200 лева глоба за паркиране в тревни площи


200 лева глоба за паркиране в тревни площи
„Отдавна трябваше терминът такса да се замени с цена, когато става въпрос за т. нар. синя и зелена зона”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПФ Димитър Байрактаров
10 Април 2015, Петък


Сините и зелените зони стават бизнес, също като продажбата на стикери „Паркирал си като идиот”

Автор: Ани Александрова

Надали има някой от нас – бутащите детска количка или разхождащи невръстен малчуган, или дори сред тичащите за здраве – който да не е възкликвал „Паркирал си като идиот!”. Това -  по адрес на шофьорите на някоя от стотиците (само толкова ли са или са хиляди?) коли, паркиращи всеки ден в столичните паркове и градинки, както и във всяка зелена площ, до която може да се стигне на четири гуми, а също така и на всички тротоари, където няма ограничителни колчета.

Това възклицание е опасно, доколкото истината боли. А и някои от практикуващите такова паркиране имат и съответната медицинска диагноза, предполагаща свърхагресивност, чувство за превъзходство и безнаказаност, склонност да демонстрират бойни умения върху самотни жени, а понякога и да бият с бейзболни бухалки служителите на „Градска мобилност”…

Има и по-лесно решение да изразите емоцията си, но това като за десерт. Ордьовърът в дневното меню от ядове по оста пешеходци-автомобилисти този път идва от парламента и е луксозен почти като отменения списък с ястията в обществената поръчка за кетъринг на правителствения „Авиотряд-28”.

Проблемите на големите глоби

С 200 лв. ще бъдат глобявани паркиралите в градини, паркове, на детски площадки и тротоари, извън обозначените за това места. Това предвиждат поредните промени в Закона за движението по пътищата, предложени от депутати от ГЕРБ и приети на първо четене преди 10-дневната Великденска ваканция на Народното събрание.

Само не питайте коя подред е тази поправка на многострадалния Закон за движение по пътищата, който отдавна е заприличал на пъчуърк от кръпки, защото е ремонтиран над 90 пъти. Но ако вътрешното ви усещане е, че допълненията и измененията към него са 500 или 1000 или 50 000, то е защото твърде често частни проблеми се решават на парче именно с промени в закона, като в същото време не се върви към приемането на изцяло нов закон, съобразен с международните конвенции и сегашната ситуация по пътищата у нас и в чужбина.

В сряда, на първо четене бяха разгледани общо четири законопроекта за ремонт за Закона за движение по пътищата, което изуми дори един от вносителите на предложението за глобата от 200 лева – депутата от ГЕРБ Цветомир Михов. Именно той предложи, дори настоя, всички тези проекти за изменения и допълнения да бъдат оттеглени и да се мисли върху изцяло нов Закон за движението по пътищата, който да обединява и новите предложения.

„На път сме да направим поредното безумие в Закона за движението по пътищата. До момента той е променян 90 пъти т.е. по един път на месец за 5 години", изчисли Цветомир Михов като подчерта, че последните изменения са влезли в сила преди две седмици.
Въпреки всичко, мнозинството народни представители в залата подкрепиха предложените от ГЕРБ и Реформаторския блок промени в закона. Всъщност аргументите на самия Михов за десетократното увеличаване на глобите за неправилно паркиране стъпват върху тезата, че сегашните 20 лв. за неправилно паркиране не стряскат нарушителите.

Има обаче и друга гледна точка: колкото по-големи са предвидените глоби, толкова по-трудно и дори скъпо е събирането им. И ако например обжалването по съдебен път на глоби под 50 лева е невъзможно, то за 200 лева то вероятно ще е част от „автоматизма” на санкционираните нарушители. 
Които, освен това, ще предпочетат да предложат 50 лева подкуп на санкциониращия орган, вместо да плащат или оспорват в съда глоба от 200 лева. И всичко това на практика може да роди по-голяма от сегашната корупция, вместо да дисциплинира шофьорите, изнервени от липсата на паркоместа и високите цени за престой в синя и зелена зона.

Димитър Байрактаров: Бих подкрепил и 300 лева глоба

Бих предложил и 300 лева глоба за лица, които паркират в паркове и градинки, защото години наред в телевизия СКАТ показваме и излъчваме такива безобразия. Това заяви депутатът от Патриотичният фронт Димитър Байрактаров при обсъждането на четирите законопроекта за промяна в Закона за движение по пътищата, гласувани в сряда.
Байрактаров видимо изхождаше от презумпцията, че по-високата санкция дисциплинира, а вероятно отчиташе и ползата за хазната, при положение, че нарушителите всекидневно са хиляди само в столицата.

Депутатът от Патриотичния фронт изрази подкрепата си и за предложението на Станислав Иванов от ГЕРБ занапред общинските съвети да определя цената за паркиране на местата, познати като „синя” и „зелена зона”, както и реда и условията за плащането на тази цена.
„Отдавна трябваше терминът такса да се замени с цена, когато става въпрос за т.нар. синя и зелена зона”, поясни Байрактаров и добави, че е публична тайна, че синята и зелената зона са кранчетата за източване на едни средства.

Например Столичният общински бюджет не получава нито лев от 200-те млн., за които се твърди че годишно постъпват в иначе общинската фирма „Градска мобилност”, която от своя страна се жалва, че платеното паркиране, слагането на скоби на нарушителите и репатрирането до наказателни паркинги на онези от тях, които пречат на движението, е буквално губеща дейност. Но не се изкушават нито за миг да се откажат от нея, тъй като според мнозина тя генерира средства за някои партийни каси.

Вносителите на тези промени в Закона за движение по пътищата предвиждат цената, определена от местните общински съвети, да бъде събирана от специализираното звено на общината или дейността да бъде възложена на юридическо лице, на което е предоставено управлението на тези места за паркиране по Закона за обществените поръчки.
Цената е за услуга, която извършва определено ведомство за тази дейност и няма да бъде разходно обвързана, както е таксата. Ще донесе и повече приходи за общините, обясни Станислав Иванов от ГЕРБ.

Опонира му Георги Свиленски от БСП-Лява България, който съобщи, че в общинския бюджет на София през последните години от таксите за „синя" и „зелена" зона са влезли нула лева. За предложената 200 лв. глоба за шофьори, паркирали в зелени площи и по тротоари, Свиленски попита дали не трябва да има реципрочна санкция и за общината, защото не е осигурила подходящи места за автомобилите.

На свой ред бившата кметица на Смолян и настояща депутатка от левицата Дора Янкова нарече законопроекта на ГЕРБ и РБ лобистки, защото всичко, което се предлага, вече било нормативно разписано. Затова тя попита дали с промените в Закона за движение по пътищата вносителите не правят услуга на някой кмет, който трябва да бъде изваден от съдебна процедура.

Експертът Стратиев подкрепи промените

Разумни са промените в Закона за движение по пътищата за увеличаване на глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки от 20 на 200 лева. Това каза за Радио „Фокус” експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев.  По думите му, в такива случаи става дума за вече обмислено нарушение, т.е. човекът осъзнава, че не трябва да паркира там и въпреки всичко го прави. Според бившия шеф на КАТ такъв тип нарушения касаят не само пешеходците и хората с увреждания, а и всички граждани на София и на останалите населени места.

„Убиваме природата и виждаме, че тя все повече и повече се стопява, паркирайки върху градинки“, каза още Алекси Стратиев. Той допълни аргументите си с пояснение, че в почти всички европейски столици хората са ограничавани да ползват личните автомобили за сметка на обществения транспорт именно чрез високите цени на платеното паркиране, както и с тезата, че с новите лъчове на метрото София има вече достатъчно бърз и удобен градски транспорт, което би трябвало да стимулира собствениците на автомобили да не ги ползват за придвижване до централната градска част.

Ако се виждате като един от пръстите на съдбата

В един от големите интернет сайтове за малки обяви и продажби поне трима производители и/или търговци продават стикери с надпис "Паркирал си като идиот". Някои търгуват самозалепващите се листчета по 1 лев бройката, при други цената е 10 лева за 20 надписа и 20 лева за руло с 50 стикера, за които в обявата пише, че не се отлепват лесно.
От подадените заявки се вижда, че търговията определено върви, а един от продаващите такива стикери дори предлага безплатна доставка до офис на една от куриерските фирми.


На пешеходците дотолкова им е додеяло от „пладнуващите“ по тротоари и градинки коли, че вече им лепят стикери с надпис „Паркирал си като идиот“ От столичната „Градска мобилност“ се жалват, че сините и зелени зони били губещи и от таксите им нищо не стигало до дружеството Паркирането в тревните площи е масова практика у нас

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки