Поп Андрей – задочен даскал по... атеизъм


Поп Андрей – задочен даскал по... атеизъм
поп Андрей
15 Април 2015, Сряда


В сложната обстановка на коминтернова подмолна инвазия в България през периода 1923-25 г. се е получило малко паническо разстройство след септемврийския метеж.

Автор: Тодор Бакърджиев

Тогавашната  служба „Обществена безопасност“ не си е свършила добре работата в интелектуален смисъл. Убити са много творци, които всъщност са били повече социални романтици, отколкото жестоко обръгнали болшевики.
Мисълта ми е основно за съдбата на убития Гео Милев и за неговата поема „Септември“. Убеден съм, че нейното оставане и досега като постоянно заглавие в програмата по литература е, меко казано, кощунствен анахронизъм.

Защо ли? Най-вече заради агресивното атеистично излъчване на поп Андрей. Този, който „последния снаряд изпрати там, в Божия храм, гдето бе пял литургии и ектении.“
Поемата направо призовава: „Без Бог!“
Гео-Милевото списание „Пламък“ започва да излиза на 15 януари 1924 г. Произведението му е публикувано в книжка 7-8. 

На 16 април 1925 г. е извършен комунистическият атентат в храма „Света Неделя“. Случайно или не, аналогията с поемата „Септември“ като неволно подсказване на  идея, прицел, символ не е много трудна. Ето защо тази вулгарна атеистична плънка на творбата не е нужна на учениците от кое да е вероизповедание. Тя обижда всички вярващи и тези, които се опитват да бъдат такива.

Налага се и друг въпрос: защо вероучението не е задължителен учебен предмет, а в програмата по литература трябва да присъства тази поема? Вече десетилетия поп Андрей се явява като вреден задочен даскал по... атеизъм.
Поп Андрей Игнатов от село Метковец, Видинска епархия,  е реално лице. Порицан  е по синодална линия като заблудена жертва на комунизма. Затова поемата „Септември“ трябва да отпадне от обучението по литература!

А иначе Гео Милев е голям хуманитарен ерудит и творчески талант – поет, преводач, критик, естет, публицист. И може да се изучава с 1-2 стихотворения от стихосбирката му „Жестокият пръстен“, като това се свърже с факта, че е родоначалник на българския експресионизъм.


В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
16.04.2015 18:31:21
0
0
Откъде този поп се сдоби с топ?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки