Бургазлии пак ще гледат Великден на екрани


10 Април 2015, Петък


Вече няколко поредни години едно от най-големите населени места в България, обявено в последно време за „най-добър град за живеене” – Бургас ,

Автор: Яна Славянска

посреща великденските празници буквално на улицата. Не че си няма църкви, но най-голямата от тях – катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”, който по традиция събираше миряните в пасхалната нощ, стои заключен, след като се пропука в края на 2011 г. Заради строеж на подземен паркинг в непосредствена близост до него.
Апропо, още щом започна голямото дълбаене на площада до светинята, преди появата на първите цепнатини, службата по случай Христовото възкресение бе проведена от сливенския митрополит Йоаникий в църквата „Св. Богородица”, свряна между няколко тесни улички в централната градска част.

Дядо владика ли повлече крак, някаква прокоба ли сполетя морския град, ама оттогава честването на празника трайно се опорочи.
На следващата година – 2012-та, пасхалната служба се премести в храма „Св. Иван Рилски”. И понеже вярващите в Бургас не са един-двама, ами стотици, заради теснотията на тази православна сграда, която не може да побере по-голяма отколкото за една скромна сватба навалица, пред нея бяха разположени три видеостени, на които като в някое автокино се излъчваше церемонията.

Пак тогава, свещениците от разцепилата се църква „Св. Св. Кирил и Методий” изнесоха през деня литургията си под открито небе на централния площад „Тройката”. По-късно те преоборудваха една близка кръчма в нещо като параклис и провеждат службите си там.
Ама някак си не върви в някогашно питейно заведение да канят владиката по Великден, та през последвалата 2013 г. Общинската администрация, заради чието безхаберие се стигна до сакатлъка с катедралния храм, пак опъна мултимедийните екрани – сега пък пред църквата „Св. Богородица”, която отново бе избрана да предостави покрив за големия православен празник. Така миряните пак дистанционно наблюдаваха на видеостените какво се случва вътре в тясната да ги побере църковна сграда.

Това се повтори на следващата 2014 г.
Ще се случи и през настоящата година, като за разнообразие, макар и само привидно, сливенският митрополит и представителите на бургаското духовенство ще служат пак в „Св. Иван Рилски”. И пак ще има големи екрани и пак миряните ще гледат на тях службата.

Само че сега, за разлика отпреди три Великдена, районът около този скромен храм е мощно разкопан с цел изграждане на митична централна спирка за някаква бъдеща бърза автобусна линия. Автомобилното движение по възловото кръстовище край църквата и без това е непрекъснато блокирано и създава непреодолима пречка за нормалния трафик в центъра на морския град, а заради великденската служба в събота вечерта ще бъде тотално спряно.

Капанът за несретите бургазлии е щракнат от всички страни. И да рекат да се метнат на някой аероплан и да запрашат да посрещнат светлия празник нейде в странство – в някоя по-уредена православна държава, пак ще видят зор. Зер в сряда взе, че пропадна и пътното платно на основния път към софийското летище и заветните му терминали.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки