Приемат се заявления по схемата за хуманно отношение към свине


Приемат се заявления по схемата за хуманно отношение към свине
14 Април 2015, Вторник


До 30 април 2015 г. фермерите ще могат да подават заявления за държавната помощ за хуманно отношение към свинете.


Документите вече се приемат в областните дирекции на фонда, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане".
Помощта се предоставя за покриване на допълнителни разходи, свързани с доброволни ангажименти по предмета на субсидирането, поети от кандидатите най-малко за срок от 5 години. Тя покрива до 100% направените капиталовложения на земеделските стопани, но само тези, които надвишават установените стандарти за хуманно отношение.

Това включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност на свинете и подобряват здравословното им състояние.
Кандидатите по схемата трябва също така да осъществяват постоянен лабораторен контрол на използваните фуражи и да следят за правилното съхранение на зърното.

Финансирането за 2015 г. е в размер на 25 млн. лв. и е одобрено с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Помощта се изплаща на два транша, като за първия ще бъдат предоставени 80% или 20 млн. лева от утвърдения за настоящата година ресурс. Държавната помощ за хуманно отношение към свинете е със срок на прилагане до 31 декември 2017 г.
Кандидатстването е по постоянен адрес на физическо лице или за едноличен търговец, а за юридическо лице е по седалище. Срокът за сключване на договори или анекси, както и изплащането на средствата по това национално субсидиране е 29 май 2015 г.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки