В Котел: Брадви и резачки в Седмицата на гората


В Котел: Брадви и резачки в Седмицата на гората
10 Април 2015, Петък


Докато лесничеите запиват на купон по повод професионалния си празник, цигани опоскват парка в балканското градче

Автор: Светлана Николова

Уж наложиха мораториум за износ на дървесина, за да озаптят бясното унищожаване на българския лес, но елате да видите какво се случва в Котленския балкан, сигнализират ни наши читатели от китното градче с някогашен възрожденски дух. От славната му история на люлка на националните борби за освобождение от турско робство днес не е останало и помен. Не само защото там кмет втори мандат е турчин от ДПС, но и заради подмененото му население. Българите вече се броят на пръсти, за сметка на представителите на циганския етнос.

„Не е нужно да влизате навътре в горите, вижте какво става само в градския парк“, казва Иван Петров*. Човекът е пенсионер, има малка къща във вилната зона над Котел, от прозорците на която с болка наблюдава как брадвите ежедневно повалят десетки борове и вековни букови дървета. Подал е десетки жалби в кметството, в агенцията по горите, но отговор отникъде няма.

Срещаме се с него на 4 април, в събота, в средата на Седмицата на гората, която продължава от 1 до 7 април. Точно в този ден горските служители са на купон във великотърновското село Арбанаси. Докато те поливат професионалния си празник, цигани се движат като на парад из парка на Котел.
За по-малко от два часа екипът ни се натъкна на няколко тумби, въоръжени с брадви и триони, тикащи колички, натоварени с дърва.

„То и да са тук горските, не ги закачат. Така им е наредено от шефовете им от ДПС – да оставят циганите да върлуват из гората, защото на избори разчитат на техните гласове“, обяснява Петров, докато ни развежда наоколо.
Разказва, че това е политиката на етническата партия от много години насам – да праща будни момчета от турските села да учат за лесничеи, след което да ги назначава в горските стопанства на мястото на българи.

„Българска реч в горското тук няма да чуеш, дотам я докарахме. Горе, в София, тези неща много добре ги знаят, но са оставили нарочно нещата така, в ръцете на ДПС. Отива си България, да знаете... Ето, тук горските нямат време да си вършат служебните задължения от личните си далавери. Всеки от тях има по два-три камиона поне и задължават фирмите, които секат, да ползват техния транспорт. Иначе не им дават да печелят търгове“, казва възрастният човек.

После махва с ръка към отсечен ствол на дърво, оставен на около метър над земята. Видите ли такова нещо, да знаете, цигани са минали оттук, обяснява Иван Петров. Мургавите секачи ги мързяло да се навеждат, затова оставяли след себе си грозна картина на стърчащи дънери.
Нашият „гид“ обаче и за това обвинява служителите на Държавното горско стопанство. Тяхна задача е да маркират нападалите от снега и от дъждовете стволове, за да не пречат на здравите дървета. Нищо такова не се е случвало в леса над Котел от години.

Не мораториум за износ, сечта трябваше да забранят за неопределено време, за да има ефект, категоричен е човекът. Резачките в горите не са спрели нито ден, а фирмите износителки се ориентираха много бързо и, понеже експортът на дървесина е забранен, те заобикалят закона като мелят отсечените стволове на чипс и пак изнасят в Турция и Гърция, добавя пенсионерът.

След няколко часа в гората, екипът ни приседна на топло в котленско кафене. От прозорците му до мръкнало се виждаше върволица от каручки и колички, натоварени догоре с прясно отсечени дърва. Като термити са, тях мораториум не ги засяга, казват примирено местните жители. И после сменят темата...

* Името е сменено от съображения за сигурност


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки