Кацат ли гарги във Враца?


Кацат ли гарги във Враца?
Картичка от Враца
14 Април 2015, Вторник


За всички любопитни по въпроса

Автор: Веселин Максимов

Документалният филм „Враца - на път до края" вече се появи в общественото пространство. Премиерата му беше по БНТ 2, а вече можете да го гледате и в интернет страницата за документално кино www.documentarybg.com.
Неговите автори твърдят, че тяхната творба ще бъде интересна за всички, които се интересуват от историята на Враца, както и за запознатите с нея. За този град режисьорът и сценарист Степан Поляков твърди: „Враца е като излязла от Шекспирова история“.

Филмът започва със стряскащото заявление на врачанина Васил Кънчов: „Господ е проклел града и за клетвата трябва да има причини. Или много грехове са направили нашите бащи и деди, или пък вечно опозиционният дух на съгражданите ни е причина за тази клетва..."
Чува се и знаменателната фраза, позната на всички българи от десетилетия: „Враца, там където гарга не каца“.

Историята на този град е разказана с преплитането на интересните съдби на четирима души, които са пряко свързани с града и историята на Европа. Те са производителят на файтони Мито Орозов (комуто самият автомобилен магнат Хенри Форд е предлагал съдружие), пламенният поет и революционер Христо Ботев, народният будител епископ Софроний Врачански и световноизвестният скулптор Андрей Николов, наречен от ценителите „Поет на мрамора и бронза“.

Филмът разказва за всички интересни находки, открити през 60-те години на миналия век от археолога Богдан Николов край врачанското село Градешница, за връзката на Враца с далечното и близко минало, нейния принос в развитието на страната и паралел с настоящето.
Озвучен е на английски език от холивудския актьор Джонас Толкингтън. По този начин ще стигне до изключително широк кръг зрители по целия свят, тъй като е от поредицата „Световните градове на България“.

Продуцент е Вивиан Бояджиева, главен оператор – Момчил Александров. Музиката за лентата е написал Симеон Германов. Те имат опит в създаването на документални филми за нашата родина, които бързо са станали популярни и в неподозирани кътчета на Земята – „София – столицата на Европа“ и „Една внезапна спирка“, направил Перник хит само за няколко месеца.


Мито Орозов пред прочутата си Коларница

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки