекомерната консумация на животински белтъчини, каквито съдържат млякото и производните му, изисква производството на много повече киселина за тяхното разграждане в сравнение с растителните им аналози. И след като се разградят до усвоими биохимични съединения, организмът е принуден да неутрализира излишната киселина в стомашния сок, изземвайки калция от костите.

Налице са и други изследвания, които пък сочат, че консумацията на мляко пряко води до заболяване от диабет и рак на гърдата, на белия дроб, на панкреаса и простатата и до появата на меланом. Това става под влиянието на инсулиноподобния фактор на растежа IGF-1, близък до инсулина, който се съдържа в опасно високи нива в кравето мляко.
Колкото до ползите от консумацията на този продукт, те главно се движат по линията на установената традиция. Широко разпространените теории твърдят, че то „е богат източник на хранителни вещества и витамини. Характеризира се с усвоимост до 98% благодарение на това, че емулгира добре в храносмилателната система.“

И още: „В млякото се съдържат и соли на калция и фосфора. Те спомагат за формирането на костна тъкан, възстановяване на кръвта, лимфата и действието на мозъка. Намират се и редица други химични елементи като калий, натрий, магнезий, хлор, цинк, кобалт, мед, желязо, манган, йод и други. Особено ценен е и включеният в него витамин В12.“
Всичко това обаче се основава предимно на неговия състав, а не разглежда детайлно биохимичните процеси, които протичат в организма при консумацията му.
Що се отнася до млечните продукти, безспорно е, че ако са приготвени по старите класически рецепти, киселото мляко и сиренето са полезни за организма, когато не се прекалява с употребата им, разбира се.

В случая с отричането и на тези два продукта критиките се отнасят най-вече до  съвременния технологичен процес на производството им, който на практика започва още от фермата.
Продължителността на живота на кравата е средно 25 години. В естествени условия тя дава мляко, когато е бременна, при това не повече от 5 л на ден. За съвременното животновъдство, което трябва да изхранва все по-увеличаващото се население на Земята обаче, това е крайно недостатъчно.

Интензифицирането на млекопроизводството е свързано с множеството хормони, които се инжектират на животните, за да дават те непрекъснато мляко, и то по 40-50 л дневно. Този факт, съчетан с другите обичайни ваксини, с които се имунизират животните, вече рисува една твърде неблагоприятна картина – прясно издоеното мляко бива замърсено с вещества, които в най-добрия случай не се знае точно как въздействат на човешкия организъм и до какви биохимични съединения се разграждат в него.

Промишленото производство на кисело мляко също има своите специфики, които отново водят до неблагоприятни за здравето на хората последици. Класическата рецепта за получаването му у нас е чрез бурното развитие на бактериите Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус, прибавени в закваската в съотношение 1:2.
За да се увеличи обаче трайността на продукта, при промишленото му производство двете бактерии се съдържат в съвсем друго съотношение – 1:9, 1:10. По-нататък протичат процеси на пастьоризация, на обезмасляване и т.н., които също оказват своята вреда върху организма на човека.

Колкото до въпроса на нашия читател за възможността за освобождаване на организма от натрупания в него казеин, отговорът му може да се търси в няколко посоки. Разграждането му става чрез ензима ринин, получаван по специална технология от стомасите на млади телета или чрез провежданото отскоро уникално селектиране на специални породи овце. Възможно е някъде той да се продава и във вид на лекарствено средство. Механизмът му на действие обаче не е изучен.

Вторият начин е да се прилага изкуствено намаляване на киселинността в стомаха след употребата на мляко и млечни продукти, което да води до запазването на калция в костната система. Народната медицина предлага множество рецепти за това, но в случая пак става дума за въздействие върху последиците от консумацията на тези продукти.
Третото препоръчително средство е цялостното очистване на организма, на което ще се спрем в следващия брой.


В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Supermag
03.10.2018 15:41:16
0
0
Това са явно някакви нови изследвания!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки