Призракът на Клара Цеткин тръгва по коридорите на властта


Призракът на Клара Цеткин тръгва по коридорите на властта
10 Април 2015, Петък


Проблемът с невъзможното равенство между мъже и жени ще стане още по-комплициран, ако приемем съществуването на трети пол

Автор: Борислав Михайлов

Формално погледнато, делото на Клара Цеткин и Роза Люксембург е на път да възтържествува. Само че не става дума само за 8 март, който все пак е припознат от много държави като ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Иде реч за изначалната идея на германската социалистка, погребана до стената на Кремъл на Червения площад в Москва – правото на жените на равно участие с мъжете в обществено-политическия живот и бизнеса. И дори нещо повече – за законодателно прието квотно разпределение жени-мъже. Поне докато проблемът с невъзможното през последните 100 години равенство между двата пола не стане още по-комплициран, ако приемем съществуването на трети пол.

Всъщност за онези, които биха се подразнили от очертаващото се тържество на идеите, за които са се борили Клара Цеткин и Роза Люксембург, можем да уточним, че първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Което не пречи да зададем въпроса кога най-сетне пристигащите в залива на Манхатън ще виждат Статуя на Свободата (жена) и Статуя на Свободата (мъж, възможно и афроамериканец) – като доказателство за равноправието на половете, стига да не напомнят московските „Работник и колхозничка”?!

Вероятно мнозина знаят, че ежегодно (но защо ли все около 8 март!?) ЕП приема решение за оценка на напредъка в постигането на равенство между жените и мъжете.
През тази година един от изводите в тази резолюция е, че са необходими промени в политиките, за да стане факт тази равнопоставеност между двата пола.
Нека цитираме част от доклада, послужил за основа на този документ. При това с изричното уточнение, че сред неговите автори не е емблематичната в миналото Емилия Масларова, а евродепутатката от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел, която бе и докладчик на ЕНП по темата.

„Въпреки постигнатия напредък по някои въпроси на неравенството между половете, предстои да се положат още много усилия, за да се намали разликата в заплащането на мъжете и жените, да се премахне т. нар. „стъклен таван“ по отношение на кариерното развитие на жените, да се преодолее липсата на икономическа независимост, да се подобри балансът между професионалния и личния живот, включително по отношение на майчинството и отпуска по бащинство, както и да се защити правото и достъпът на жените до противозачатъчни средства и аборт”, пише в резолюцията.

Основният докладчик, евродепутатът Марк Тарабела, е категоричен, че равносметката не е никак похвална - промяната е твърде бавна, а в резултат на това страдат правата на жените. Приетият от ЕП документ подкрепя правото на равно заплащане, отчита като политическо предизвикателство неравнопоставеността на жените при вземането на политически и икономически решения, както и въздействието на икономическата криза върху дамите, а също така апелира за подобряването на баланса между професионалния и личния живот, системите за отглеждане на деца, майчинството и отпуска по бащинство, правата на сексуално и репродуктивно здраве, включително противозачатъчни средства и аборт, борбата с насилието срещу жени и (обърнете внимание!) включване на темите за равенството между половете и правата на жените в процеса на формиране на политиката и бюджетните процедури.

„Жените и мъжете не са и никога няма да бъдат еднакви, но в интерес на всички е те да имат едни и същи права“, коментира Тарабела.
Безспорно важно е да се изтъкне, че става дума за равноправие и равнопоставеност, а не за матриархат например.

Българският принос засяга етажите на властта

Вероятно си спомняте анонса в заглавието на този текст – призракът на Клара Цеткин тръгва по коридорите на властта. В най-скоро време нарочно назначени чиновници ще следят дали сред служителите в държавната администрация има полова дискриминация (сексизъм). Това предвижда подготвяния от Министерството на труда и социалната политика законопроект за равнопоставеност между жените и мъжете, за който съобщи зам.-министър Лазар Лазаров.

По думите му, във всяко едно ведомство ще се създаде координационен механизъм, който ще следи за прилагането на политиките за равнопоставеност. Освен това координаторите ще трябва да оценяват дали проектите и програмите в съответната структура третират по равно представителите на двата пола.
За новата длъжност на надзорник ще бъде натоварен по един чиновник от всяка държавна структура, който ще бъде избиран от зам.-министрите.

Проектът на Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2015 г. вече е качен на сайта на МТСП. Той е дълъг цели 25 страници, което може да се тълкува и като знак колко много имаме да наваксваме в изравняването на правата на двата пола у нас. Друга възможна гледна точка е третирането на този документ като историческо продължение на традициите отпреди 1989 г. за приемането на програми с дълги имена и пожелателно-утопичен характер, като например утвърдената от един Юлски пленум на БКП Програма за по-нататъшно издигане на жизненото равнище, елементи от която могат да се намерят дори в тезисите на Симеон Сакскобургготски за чудото на 800-те дни.

Ако се върнем към конкретиката на проектопрограмата на МТСП, там е записано като цел дори осигуряването на равен достъп на мъжете и жените до здравеопазване, както и „прилагане на всички нормативни актове на национално и международно ниво, регламентиращи равнопоставеността между половете” (т. 8 от проектопрограмата).
Всъщност през тази седмица се проведе и изнесено заседание на Националния съвет по равнопоставеност на жените и мъжете.

В случая думата „изнесено” може да се тълкува и като ключова, защото форумът се проведе в Правец, родното място на Тодор Живков, който определено умееше да издига жени на ръководни постове в партията и държавата.
„Следващите два месеца ще проведем дискусия с всички заинтересовани страни относно проекта на закона. Целта е той да  бъде достатъчно добър, да съдържа реални мерки и да получи широка подкрепа”, обясни Калфин.

И, понеже говорим за реалностите на нашата мила татковина, бихме могли да си представим равенството между половете и така: някъде в N-ската община уволняват назначената на половин щат чистачка с две висши образования, за да назначат на нейно място мъж с три магистратури, самотен баща на две деца. И освен това изправят пред Комисията за защита от дискриминация жена на отговорен ръководен пост, позволила си сексистки да шляпне по задните части свой подчинен вместо похвала за добре свършената работа.

Що се отнася до надзорниците по равноправието, които ще ходят по коридорите, вероятно подобна фигура на априори паразитиращи чиновници има в не една и две членки на ЕС – просто защото в съвременния свят няма друга структура с толкова раздуто, многобройно, самовлюбено и дори звездобройно чиновничество. Излишно е да се споменава, че до едно време имаше еврочиновници, които дори следяха кривата на извитост при парниковите краставици да не превишава определен норматив, изчислен „едно към гьотере”, ако употребим българската терминология.

Многогодишният български опит показва, че в щатовете на малозначимите и синекурни чиновнически длъжности често израстват своебразни мутанти, претендиращи за безгранични права и упражняващи мутроподобна власт. Поради което в България съществува поговорката: „Царят дава, а пъдарят – не“.

Както ни учи премиерът Борисов

В цялата тази история с равнопоставеността на половете има едно тъжно обобщение, произтичащо от него голямо предизвикателство, както и нещо трето, което може да се нарече „де жа вю”.

Обобщението – еднакво валидно на общоевропейско ниво и на територията на нашия мил балкански апендикс със запазен ориенталски колорит – е, че вече повече от 100 години проблемът с равноправието на половете (и на жените в частност) остава голямо предизвикателство пред доброто старо човечество, преживяло периоди на матриархат и патриархат, но не и на същинско равенство.

Предизвикателството е в мярката на политиките и действията. Въвеждането на квоти е пример за добри намерения, които могат да се натъкнат на безброй подводни камъни. И все пак това е факт: преди време Европейската комисия предложи да бъдат въведени квоти за участието на жени в управлението на публични компании. От Брюксел настояха до 2020 г. 40% от шефските постове да са отредени за представителките на нежния пол. България и още 8 страни, сред които Великобритания и Холандия, се обявиха обаче твърдо против идеята с аргумента, че водещо при назначаване на длъжност трябва да бъде квалификацията, а не полът.

И все по темата за равноправието, макар и в най-малката клетка на обществото. Преди месец в Кърджали на пресконференция за снежното бедствие журналистка попита премиера Борисов къде отива след това. И получи впечатляващ, дори знаков отговор.
„Знаеш ли, че от такива като тебе не мога да се оженя (смях в залата). Само при мисълта, че като тръгна нанякъде, ще ме питат къде отивам... Абсурд да се оженя. Това ми е най-омразният въпрос – къде отиваш и кога ще се върнеш”.

Анализирай това
На 4 февруари 2014 г. Европарламентът прие резолюция за правата на новия пол. Създаването на трети пол има две подкатегории – транссексуални и интерсексуални, които имат правата и на мъжете, и на жените. Тя дава карт-бланш за изготвяне на „пътна карта на ЕС срещу хомофобията и дискриминацията заради сексуалната ориентация и половата идентичност".


В категории: Анализи , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
I write from abroad
17.07.2016 16:59:11
0
0
And I think need : peace on Earth and good among people
4
мнение
17.07.2016 16:58:42
0
0
Поради нарасналия брой лоши мъже, не трябва да се насажда омраза и към всички мъже. Ще напиша нещо интересно - Един добър човек би желал на бежанците днес /и въобще на всички хора/ да живеят добре и човешки /и да имат работа и мир в техните държави- и където и да се намират по света/, а не да измрат от вируси, атентати, в газовите камери и прочие /да не забравяме, че и българи в миналото са били бежанци- и че след 1989 година и много българи търсят препитание и оцеляване в чужди държави/. На много места в Интернет и т.н има призиви и т.н (да бъде извършено от мъже, в затвори, полиция и т.н) за жестоки изтезания, одиране живи, бавно нарязване и/или изгаряне, отрязване на ръце и крака, пенис кастрация (включително след това, тези мъже са принудени да изядат своите пениси и т.н, или техните пениси са зашити в устата или ануса им и т.н), анални изнасилвания - и с предмети, евтаназия и т.н - за тъмнокожите хора (роми (цигани) с мургава кожа , негри, дравиди)- аз не мисля, че е уместно (макар и аз да мисля тъмнокожите хора за много лоши и нередовни (може би гейовете от другите раси, са подобни на тях)- това да се пише и т.н в Интернет и т.н (дори и ако реално, това е било извършвано)- особено, ако се прочете и от деца. Надявам се в бъдеще Земята да се оправи и вече да няма омраза, шеги и т.н с вярващ човек и/или хора (и/или с нещо и/или неща описани и т.н в Библията (като Содом и Гомор и т.н) и т.н), шеги и т.н с пениси и т.н и/или с липсващи човешки органи на жив човек и т.н, ликвидация (с избиване, липса на преспективи и т.н) и т.н на всички и т.н мъже и т.н, човек или хора живеещи и т.н в страх и т.н, убийства на човек или хора (включително- викове, заплахи за това (дори казани на шега и т.н) и т.н), човек и/или хора хванати за врата и т.н, самоубийства, наричане на мъже и т.н- с най-вулгарните думи за гениталии и т.н,злоба, гняв, желания (и/или желание и/или заплаха (или заплахи)) за нечия смърт и/или кастрация и/или зло и т.н, удавяне ,насилие, смях и т.н- с психично болни и т.н, смях и т.н- с заекващ човек и/или хора и/или просяк/ци (скитник/ци и т.н) и т.н, богохулства (дори като негодувание, нетърпение, отчаяние, ликвидация на мъжете, отегчение и т.н), изкормване (или пожелания и т.н за нечие изкормване) в Интернет и/или филми и т.н, изтезания, безразборен секс, неуважение и/или обиди и т.н - към родител/и и т.н, безработица, лоши прояви, болести и прочие лоши неща между хора (в хора) и прочие - а да има добър и щастлив живот за хората и добър шанс за всеки човек. На света му трябва любов, мир и доброта (и да се промени положително - от лошите крайности до които е стигнал)!Според мен: света трябва да върви към положителни промени и вече да няма войни, конфликти, геноцид/и (над) човек и/или хора, убийства, побои, самоубийства, насилия /в филми, романи, сериали и т. н/, черен и/или лош хумор /примерно с - педераси /изнасилвания (над) тях и въобще и т. н /включително още от детска възраст, импотентни мъже и прочие/, вражди, вулгарни думи, и нищо лошо на Земята. Дано по-скоро света се оправи и промени към добро - аз желая свят без страдание, насилие и въобще без всякакви лоши неща!! Надявам се по-скоро света да се оправи и промени към добро : и отново хората по света да имат добра работа; добър и щастлив живот и т.н!!Ще напиша нещо на друга тема: хората нямаме право да призоваваме (да се смеем и така нататък- дори ако някой е преживял това) за кастрации на хора и така нататък, стерилизация (насилствена и т.н), изнасилвания (и/или съвети и/или заплахи за тях- било анални на мъже и така нататък) на хора и т.н, убийства,самоубийства, войни, вражди, омраза, влизане и/или ходене на хора при психиатри (и/или техните психични и т.н проблеми), побои,удари по тялото, кавги и/или спорове, геноцид над нации от хора, заплахи с оръжие и/или думи (дори казани на шега) и т.н-дори показани в филми, сериали и т.н- това е моето мнение! Няма доказателство, че изнасилвача и физически здрав (а може и да е осъден несправедливо, а реално да е невинен)- би повторил това свое престъпление). Може би само съд може да решава присъдите за всеки човек и т.н.Хората нямаме право да призоваваме за -влизане в болници (вземане на лекарства- било психиатрични и т.н)- било психиатрии и т.н (ходене на лекар/и - било психиатри и т.н) ....На света му трябва да се промени положително - от лошите крайности до които е стигнал), аз не желая изтезания, жестокости, война/и, бой на човек и/или хора и т.н, насилия- в киното и т.н,пошлост, вулгарност, лоши неща, трафиканти на каквото и да е, и т.н - които неща не трябва да съществуват в един добър и възстановен свят (на което се надявам скоро да стане със Земята). ...Чувал съм, че дума която на китайски език е име (мисля) и лично и фамилно име (за мъже -може би и на жени), а също е име (и/или част от име) на региони в Китай (а аз мисля е име и на една етническа група в Китай) на български език (а може би и на руски език- а може би - и на украински, полски и беларуски езици) означава една от най-вулгарните думи за пенис. Друга дума на български език (която също- означава една от най-вулгарните думи за пенис), а също на български език- първите три букви от тази дума (а (аз мисля) - и на всички славянски езици - с изключение на руския език) означава дума (която е пет буквена) която е най-вулгарната дума за блудница (мъж или жена - но самата дума на български език е в женски род) : а същата тази три буквена дума на български език (която също- означава една от най-вулгарните думи за пенис) - е първите три букви от най-вулгарните думи за пенис на (аз мисля) всички славянски езици от бивша Югославия- а същата тази три буквена дума на български език (за която (аз писах) досега, че- означава една от най-вулгарните думи за пенис) е първите три букви (или- последните три букви) от фамилно име- на мъже и жени (а също (аз мисля) е първите три букви от думи на руски, немски и френски езици) на руски, полски, украински, японски, немски и френски езици. А аз мисля че е най-добре във всеки език да се махнат най-вулгарните думи (и по-слабо вулгарните- като за секс; мъже и жени блудници; за гърди, задни части, изпражнения, урина и т.н) и най-силно вулгарните - като за полови органи.Виждал съм цигани, които излизат от адвокатски кантори, стоят на вестникарски будки, вървят по улица (или пресичат тротоар), или чакат в коридор на болница (за физически болести) и прочие- да разговарят с гласове като абсолютни дебили и дегенерати и/или с най-пошлите думи (през 2010 година- една млада жена (мисля, че тя беше циганка) крещеше (от разстояние 1 километър) най-вулгарните думи за полови органи към група момчета-а те я аплодираха).През лятото на 2012 година в центъра (докато е имало много - хора) на голям български град са вървели трима мъже (видимо по-млади) и единия (от тях) е нарекъл на висок глас (някакъв мъж - вероятно за когото те са говорили) с най-пошлата дума за пенис. Дано по-скоро света се оправи и промени към добро- аз желая свят без страдание, страх от човек и/или хора и т.н, убийства,обиди към хора- примерно наричайки ги луди и т.н, садизми- и/или пожелания за тях-примерно пожелания за анални изнасилвания и/или садизми над мъже и т.н, самоубийства, побои и/или удари и т.н (не бих го желал и на сериозно нередовните мъже лекари- които съм виждал (и за които знам) в България- а камо ли на жена),заплахи (с или без оръжие)- дори казани от глупост и/или на шега или в киното и т.н, вулгарни и/или груби думи и т.н, караници, и т.н, насилие и въобще без всякакви лоши неща и т.н.....
3
българин
17.07.2016 16:57:25
0
0
на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството
2
-----------
17.07.2016 16:57:00
0
0
Аз лично не съм виждал "женомразци" (поне към жени, които не са тъмнокожи - мургави роми, негри и т.н)- и не знам дали те съществуват наистина- освен ако някой не се преструва, лъже и т.н! Съмнявам се ти да си мъж- най-вероятно коментара ти е писан от нестабилна (може би и дрогирана) над 70 годишна баба . Жените (без тъмнокожите - мургави роми, негри и т.н) винаги са били по-добрата половина от човешкия род (всички факти го доказват), а повечето убити президенти и т.н- винаги са били мъже (но няма как да пожелаваме на всички управляващи- било мъже, а камо ли жени- подобна съдба)- а и да не забравяме, че всички управляващи по света са марионетки на САЩ- а християнството и Библията винаги са уважавали жените (например прочети какво пише в Стария Завет в Второзаконие в глава 20 в стихове от 12 до 15 -разбира се Новия Завет оттменя написаното там за мъжете и т.н).
1
голям женомразец
15.07.2015 20:34:17
0
0
Ттова равенство за което жените драпат, никога няма да го получат. Крайно време е мъжете да се осъзнаят и да поправят грешката, която допуснаха, с даването право на глас на жените. Балканските народи са жилави в това отношение, и няма да се оставят по-нисшия пол, да се налага над по-висшия. Женската простотия край няма, но и за нея ще дойде видьов ден. Тази Клара и Роза е трябвало някой да ги очисти, още като са ги видели що за стока са. Сега християнският свят ще си пати от голямата алчност на някои мъже, подкрепящи равноправието и равнопоставеността между половете, като упражнявайки властта си, назначават жени на отговорни постове и властови позиции. Техни протежета са дъщери, сестри, съпруги, майки, любовници и др. Не може мъжката сила, ум, гениалност и изобретателност, движеща техническия програс и до днес да бъде приравнена с женското ограничено мислене. Там където мъжете дават власт на жените, развитието спира и започват кризите. Защо трябва да се харчат над 40% от произведеното за защита на жените с разни женозощитни организации и закони? Нали уж са като мъжете можещи и равностойни? Защо мъжете не се нуждаят от защита? Това извращение жена да е начело на държава, шеф на полиция, и въобще мъже да са подчинени на жена, не съществува в ислямския свят, който все повече нараства, а християнска Европа все повече се смалява. САЩ няма да са вечно световният полицай-мародер. И техният край ще дойде. ИД не е вече само факт, а е фактор. Те ще дадат на жените такова равноправие с мъжете, че няма да смеят да гъкнат, камо ли да имат претенции да управляват в мъжки свят. От възникването на човечеството, женският пол е стоял, и винаги ще стои по-долу от мъжкия. Нито квотният принцип, нито феминистичните закони, ще успеят да променят нещо в полза на хората. Ще са само средства, хвърлени на вятъра, и задълбаване в кризата. Равноправието с мъжете, за което мечтаят жените, ще го видят на куково лято!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки