Един мечтател с четка и черен туш


Един мечтател с четка и черен туш
Веселин Василев пред пресата на баща си
14 Април 2015, Вторник


Потомственият график Веселин Василев от осемнадесет години живее във френския град Лион

Автор: Жан Соломонов

Той е среден на ръст, слаб, с посребрена, малко дълга чуплива коса и зареян нанякъде поглед. Говори бавно и тихо като човек, който внимателно претегля думите си, защото познава тяхната сила. Всъщност Веселин Василев прилича по-скоро на поет мечтател, отколкото на художник – график, както се самоопределя. Но ако се взрете в посланията, отправени ни от малките му графики, ще разберете, че е по-скоро поет–художник или художник–поет. Както ви се хареса.

Всъщност достатъчно е да погледнете някоя от неговите творби като „Алиса в страната на чудесата”, „Дон Кихот”, „Леда и лебедът”, „Танцът на Адриана с антиподите”  или „Пътуващото дърво”, за да видите как романтичната тъга или красивата илюзия са неизбежно вплетени във всеки  рисунък.
Не може да не забележите и присъствието на представителките на нежния пол в тях.

Съвършенството на женското тяло като върховен исказ в естетиката никога не е оставяло равнодушен истинския творец. Така е станало и с Веселин. И докато в творбите на някои други автори се наблюдава едно затаило дъх преклонение или няма възхита пред магията, наречена Ева, то при него тя присъства по-скоро като шеговито намигване, в което се преплитат символи и алегорични фигури, подпомогнати от една добре премерена оптическа илюзия.

Лиричното отклонение и възхвалата на чувствеността почти липсват. Затова  пред творбите му човек не може просто да „премине”. Те му налагат да се поспре и да се замисли, да се порови в паметта си, в културата си, за да намери разковничето на авторския замисъл. И в това, според мен, се крие силата на твореца.
Възпитаник на художествена гимназия в София, а после и на Академията, Василев е работил с много и различни техники, без да пренебрегва масло, гваш и акварел. Но се е спрял на графиката, защото по неговите думи това  е най-интимното изкуство, което дава възможност най-добре да се вникне в детайла. Творбите му са все малки табла, в които духът на поета е водил прецизната ръка на художника.

Истината е, че Веселин е потомствен график. Баща му Атанас Василев е познат и тачен български художник. Така, заедно с любовта към финеса на графичния детайл, синът е наследил и неговата преса, на която продължава да работи и днес, далече от София. Всъщност, вече е време да кажа, че срещнах този художник не в София, а в Лион.

Запознахме се случайно на последната му изложба в галерия „Антилопа”, където беше изложил близо четиридесет свои творби. Естествено, там не беше ни мястото, ни времето за дълъг разговор. Само от диплянките и албума му разбрах, че това е деветнадесетата му самостоятелна изложба. А е участвал в над тридесет изложения във Франция, Белгия, Египет, Бразилия, Чехия, Египет и разбира се, в България.
И понеже графиката е тиражирано изкуство, неговите номерирани копия могат да се намерят в частни колекции из целия свят. Разбира се, има и награди, но да споменем само последната от Триеналето в Шамалиер, Франция, през 2014 г., откъдето се връща със „специалната похвала” на журито.

След време, когато изложбата отшумя, продължихме  разговора си в ателието му. На една от етажерките бе забоден родният ни трибагреник, а на китките на двама ни весело пъстрееха мартенички – сигурен белег за опознаване в чужбина. Затова, както често става, не можах да не задам класическия въпрос от колко време е тук?
Оказа се, че вече осемнадесет години моят домакин работи в малкото си ателие на половин час път от моя дом. А успяхме да се видим чак сега! Но какво ли не се случва  в големия град, в който съседите от първия етаж често не се познават с тези от втория.
Защо е напуснал Родината? Простичък въпрос, на който всеки има своя, понякога малко труден, отговор. На първо време, разбира се, подтикът е бил политическата нестабилност, но има и друго.

От няколко поколения в рода Василеви има лекари, адвокати, филолози, които  са завършвали висшето си образование във Франция. Така френският език, литература, култура са били  винаги втората струна на домашната им арфа. И когато това е било вече възможно, Веселин  също  поема по техния път.
Спазвайки правилата за разговор на българи в чужбина, заговорихме и кой кога се „прибира”, както казваме тук.
Веселин прекарва поне по месец  годишно  в София. Обикновенно през пролетта. Иначе не би могъл.

Всеки човек има нужда да се завръща при корените си, но за творците това е като глътката въздух и сила. Живее не само с миналото на родината си, но и с настоящето й.
Но никога не  критикува! На това имат моралното право само тези българи, които са потопени в ритъма на всекидневието.
И като всеки мъдър човек е пълен с оптимизъм за бъдещето на България.


„Дон Кихот“

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки