Възстановяват инвестиции по старата мярка 121


Възстановяват инвестиции по старата мярка 121
14 Април 2015, Вторник


Бюджетът за подпомагане на земеделските стопанства за 2015 г. е общо 150 млн. евро


Мнозина от предприемчивите български земеделци работят по проекти по старата мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013.
Част от тях биха искали да кандидатстват за ново субсидиране с други проекти по мярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства", която ще бъде отворена за прием от 14 април.
Наредба № 9 за прилагане на подмярката, която беше публикувана на 21 март, обаче не дава отговор допустимо ли е да се възстановяват инвестиции на стопани, които все още изпълняват проекти по старата мярка 121.

В раздел "Финансови условия" в предишната наредба за прилагане на подмярка "Модернизиране на земеделските стопанства" е записано, че всеки ползвател може да кандидатства за помощ по нов проект след извършено окончателно плащане или отказ от такова за предишен проект. Трябва също така да е бил одобрен за субсидиране по програма САПАРД, и то да е за същия тип инвестиции - изцяло или частично, като проекта, за който се кандидатства.

Другото условие бе, че стопанинът може да подаде документи с нов проект за инвестиции по Европейския план за икономическо възстановяване или гарантиран бюджет преди окончателно плащане или отказ за извършването му за предишен проект.
За инвестиция от същия тип се считаше изграждането, реконструкцията или придобиването на дълготраен актив, който е идентичен с този, за чието подпомагане се кандидатства по мярка 121.

В случай че идентичността не можеше да бъде определена еднозначно, разплащателната агенция преценяваше кои характеристики на актива да вземе предвид, с оглед избягване на двойно финансиране.
В новата Наредба № 9 за прилагане на подмярката 4.1 такива текстове отсъстват и не е ясно дали по нея могат да кандидатстват хора с неприключени проекти по старата мярка 121.

"Инвестиции в земеделски стопанства"е първата подмярка, по която земеделците ще могат да кандидатстват за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.
Крайните дати за прием на заявления за подпомагане за закупуване на земеделска техника е 18 май, а за проекти с инвестиции, предназначени за строително-монтажни работи и създаване на трайни насаждения - до 8 юни 2015 г.

Бюджетът за този прием е в размер на 150 млн. евро. Стопаните могат да получат безвъзмездна помощ минимум 50% от допустимите разходи. При подбора на проекти има заложени стимулиращи условия за приоритетни кандидати и сектори.
Няма да бъдат подпомагани инвестиции за напояване и хидромелиорации, както и колективни и интегрирани проекти. Финансиране за това се очаква да има най-рано през есента.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки