Ликвидацията на БДЖ – започва рунд пореден


Ликвидацията на БДЖ – започва рунд пореден
Транспортното министерство ни обещава светло бъдеще с шинобуси. Надали обаче това ще компенсира ликвидирането на железницата
10 Април 2015, Петък


Правителството лансира нов опит за “реформа” в железницата

Автор: Илияна Христова

След като правителството пробва да закрие 135 влака в началото на годината, но протестите го спряха, сега опитите за ликвидиране на БДЖ получиха нов тласък. Във вторник министърът на транспорта Ивайло Московски представи стратегия за развитие на жп транспорта до 2022 г. В нея е заложено всичко онова, което българската власт от 25 години се мъчи да направи – закриване на влакове и релсови пътища, съкращения на служители, приватизация на апетитната хапка „Товарни превози”...

Като компенсация бе предоставена малко стръв, по която да клъвнат журналистите: скоростни влакове между София, Бургас, Варна и Пловдив, модернизация на трансграничните трасета и, разбира се… шинобуси. Както и брадясалата вече „вест“, че тази година няма да се закриват влакове. Това го знаехме – няма луд, който да го направи преди местния вот. Ще се закрива след изборите. Няколко думи за стръвта.
Дори да се намерят пари за тях, скоростните влакове между големите градове биха били нещо добро само ако са съчетани с развитие на „провинциалните линии”. А т.нар. стратегия, както ще стане ясно по-долу, ги хвърля на боклука.

Трансграничните трасета са малка услуга за българите. Голямата е за самия Европейски съюз. Всяка година той отпуска милиони евро на държавата ни, но не за да ги инвестира равномерно из транспортната мрежа на страната, а точно в международните коридори – за да могат хора и стоки по-бързо да стигат до Азия. Т.е. това е изцяло в интерес на по-богатите и развити държави. Колкото до шинобусите, те са обещавани винаги когато трябва да се притъпи общественото недоволство. И все ги няма.
Т.нар. стратегия ще трябва да бъде одобрена в парламента и нотифицирана от Европейската комисия. Сега е моментът да бъде спряна, защото предвижда наистина ужасяващи неща.

На мушката й са т.нар. нерентабилни линии. Като такива са посочени Свищов – Ловеч – Троян, обслужваща хиляди студенти от и за дунавския град, и теснолинейката Добринище – Септември, която е единственият евтин транспорт за потъналите в бедност хора от родопския край. Плюс  влаковете София – Банкя и Самуил – Силистра. За всички тях документът предвижда или закриване, или предоставяне на общините, или отдаване на концесия. Което означава едно – ликвидация. Първо защото общините не стопанисват влакове. Те може да осигурят автобуси, които, естествено, ще возят на много по-висока цена. И второ, защото никой няма да прояви интерес да концесионира тези линии. Къде остана социалната роля на държавата? На БДЖ?

Предвижда се още концесия или демонтаж на жп пътища до мини, заводи, складове. Идеята е собствениците на промишлените обекти да ги стопанисват. Което ще е за сметка на работниците им, защото концесионната експлоатация изисква разходи. Пак да попитаме – защо държавата абдикира от социалните си задължения? Ако тя цели само и единствено печалба, е по-добре да изсели всичките си граждани. Видно е, хората непрекъснато й създават проблеми. 

Московски и ръководството на БДЖ предвиждат съкращения на 1200 души, а заплатите щели да се вдигнат – средно с по 4% на година. При 800 лв. възнаграждение примерно, това прави 32 лв. увеличение за година. Цената е 1200 души без поминък! Това би било нечовешко, престъпно действие, представяно като “реформа”! Но, казахме вече – по-малко хора, по-малко проблеми.
„Товарни превози”, естествено, отива за продажба – дружеството е стара апетитна хапка. То е на печалба, но вместо държавата да се стреми да го задържи, за да покрива дълговете на холдинга, се готви да го пре-достави на батковци и братковци.

Всъщност, митичната задлъжнялост на БДЖ, която се използва като параван за доразсипията и разпродажбата на атрактивните активи, не е съвсем такава. Една голяма част от дълговете на холдинга са към… други държавни дружества. Но държавата няма интерес да шуми по този въпрос, а и да въведе ред в собствения си двор. Най-много се краде и разпродава при безредие.
„Десант” многократно предупреждава за опасността българската железница да бъде фалирана като БГА „Балкан”. Никой не вярва, че това ще се случи, но и навремето никой не предвиждаше такъв тъжен край и за гражданската ни авиация.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Т_Живков
10.04.2015 20:51:56
0
0
На концесия да се дадат министерствата,Прокуратурата и Съда! Министерствата на различни страни от ЕС, Прокуратурата на САЩ, а Съдът на китайците! САМО ТОГАВА България ще се оправи!...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки