В Европарламента дегустираха зелено сирене от Черни Вит


В Европарламента дегустираха зелено сирене от Черни Вит
Зелено сирене (архив на Slow food)
14 Април 2015, Вторник


Прочутото зелено сирене, което се произвежда само в района на българското село Черни Вит, бе сред храните, предизвикали голям интерес


по време на специално организирана дегустация в Брюксел. Това съобщи координаторът на движението Slow Food в България Десислава Димитрова.
Събитието бе организирано благодарение на сътрудничеството между движението и отдела за кетъринг на Европарламента. Като част от инициативата "Slow Food в твоята чиния", 18 сирена от цяла Европа бяха представени в ресторанта на самообслужване в институцията, където всеки ден се предлагат по 2500 порции храна, съобщава сайтът на движението.

В дегустацията се включиха около 700 души, които в продължение на два часа задаваха въпроси за различните сирена. Вкусовите им рецептори обаче бяха приятно подразнени от по-малко известните продукти, каквото е българското зелено сирене от Черни Вит.
На интересуващите се бе обяснено, че родният продукт е с уникален вкус и история, но е застрашен от изчезване. Причината е, че последният жив негов производител е вече на близо 80 години и няма да е в състояние да го прави още дълго време.

Разбирайки важността на запазването на традицията за производството на зелено сирене, младата кметица на Черни Вит Цветослава Христова е започнала сама да го произвежда и търси съмишленици, които да се присъединят към нея.
По време на дегустацията бяха представени и занаятчийски сирена от сурово непастьоризирано мляко като гауда, като целта бе да се направи разлика между ръчно изработения продукт и неговата индустриална версия.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки