Няма „китайски модел“ в заговора на Горуня


10 Април 2015, Петък


Съзаклятието на Горуня от много години има нуждата от нов прочит и задълбочено изследване вън от термина „заговор",



защото това бе много по-широкомащабна идея и се родееше с Пражката пролет. За никакви „китайски модели“ не е могло и дума да става, както се опитва да внушава Борислав Гърдев в публикацията по темата в миналия брой на „Десант“. 
Никой никого не е смятал да натиква в комуни. В отдавна минали години имах желанието край моя земляк, мозъка на съзаклятието – ген. Любен Динов, да направя анатомия на случая. Имам записки, и досега уникални от разговори не само с него. Ето какво каза той още през 1990 г.: „Нашият опит изигра огромна историческа роля. Един от резултатите му са безкръвната революция през 1989 г.".

Легендарният заговор вече не може и не бива да бъде разглеждан само като акция на Цоло Кръстев-Горуня-Анев. Това е само едната страна от монета, на която от другата страна стои достойният ген. Иван Бъчваров, член на ЦК, завеждащ отдел ,Военен". На пленум на партията през декември 1964 г. се явява уникален шанс за отстраняване на Живков по вътрешнопартиен път. Това е било залегнало като идея на един от най-кадърните членове на Партията тогава Енчо Стайков още преди осем години.

На пленума Иван Бъчваров аргументирано изразява мнението на много членове на ЦК, че Тодор Живков не притежава качества за първи секретар. Шансовете се засилвали от подобното скорошно отстраняване в Москва на кукурузчика Хрушчов. Но тогава неочаквано става Борис Велчев – отвратително, демогогски и с открити заплахи атмосферата е отровена и елементарният страх хваща за гърлото готовите да последват Бъчваров.

Още в залата започва и разправата с поддръжниците на генерала. Ето какво съм записал от разговор през 1993 г. с Христо Маринов, началник на управление „Държавен резерв" по онова време: „Мирчо Спасов и Петър Стоянов ме взеха с кола една вечер и ме отведоха във вила край Княжево. Изправиха ме пред маса с инструменти за инквизиции и поискаха от мен да оклеветя стария си боен другар Иван Бъчваров. Отказах, заплашиха ме и онова, което последва, не е за разказване".

Привеждам и думи на генерал Цвятко Анев, изречени през 1991 г.: „Никой от нас не си бе правил сметки за постове в партията и държавата.Оглеждали сме нещата от всички страни: как народът ще приеме всичко това, кой ще е с нас, кой – против. Голяма грешка направи Горуня: не издържа и влезе в пряка конфронтация с Живков".
Генерал Динев пък заявява: „Искахме да подготвим свободни и демократични избори за нов първи секретар.... Може би Борис Тасков, може би Горуня".

На 29 октомври 1984 г. Антон Югов сподели с мен при една среща в ресторант (връзката с него осъществи чичо ми – бивш военен разузнавач, репресиран, спасен от Югов и Червенков, пратен в глуха линия в БСФС): „Били са много честни и морални, но от тайни работи не разбирали. Сред вълци трябва да се вие като вълк, а не го имали присърце. Умували дали да ме потърсят. Умуването е противопоказно за всяко съзаклятие. Вместо да питат за опита ми, чудели се с кои съм, догматик ли съм, фракционер ли съм...

А аз имах верни хора във върховете на МВР. В ДС можех да обърна нещата така, че дори Мирчо Спасов да скочи срещу Живков, вярвайки че това е заговор, дирижиран от Москва и от сивите вълци на Брежнев. Пък после – каквото сабя покаже. Имаше и друг ценен за тях човек, който не потърсиха – Георги Чанков“.
Мисля, че това е достатъчно като доказателство, че отдавна е минало времето на елементарните публикации за легендарния заговор на Горуня и е време за Голямата истина.
Борис Цветанов

Очаквайте в следващия брой още материали по темата


В категории: Горещи новини , Трибуна

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
11.04.2015 03:00:29
0
0
Чудесна статия,най-после започва да се приповдига завесата.Ако не разберем близкото минало,не можем да градим бъдещето.Трябва да проумеем колко струва политическото оцеляване на Тодор Живков и шайката му,за да разберем явлението Бойко Борисов и харема му.За всичко плаща България!Изтребихме горуните,останаха върбите.Трябва нов прочит на всички процеси,за да разберем как стигнахме до днешното незавидно положение.Времето не чака,България се топи с всеки час!ИСТИНАТА,ИСТИНАТА и само ИСТИНАТА!Поздравления за автора.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки