Ранно полско производство на домати


Ранно полско производство на домати
14 Април 2015, Вторник


Засаждането им на полето се извършва след отминаване на  опасността от късните пролетни слани

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

За отглеждане на домати за ранно полско производство подходящи сортове са; нискостъблени (детерминантни) – „Балка“, „Медина“, „Олга“, „Жаклин“; полудетерминатни – „Марица 25“, „Балкан“, „Парис“, „Жар“, „Дорина“; високостъблени (индетерминантни) – „Триумф“, „Прекодор“, „Кристи“, „Ком“, „Опера“, „Емона“ и др.
Добри предшественици на тази култура са представителите на семейство Бобови  – грах, фасул; семейство Тиквови – тикви, дини, пъпеши; семейство Кръстоцветни – главесто зеле, карфиол и др. Неподходящи предшественици са културите от семейство Картофови – картофи, пипер, патладжан, домати.

За ранно полско производство се препоръчват дълбоките, влагоемни, топли, добре аерирани песъчливо-глинести почви, с добра структура, богати на хранителни вещества.
За получаване на високи добиви от ранните домати от изключително важно значение е прилагането на добра агротехника. През есента предназначените площи се наторяват с органични (5-6 тона полуразложен оборски тор на декар) и минерални торове (80 кг суперфосфат, с 30-40 кг калиев сулфат на декар) и изорават на дълбочина 25-30 см.

През пролетта се извършва предпосадъчна плитка обработка на площите на дълбочина 10-15 см, оформят се бразди, лехи и редове в зависимост от предпочитаната схема за отглеждане на ранни домати. За високостъблените сортове домати е подходяща браздова схема, с разстояние 75-80 см между редовете и 35-40 см между растенията в реда. При лентова схема разстоянието между лентите обикновено е 100-110 см, 50 см между редовете в лентата и 25-30 см на растенията в реда.
При отглеждане на ранните нискостъблени сортове домати се препоръчват двуредови ленти с разстоянието между лентите 80-90 см, между редовете в лентата – 50-60 см, а между растенията в реда – 25-30 см.

Засаждането на полето се извършва след отминаване на  опасността от късните пролетни слани – в Южна България между 10-15 април, в Северна България – след 20-25 април.
Ранните домати се отглеждат чрез пикиран разсад. При засаждането на полето температурата на почвата в 10-сантиметровия слой трябва да е достигнала стойности 14-15оС. Разсадът трябва да е здрав, добре закален, да не е прераснал, растенията да са с височина 18-22 см, с къси междувъзлия, с тъмнозелен цвят. След засаждането растенията се поливат. Следващата поливка обикновено се извършва след седмица.

Ранните домати са с къс вегетационен период - 100-110 дни. Основните грижи при отглеждането им включват окопаване, поливане, подхранване с минерални и листни торове, своевременни растителнозащитни пръскания.
Доматите са взискателни към светлината и влагата в почвата. През вегетацията влагата трябва да бъде около 70% от ППВ (пределна полска влагоемност), а през периода на плододаване – над 80% от ППВ.

Ранните домати се нападат от редица болести – кафяви листни петна (Alternaria solani),  картофена мана (Phitophora inestans) и др., което изисква качествена растителна защита. При влажно и хладно време рискът от развитие на картофена мана е голям. Десет-петнадесет дни след засаждането на полето се препоръчва профилактично пръскане на растенията с контактни медсъдържащи фунгициди (Бордолезов разтвор – 1%, „Шампион ВП“ – 0,15%, „Фунгуран ОН 50 ВП“ – 0,15%, „Дитан М-45“ – 0,2%, „Дитан ДГ“ – 0,2%, „Полирам“ – 0,2% и др.).

При поява и развитие на картофена мана растенията трябва да се третират със системни фунгициди („Акробат плюс ВГ“ – 0,2%, „Верита ВГ“ – 0,15%, „Винкер ВГ“ – 0,2%,  „Корсейт М ДФ“ – 0,25, „Купросейт 45ВП“ – 0,3%, „Ридомил голд МЦ68ВГ“ – 0,25% и др.).
Част от посочените по-горе контактни и системни фунгициди („Дитан М-45“ – 0,2%, „Дитан ДГ“ – 0,2%, „Полирам“ – 0,2%, „Акробат плюс ВГ“ - 0,2% и „Корсейт М ДФ“ – 0,25) са ефикасни и срещу кафявите листни петна по доматите.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
privat opinion privat solution
15.04.2015 07:24:22
0
0
osven saveti za zemedelzite i seljanite e dobre da ima prosvetlenia za otnosheniata balgari s balgari i balgari s nebalgari .
kato mene sa naprimer mnogo balgari i nebalgari koito si kasvat az obisham vseki grad selishte i narod spored spomenite za nego i shenata s kojato me e daril i ljibimoto semejstvoto s koeto me blagoslovil .i taj kato vapreki she sam ot obiknoven zemedelski rod znam she e imalo ot naj obiknoveni rodove veliki i bogati hora po sveta tova she uvashavam i poshitam dedite i pradedite mi koito sa bili obiknovenni hora ne mi preshi da postigna moeto shtastie da imam i bada trajno tova koeto trajno obisham zatova mi pomagat i stihotvorenia ot cosa nostra
damus pushkin lushkin krushkin v koito e i latinska pogovorka DU UT DES ,v talkovatelen svoboden prevod
koeto znashi kato spomagam za blagodenstvie i peshalbi i oshakvam i az da imam peshalbi blagodenstvie i ljubov za da moga da blagoslovja peshalbi blagodenstvie i ljubov ili tova she sam rabotil za firmata citroen ne mi preshi firmata citroen da mi isplati parite i da si kupja svetlo zeleni volvo ili mercedes jeep i taj kato s moite fantasii sam rabotil za stotizi firmi mnogo ot koito falirali kato kremikovzi i drugi i sam besraboten ot 1994 godina
to se seshtam she v bogatite strani ima osigurovki i zastrahovki pri koito dori i firmite da falirat na slushitelite se isplashtat pari ot zastrahovki i osigurovki i drugi darshavni obshtestveni i shastni fondove i zatova za da ima
pacta clara boni amici sekasva koj kakvo iska i oshakva i kakvo dava nasreshta
a tova she njakoi kato HITAR PETER I NOSTRADIN HODJA se nadlagvali ili she njakoi si kato BANDATA NA OLSEN krala i kralja ne mi preshi da si smenjam mnenieto po mnogo pati na den no nikoj ne e zadalshen da ima podobni mnenia kato mene .i taj kato ne delja balgari i nebalgari na partii a na prijateli i na bisnes prijateli i bisnes ne prijateli si napravih lishen plan na ime PLAN FIDJI ot 17 toshki i pisah za pojasnenie kojato toshka mi dade naj mnogo pari tja moshe da vashi a planovete na drugi sprjamo mene ne me interesuvat osven ako sa nedvusmisleno v moj umisal i interes i mi donesat tova koeto shelaja

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки