Магията на българския фолклорен танц завладява света


Магията на българския фолклорен танц завладява света
14 Април 2015, Вторник


Селско шопско хоро, изпълнено в Копенхаген, е едно от предложенията за конкурса


С амбициозен проект, прославящ българския фолклор и мода, се е заела фондация Richmart vintage, основана от една от най-големите фабрики за мъжки костюми в Европа – русенската  „Ричмарт“.
По повод 24 май те реализират проект „Дръж се, Земьо, българин те гази“, като идеята е нашенци – живеещи и на родна земя, и пръснати по света, да организират за празника голямо българско хоро в града, в който живеят, и направят видеоклипове, които да се разпространяват в интернет пространството.

Клиповете може да са заснети и на работното място, и в клуб, дискотека, ресторант, жп гара, автобусна гара, летище; край исторически паметници или забележителности у нас и в чужбина; по стадиони и трибуни и дори в българската станция на Антарктида! Не е задължително танцьорите да са облечени с национални носии. Дори се изисква те да са със съвременни модни облекла. 

„Невероятното богатство на българския фолклор не трябва да остава скрито“ - казват организаторите и изказват съжаление, че поради ниското ни национално самочувствие в България постоянно се копира музика от други държави – стара градска музика от Германия, Чехия, Унгария, Франция, естрада и забавна музика от САЩ, Италия и Англия, чалга –  съставена от гръцки, сръбски и цигански ритми.

Покрай тази инициатива от русенската фирма смятат, че на базата на многообразието на българския фолклорен танц може да се създаде нов стил в аеробиката например и изтъкват: „Зумба, пилатес и канго са модерни, но българските танци са много по-атрактивни, важното е да им се придаде подходяща форма“!

Затова призовават и хореографите по модерен балет също да включат фолклорни танцови елементи в своето творчество. Тези пък, които се занимават с народни танци, да създават хореография на български фолклорни танци, които да може да се танцуват на съвременна музика – поп, хип-хоп, рап, джаз, рок и др., а също и да подготвят шоуспектакли с нашенски хора и ръченици, подобно на култовите ирландци „Лорд оф дъ денс“ и тяхната модерна интерпретация на келтски танци.

От „Ричмарт“ препоръчват на българските туристически фирми да развият фолклорния туризъм в България, като изготвят туристически пакети, в които да присъстват като атракция, обучения по български фолклорни танци за туристите.
Освен това, русенци организират и конкурс за дизайнерски модели, в които да са интерпретирани български народни мотиви и символи, също явяващи се безценно наше национално богатство. Световноизвестният дизайнер Пиер Карден – подчертават те – се прекланя пред българския фолклор и смята, че българската национална носия е шедьовър в модата, какъвто той не би могъл да създаде! 

Пред 2014 г. - дават пример от русенската фабрика – световноизвестните дизайнери Джон Галиано и Гучи използват български фолклорни мотиви в своите колекции. И се обръщат към нашите дизайнери да включат български шевици и символи в своите модни колекции, като при представянето им, освен манекени, да използват и танцьори на народни танци, които да включат като рекламни лица на кампаниите си.
И още една идея, свързана с популяризирането на родния фолклор, идва от Русе – това е молба към тазгодишните абитуриенти да „вградят“ в своите тоалети за бала си българските шевици и символи.

„Изберете българското“ – казват от „Ричмарт“ и апелират всички българи в страната и чужбина да купуват и популяризират облекла, произведени в България. Впрочем редица наши  фабрики бълват колекции за много световноизвестни марки.
В модния конкурс за облекла, които интерпретират български народни мотиви и символи, може да се включат ученици, студенти, дизайнери, фирми за мода, българи, живеещи в България и чужбина, както и чужденци, които използват български мотиви и символи в своите модели.


В категории: Нашенци зад граница , Горещи новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки