В Страстната седмица


В Страстната седмица
11 Април 2015, Събота


Българи хора сме, християни...

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Вярно е, че не сме цъфнали и вързали, но е вярно и че за това е виновен не световният юдео-масонски заговор, Америка, Русия, Китай или филанкишията, а най-вече самите ние. Грозно корумпираните управляващи на абсолютно всички нива избираме ние.
Тоест, криейки се удобно зад „няма за кого да гласувам, всички са изроди”, даваме избора в ръцете на платени, неграмотни или заслепени, което пак означава, че той, изборът, си е наш.

И понеже всеки дрънка под път и над път за „национална кауза”, „обединител на нацията” и още няколко такива вече втръснали до безобразие щуротии, аз смея да твърдя, че никое от тези неща няма да се случи, ако не го реши всеки. „Да си смените чипа”, той ви го заяви най-открито в очите, надменният Сакскобург (Искрени съболезнования за сина му, изобщо няма да говоря за Симеон тук).

Точно в тези дни, от понеделник до събота вечерта, когато лицемерно претендираме, че сме „българи, християни хора” и уж трябваше да сме една идея по-смирени, се нагледах и наслушах на гадости и глупости. Мислех да не се ядосвам на специфичното за нас и абсурдно за нормална държава поскъпване по време на празници, но нека си кажа.
Агнешкото стигна 15 лева, марулята мина 1,50. Надявам се всички да можете да си позволите и агнешко, и зелена салата, и яйца, няма да се обидя, ако някой рече, че това са битовизми и очаква да прочете нещо умно и възвишено.

Умно и възвишено на празен стомах трудно идва. „Битието определя съзнанието”, който е по-възрастен, като мен го е учил, „диалектически материализъм” му викаха другарите в училищата и университетите.
Но съм по-склонен да вярвам на един приятел, който твърди, че у нас питието определя съзнанието. Или сме бедни, или ядосани, но при всички случаи сме пияни. Или се държим като такива, което е едно и също. „Пиянството на един народ”, който чете книги, си спомня Иван Вазов.

Добре, ето възвишена тема. Чудно изследване върху „втория по интелигентност народ след евреите” (чували сте този напълно излишен и комплексарски лаф, нали?) отплющя по време на Страстната седмица.
Пет процента (5%) от българите не са прочели нито една книга през живота си. Около 12% - до 10 книги, 16 на сто - до 100.

Коментари? О, сещам се: Четенето на много книги не означава, че непременно си интелигентен. Интелигентен човек е този, който се справя с живота. Ето, ние се справяме, значи наистина сме интелигентни. С мизерните доходи, крещящо под европейските, с табиетите си винаги да сме нащрек, за да излъжем или откраднем нещо, да избудалкаме някак си властта или да не платим за това, което използваме.
В този случай най-интелигентна е една немалка прослойка от съвременните българи, за която се говори иносказателно, понеже един комитет за защита на човешките права дава под съд.

През Велика сряда се нарадвахме на две новини за бъдещето на страната като една човешка длан. Седемнадесетгодишно момиче разби главата на своя съученичка с метална палка.
Слава Богу, пострадалата ще живее. След като се върнала от нападението, биячката поместила снимка на своята жертва, лежаща на земята със счупена глава, и заплашила друга своя бивша приятелка със същото.

Откъде, Господи, такава агресия, започна повсеместен вой, дори често се споменаваше и особеното време на годината преди Великден, в което сме в момента. Как откъде? Ние ги научихме така, те гледат нас и ни копират – брутално, агресивно, с бухалката, блъскай, който се обяснява е слабак, човешкият живот няма никакво значение, мачкаш – значи си успял.

Чухте ли за новата мода малолетни момиченца да се снимат полуголи и голи и да публикуват снимките си в интернет? Психолозите мъдро изкоментираха, че в този тежък период на пубертета децата не знаят кои са и ако някой ги хареса и им даде одобрението си, те чувстват, че са се намерили.
Със сигурност психолозите имат право и това е вярно, но какво ще кажете за едно от мненията по въпроса: „Българин - Част от обществото просто си е затворило очите и не ги интересува какво се случва около тях.

Децата по дискотеките пушат цигари, правят секс сцени, пият яко концентрати и лудеят. Фенове са на наркомана Криско и на рапъра циганин - 100 кила. Децата вземат амфетамини и не спят по 3 дни, докато пият концентрати. А има хора, които се правят, че това не го знаят и сякаш за пръв път чувате, че децата ви ходят на дискотека. Вие какво си мислите, че се случва там? Почти всеки в България се прави, че нищо лошо не се случва всеки ден... защо? Защо сте такива непокисти?” (авторовият правопис спазен).

Добре ми дойде случаят, в който някой влезе в църквата „Свети Димитър” в Айтос и открадна оттам парите, оставени от миряните в две кутии за дарение.
Полицията беше категорична, че няма взлом, всичко е отключено с оригинален или подправен ключ. От бедност, нали?
Да си спомним Пурко от „Господин за един ден” – „... много ми трябват, аз ще ги върна, не ме гледай така”. Това – към иконата на света Богородица с Младенеца, от която крадеше пари. От бедност е, да. Умствена. Оскотелият човек винаги е беден.

Още е средата на Страстната седмица, та не мога да си представя какво още ще се случи в нашата земя китна до Великден. Ясно е какво. Грабежи, побои, катастрофи... Както обикновено.
Само се моля да няма жертви, да не загиват хора. Но и това да стане, ние ще обвиним, както винаги досега Господ, че отвърнал очи от нас. Нали?


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
е
13.04.2015 06:08:21
0
0
Защо в Народното събрание няма група за приятелство с Кюрдистан? Сега е моментът да се създаде, като се мотивира с отпод срещу Ислямска държава. Естествено е ПФ да е инциатор и да я оглави! А връзки с кюрдите трябва да се поддържат!!! Ясно е защо...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки